Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο : Το πιο υγιεινό λιπαρό στον κόσμο

 

 

 

 

Ναι είναι αλήθεια ! Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αποδεδειγμένα το πιο υγιεινό λιπαρό στον κόσμο.  Πρέπει ωστόσο να προσέξουμε γιατί υπάρχουν 3 είδη ελαιόλαδου. Είναι το απλό ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το πιο υγιεινό είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συνεπώς είναι και το πιο ακριβό. Λέγεται έξτρα παρθένο επειδή έχει υποστεί την λιγότερη επεξεργασία από όλα τα άλλα είδη.

 

Πολλοί ωστόσο δεν γνωρίζουν γιατί χρησιμοποιούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα.  Μπορεί να το χρησιμοποιούν επειδή είναι νόστιμο. Αλλά τι πραγματικά προσφέρει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στον ανθρώπινο οργανισμό ? 

Advertisements
Ad 14

 

Παρακάτω αναφέρω 11 οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για τον οργανισμό μας :

 

( Σύμφωνα με τον Joe Leech  ) 

Δουλεύει ως αντιφλεγμονώδες 

Το Oleocanthal είναι ένας τύπος φυσικής φαινολικής ένωσης που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και λέγεται πως είναι υπεύθυνο για την πικρή γεύση που υπάρχει στο καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι φαινόλες του ελαιόλαδου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά.

 

 

Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου 

To  Oleocanthal που ανέφερα προηγουμένως, εκτός από αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχει και αντικαρκινικές. Πολλές μελέτες  έχουν δείξει πως το Oleocanthal μπορεί να δράσει ενάντια στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκαλεί ζημία σε άλλα μη-καρκινικά κύτταρα.

Μειώνει τα καρδιακά προβλήματα

Το φυσικό ελαιόλαδο περιέχει 70% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ως αποτέλεσμα, μειώνει την συσσώρευση χοληστερόλης στο αίμα και τα καρδιακά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης  Διαλειμματική νηστεία και σύσταση σώματος

Μειώνει τα εγκεφαλικά

Τα καρδιακά προβλήματα έχουν περίπου τους ίδιους λόγους που συμβαίνουν με τα εγκεφαλικά. Μια Γαλλική μελέτη έδειξε πως άτομα που καταναλώνουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχουν 41% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από αυτούς που δεν καταναλώνουν. Συνδυάστε το με την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είναι σαφές γιατί φαίνεται να έχει ευνοϊκό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Εμποδίζει την αντίσταση ινσουλίνης

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία είναι διαλύτης λίπους και βοηθάει πολύ στο αίμα. Είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος καθώς και για τα επίπεδα ασβεστίου. Μία κουταλιά έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εξασφαλίζει το 10% της ποσότητας βιταμίνης Κ που πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα.

Μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από μείωση της ορμόνης που μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτό το  ελαιόλαδο βοηθούν τον μεταβολισμό της γλυκόζης καθώς και την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης.

Ενισχύει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών 

 

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία λειτουργεί ως λιποδιαλύτης και αντιοξειδωτικό. Μια κουταλιά έξτρα παρθένου ελαιόλαδου περιέχει 1.9 mg βιταμίνης Ε. Προστατεύει το σώμα από προβλήματα στα μάτια και στο δέρμα και τα κάνει πολύ πιο υγιή. 

Είναι καλό και για την υγεία του εγκεφάλου

Μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες  εμφάνισης Alzheimer και Άνοιας. Οι φαινολικές ενώσεις αυτού του ελαιόλαδου βοηθούν στην εκκαθάριση ορισμένων ενώσεων που προκαλούν εγκεφαλική εκφύλιση. 

Διαβάστε επίσης  Αδυνάτισμα: τα λάθη που κάνεις και δεν χάνεις

Βοηθάει στην Οστεοπόρωση 

Υψηλή κατανάλωση αυτού του ελαιόλαδου οδηγεί στην καλύτερη ασβεστοποίηση των οστών. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά της Οστεοπόρωσης.

 

Προστατεύει από την υπέρταση

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μη κορεσμένα λιπαρά καθώς και σε νιτρίτη και νιτρικό άλας μπορεί να προστατέψει από την υπέρταση.

Πολεμά διαταραχές διάθεσης και κατάθλιψη 

Υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο έχουν ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις και εξισορροπούν τις ορμόνες. Έτσι βοηθούν στο να αποτραπεί κάποια δυσλειτουργία νευροδιαβιβαστών. Δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά συχνά συνδέονται με κατάθλιψη και διαταραχή διάθεσης. Αυτό συμβαίνει γιατί σε τέτοιες δίαιτες ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετή ντοπαμίνη και σεροτονίνη.

 

Εφόσον ζούμε στην Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην μεσογειακή διατροφή, καλό θα ήταν να βάλουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή. Το καλύτερο είναι πως σε σχέση με άλλες χώρες, εδώ κοστίζει πολύ λιγότερο !

 

Πηγές :

olivewellnessinstitute : https://olivewellnessinstitute.org/article/11-health-benefits-of-extra-virgin-olive-oil-that-you-cant-ignore/

 stockland : https://www.stockland.com.au/retirement-living/news/16-health-benefits-of-extra-virgin-olive-oil

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός