Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και διατροφή

Σακχαρώδης διαβήτης 2
https://www.planbemag.gr

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη παγκοσμίως. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν διαταραχή της έκκρισης της ινσουλίνης. Η πλειονότητα των ασθενών αυτών είναι παχύσαρκοι και ως κύριο χαρακτηριστικό τους είναι  η κεντρική κατανομή του λίπους.

Επιπλοκές του διαβήτη

Μακροαγγειοπάθεια: Περιγράφει την κλινική έκφραση της αθηρωμάτωσης στα διαβητικά άτομα. Οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την στεφανιαία νόσο, την περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια και την εγκεφαλοαγγειακή νόσο.

Μικροαγγειοπάθεια: Αφορά την προσβολή των πολύ μικρών αγγείων που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της μικροκυκλοφορίας. Οι βλάβες της διαβητικής μικροαγγειοπάθειας περιλαμβάνουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την διαβητική νεφροπάθεια και την διαβητική νευροπάθεια.

Σακχαρώδης διαβήτης 2 και διατροφή
https://www.moh.gov.gr

Διατροφικές συστάσεις

Υδατάνθρακες: Σχετικά με τους υδατάνθρακες, καλό είναι η  κατανάλωση τους να γίνει σε μικρές ποσότητες και ίση κατανεμημένοι στα γεύματα  κατά την διάρκεια της ημέρας και κατά προτίμηση να είναι σύνθετοι υδατάνθρακες. Επίσης σημαντική είναι η  κατανάλωση φυτικών ϊνών, από 21 – 38 gr ημερησίως (Trumbo, 2002). Αυτό συμβάλλει θετικά τον οργανισμό γιατί αυξάνονται  σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα ζάχαρη. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη λαχανικών σε κάθε γεύμα και τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πρωτεΐνες: Πιο συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες χωρίζονται σε  ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά προϊόντα) και φυτικής προέλευσης (όσπρια, ξηρούς καρπούς, σόγια). Οι διαβητικοί ασθενείς καλό είναι να καταναλώνουν συχνότερα ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα. Επίσης καλό είναι  το κοτόπουλο (χωρίς δέρμα), γαλοπούλα και  άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, ημιάπαχα γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Διαβάστε επίσης  Λαχανικά: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης τους;

Λίπος: Αδιαμφισβήτητα, καλό είναι να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα και trans λιπαρά με τα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (ω3 & ω6). Βελτιώνουν την υγεία και κυρίως για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, που είναι πολύ συχνά στα διαβητικά άτομα. Άτομα με διαβήτη είναι πιο ευαίσθητα στην διαιτητική χοληστερόλη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό για αυτό και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου από ότι ο γενικός πληθυσμός.

Τα «καλά» λιπαρά μπορείτε να τα βρείτε στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο. Συμπληρώματα ω – 3 πολυακόρεστων λιπαρών  είναι φανερό ότι μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδιών στο πλάσμα (Phillipson et al, 1985). Διατροφή μειωμένη σε λιπαρά συμβάλλει σε μέτρια απώλεια βάρους και βελτιώνει την δυσλιπιδαιμία.

Αλκοόλ: Είναι αλήθεια ότι καλή είναι η  μέτρια κατανάλωσή του, δηλαδή έως 1 ποτήρι κρασί για τις γυναίκες και έως 2 ποτήρια κρασί για τους άνδρες την ημέρα. Όταν υπάρχει  μικρή ή μέτρια ποσότητα αλκοόλ μαζί με το φαγητό, στην γλυκόζη αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης δεν υπάρχει κάποια επιρροή  (Koivisto et al, 1993). Η κατανάλωση οινοπνεύματος πρέπει να είναι μειωμένη σε περίπτωση που τα άτομα είναι υπέρβαρα, υπερτασικά ή έχουν υπερτριγλυκεριδαιμία.

