Η πατάτα και η γλυκοπατάτα είναι δύο είδη λαχανικών με σημαντικές διαφορές. Καταρχάς, ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες, με τη γλυκοπατάτα να ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae και την πατάτα να ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Καταναλώνονται σχεδόν από όλους τους ανθρώπους με ποικίλους τρόπους είτε ως βραστές, τηγανιτές, ψητές είτε ως συστατικά σε αμέτρητες συνταγές. Οι κύριες διαφορές τους είναι πως επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό το σάκχαρο και περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.
Μεταξύ πατάτας και γλυκοπατάτας σημειώνονται οι παρακάτω διαφορές:
- Όσον αφορά το γλυκαιμικό δείκτη, η γλυκοπατάτα έχει μικρότερο και ανεβάζει το σάκχαρο πιο αργά. Επομένως, η κατανάλωση της συνίσταται σε άτομα με διαβήτη ή άλλες διαταραχές του σακχάρου. Όμως, προσοχή πρέπει φυσικά να δοθεί στον τρόπο του μαγειρέματος. Για παράδειγμα μια βραστή έχει γλυκαιμικό δείκτη 61 ενώ αν ψηθεί έχει γλυκαιμικό δείκτη 94 (σε αυτήν την περίπτωση ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μεγαλύτερος από αυτόν μιας βραστής κλασικής πατάτας).
- Τόσο η πατάτα όσο και η γλυκοπατάτα αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, με τη γλυκοπατάτα να υπερτερεί (3,3 γραμμάρια/100 γραμμάρια σε σχέση με την πατάτα 2,1 γραμμάρια/100 γραμμάρια). Αξίζει να σημειωθεί πως εάν καταναλωθούν με τη φλούδα , η πρόσληψη σε φυτικές ίνες αυξάνεται.
- Και η πατάτα και η γλυκοπατάτα έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Η πατάτα περιέχει περισσότερο κάλιο ενώ η γλυκοπατάτα είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, C, B6. Επιπρόσθετα, οι γλυκοπατάτες έχουν αντιοξειδωτικά. Οι κλασικές πατάτες περιέχουν ορισμένες ουσίες που φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση.
- Η γλυκοπατάτα περιέχει καροτένιο που είναι τα πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α (έτσι εξηγείται η μεγαλύτερη περιεκτικότητα της σε βιταμίνη Α).
- Η πατάτα είναι πηγή δύο απαραίτητων αμινοξέων, της λυσίνης και της τρυπτοφάνης, τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από την τροφή .
- Η πατάτα είναι πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Επιπλέον, περιέχει και φυλλικό οξύ που επιδρά θετικά στην εγκυμοσύνη.
Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται ενδεικτικές τιμές σε διάφορα θρεπτικά συστατικά 1 φλυτζανιού πατάτας και γλυκοπατάτας:
Πατάτα | Γλυκοπατάτα | |
Θερμίδες | 188 kcal | 180 kcal |
Πρωτεΐνες | 4,2 gr | 4 gr |
Λίπος | 0,3 gr | 0,3 gr |
Υδατάνθρακες | 42,2 gr | 41,4 gr |
Φυτικές ίνες | 4,2 gr | 6,6 gr |
Κάλιο | 1088 mg | 950 mg |
Βιταμίνη Α | < 1 % DV | 128 % DV |
Βιταμίνη C | < 42 % DV | 65 % DV |
Βιταμίνη Β6 | 21% DV | 29 % DV |
Συγκρίνοντας λοιπόν, την πατάτα με τη γλυκοπατάτα, η γλυκοπατάτα είναι ο “νικητής” αλλά μαγειρεμένη πάντα με το σωστό τρόπο. Παρόλο που έχουν παρόμοια ονομασία κρύβουν αρκετές διαφορές.
Βιβλιογραφία:
- https://www.onmed.gr/diatrofi/story/336027/lefki-patata-vs-glykopatata-thermides-kai-diatrofiki-aksia-grafima
- https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/sosti-diatrofi/glykopatata-vs-kini-patata-pia-ine-ta-threptika-ofeli-tous/
- https://wellb.gr/blogs/wellness/difference-between-sweet-normal-potato