Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
πηγή εικόνας: iatro.gr

Η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή GERD, εμπίπτει στις διαταραχές του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος. Είναι η προς τα πίσω ροή του περιεχομένου του στομάχου ή του περιεχομένου του δωδεκαδακτύλου μέσα στον οισοφάγο. Η εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) μπορεί είτε να είναι φυσιολογική είτε να αποτελεί μία χρόνια παθολογική κατάσταση.

Παθοφυσιολογία (βρέφη & παιδιά)

Στο μισό ποσοστό των βρεφών συμβαίνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά μετά το 1ο έτος ζωής τους, τα συμπτώματα υποχωρούν. Στην παιδική ηλικία, το ποσοστό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης κυμαίνεται από 2% έως 20%. Τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως έμετοι, δυσφαγία, άρνηση λήψης τροφής, κοιλιακοί πόνοι.

Παθοφυσιολογία (ενήλικες)

Η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο μπορεί να συμβεί ανά διαστήματα σε υγιή άτομα. 20% – 40% των ενηλίκων αναφέρουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα. Αντιμετωπίζουν συμπτώματα καούρας, η οποία προκύπτει από την παλινδρόμηση γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών υγρών προς τον οισοφάγο.

Συμπτώματα

Όξινη γεύση, ρεψίματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ξηρός βήχας, βραχνή φωνή, αίσθημα καύσου (από τη μέση και άνω του στέρνου), ενίοτε σπασμοί, δυσκολία κατά την κατάποση, έντονη αίσθηση φουσκώματος. Τα άνωθι συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Διαταραχές ύπνου όπως και προβλήματα στο χώρο εργασίας τους. Η ασθένεια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εμφανίζει κύματα εξάρσεων και υφέσεων. Παρατεταμένη διαβρωτική GERD μπορεί να οδηγήσει σε οισοφαγίτιδα, σε έλκη, στην εμφάνιση ουλών καθώς και σε δυσφαγία.

κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας
πηγή εικόνας: meygeia.gr

Οισοφάγος Barrett (BE)

Στα άτομα με χρόνια σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανάπτυξης οισοφάγου Barrett (5%-15%). Όπου τα κύτταρα της εσωτερικής επιφάνειας του οισοφάγου γίνονται ανώμαλα ή ακόμη και προκαρκινικά.

Διαβάστε επίσης  Φαρμακείο διακοπών: Τι να πάρουμε μαζί μας

Διατροφικές οδηγίες

  • Αποφυγή καπνίσματος. Η νικοτίνη μειώνει την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και η χρήση καπνού ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ (ιδίως ροφημάτων που έχουν υποστεί ζύμωση), διότι ενεργοποιείται η έκκριση γαστρικού οξέος.
  • Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής και τροφίμων με αρκετή περιεκτικότητα λίπους. Διότι μειώνεται η πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, καθυστερείται η γαστρική κένωση και αυξάνεται η λανθάνουσα παραγωγή οξέος.
  • Τελευταίο γεύμα πριν την κατάκλιση, τουλάχιστον 3-4 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ήδη μειωμένη η γαστρική κένωση. Συνδυαστικά με τις αυξημένες πεπτικές εκκρίσεις, τις μειωμένες εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων και την οριζόντια θέση, αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα παλινδρόμησης.
  • Αποφυγή όξινων τροφών , αλλά και αποφυγή χρήσης πολλών μπαχαρικών, όταν υπάρχει φλεγμονή. Έχουν κατηγορηθεί ιδίως τα καυτερά μπαχαρικά, όπως τσίλι, διότι προκαλούν έντονη δυσφορία, εξαιτίας της υψηλής ποσότητας καψαΪκίνης.
  • Αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης, καθώς και βοτάνων όπως η μέντα, ο δυόσμος, διότι μειώνουν την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Εκτός των άνω συστάσεων καλό είναι να υπάρξει και μείωση υπερβάλλοντος βάρους σε ασθενείς με GRED. Η παχυσαρκία αυξάνει την ενδογαστρική πίεση. Δε χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι να αποκτήσουν σωματότυπο αθλητή, αλλά η διατήρηση υγιούς βάρους με επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή καπνίσματος συνεισφέρουν στη γενικότερη υγεία του ατόμου. Αποτρέπουν επίσης την εμφάνιση και άλλων ασθενειών.

Εξερχόμενοι σύνδεσμοιhttps://www.hygeia.gr/pos-antimetopizetai-i-gastrooisofagiki-palindromisi/

Εσωτερικοί σύνδεσμοιhttps://maxmag.gr/soma-igia/gastroisofagiki-palindromisi-se-vrefi/

πηγές άρθρου:

Kathleen Mahan L., Escott- Stump S., Krause’s Θεραπευτική Διατροφή, μτφρ.: Χανιώτης Δ., Κωνσταντινίδου Μ., κεφ.: Ιατρική Διατροφική Θεραπεία για Διαταραχές του Ανώτερου Γαστρεντερικού Συστήματος, (2-7). Ιατρικές εκδόσεις ΛΙΤΣΑΣ, Αθήνα (2014).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης