Γλυκοπατάτα: Γιατί να την προτιμήσω;

πηγή εικόνας: naturanrg.gr

Η γλυκοπατάτα είναι ένας από τους παλαιότερους τύπους λαχανικών. Σε τοιχογραφίες περουβιανών σπηλαίων βλέπουμε ότι η γλυκοπατάτα ήταν ήδη στο μενού της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής πριν από 10.000 χρόνια.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος λέγεται ότι έστειλε τη γλυκοπατάτα στην Ευρώπη το 1492. Στις αποσκευές Ισπανών και Πορτογάλων εξερευνητών, το ταξίδι τους συνεχίστηκε στις Φιλιππίνες, στη συνέχεια στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Αργότερα, οι γλυκοπατάτες φτάσανε στις ΗΠΑ όπου εξακολουθούν να είναι παραδοσιακά μέρος του δείπνου των Ευχαριστιών.

Γιατί οι γλυκοπατάτες είναι υγιεινές;

Παρόλο που οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολύ περισσότερο άμυλο και σχεδόν τρεις φορές περισσότερα σάκχαρα από τις συμβατικές πατάτες, προκαλούν πολύ αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και πολλά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες:

  • Η περιεκτικότητα σε β-καροτένιο στις πορτοκαλί γλυκοπατάτες είναι τόσο υψηλή όσο στα καρότα. Το σώμα μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει τα κύτταρα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Το β-καροτένιο απορροφάται καλύτερα όταν οι γλυκοπατάτες καταναλώνονται ταυτόχρονα με κάποια λιπαρή ουσία.
  • Πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Κανένα άλλο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμο δεν παρέχει τόση λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε που προστατεύει τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση. 100 γραμμάρια γλυκοπατάτας, καλύπτουν το ένα τρίτο της καθημερινής απαίτησης σε βιταμίνης Ε.
  • Αφθονία σε κάλιο.Το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία υγρών στο σώμα: απομακρύνει την περίσσεια κατακρατήσεων και μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τις κοινές πατάτες. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι μας δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα και καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο διάστημα.
Διαβάστε επίσης  Μεσογειακή διατροφή μέσα από έρευνες

100 γρ. γλυκοπατάτας περιέχουν:

  • 86 θερμίδες
  • 55 mg νατρίου
  • 337 mg κάλιο
  • 25 mg μαγνησίου
  • 1,6 gr πρωτεΐνης
  • 2,4 mg βιταμίνης C
  • 0,2 mg βιταμίνης Β6
  • 30 mg ασβεστίου

Όσον αφορά τη διατήρησή τους καθώς και τον τρόπο κατανάλωσής τους, οι γλυκοπατάτες δεν πρέπει να φυλάσσονται σε πολύ δροσερό σημείο. Kαι όχι περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες. Μόνο τότε αναπτύσσουν το ελαφρώς γλυκό άρωμά τους ενώ μαγειρευτούν. Ανάλογα με το μέγεθος, ο χρόνος μαγειρέματος κυμαίνεται στα 30 έως 45 λεπτά. Μπορείτε επίσης να τις απολαύσετε ωμές, για παράδειγμα τριμμένες ή κομμένες στη σαλάτα σας.

Από όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι οι γλυκοπατάτες αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή τροφίμου. Και με το να τις εντάξουμε στη διατροφή μας εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με πληθώρα βιταμινών, πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του