Ζάχαρη και υποκατάστατα ζάχαρης: Πράγματι στο διαιτολόγιο δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά  σύσταση για περιορισμό ή αποφυγή της συχνής κατανάλωσης απλών σακχάρων όπως της κοινής λευκής ζάχαρης. Ιδανικά στα τρόφιμα με ζάχαρη πρέπει να υπάρχει αντικατάσταση  από τρόφιμα με άλλο τύπο υδατανθράκων. Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που είναι  στο εμπόριο είναι  ένα ιδανικό μέσο που βοηθά τα άτομα με διαβήτη στην συμμόρφωση τους σε σχέση με  τις απαιτήσεις της διαιτητικής αγωγής καθώς και να απολαμβάνουν την γλυκιά γεύση χωρίς ενοχές.

Διαβάστε επίσης  Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χάνουμε βάρος
Advertising

Ενώ οι γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλείς εφόσον η κατανάλωση τους γίνει στις επιτρεπόμενες ημερήσιες ποσότητες. Οι κυριότερες ύλες που έχουν λάβει έγκριση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι: η ασπαρτάμη, το ακετοσουλφαμικό κάλιο, το κυκλαμικό νάτριο, η σακχαρίνη, γλυκοζίτες στεβιόλης (γλυκαντικό που είναι από το φυτό στέβια).

Βιταμίνες και μέταλλα : Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ωφέλιμο το  φυλλικό οξύ για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και ασβέστιο για την πρόληψη οστεοπόρωσης. Ελλείψεις μετάλλων όπως καλίου, μαγνησίου και πιθανόν ψευδαργύρου και χρωμίου μπορεί να επιδεινώνουν την υπάρχουσα δυσανεξία στους υδατάνθρακες σε διαβητικούς.

Αλάτι: Σχετικά με το αλάτι, η γενική σύσταση είναι μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα. Καθώς  και αποφυγή των επεξεργασμένων έτοιμων τροφών – κυρίως για την αποφυγή της υπέρτασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Σακχαρώδης διαβήτης 2 και διατροφή
https://endomedica.gr

Διατροφικές προτεραιότητες για τον διαβήτη τύπου 2

Συνοψίζοντας, σημαντική είναι η εφαρμογή υγιεινοδιαιτητικών μέτρων δηλαδή μέτρια σωματική δραστηριότητα, σωστή διατροφή και απώλεια σωματικού βάρους της τάξης του 7% (Tuomilehto J et al, 2001). Ο διαβητικός ασθενής πρέπει να διατηρεί  φυσιολογικά επίπεδα  γλυκόζης, λιπιδίων και πίεσης στο αίμα και αυτό γίνεται με την τροποποίηση καθημερινών συνηθειών. Δηλαδή διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος (Haffner 2003). Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και παρουσιάζουν ινσουλινοαντίσταση. Για αυτό η διατροφική αγωγή έχει ως στόχο  την μείωση της ενεργειακής πρόσληψης και την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης διαμέσου της σωματικής δραστηριότητας. Επίσης πολλά άτομα με διαβήτη έχουν δυσλιπιδαιμία και υπέρταση για αυτό ως λύση είναι η μείωση διαιτητικής πρόσληψης κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και νατρίου.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής θα πρέπει να γίνονται αμέσως μετά την διάγνωση του διαβήτη ή προ – διαβήτη. Για τον λόγο αυτό ο ασθενής οφείλει να κάνει σωστή ρύθμιση σακχάρου σε άριστα  επίπεδα  για να μην εμφανίσει επιπλοκές μελλοντικά. Ένα ακόμα βασικό κομμάτι είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξατομίκευση διατροφικών αναγκών.  Δηλαδή έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις και τρόπο ζωής του ατόμου, την νοοτροπία της κουλτούρας από την οποία προέρχεται καθώς και την επιθυμία και προθυμία του ατόμου για αλλαγή. Παράλληλα, θα πρέπει να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αλλάξει την συμπεριφορά του για να αυξηθεί η πιθανότητα υιοθέτησης ενός υγιούς τρόπου ζωής.

 

Διαβάστε επίσης  Οι 7 πιο συναρπαστικές διαδρομές με τελεφερίκ και οδοντωτό

 

 

Βιβλιογραφία

Tuomilehto J, Lindstrom J, Eriksson JG et al. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001; 344:1343 – 1350

Haffner SM. Management of dyslipidemia in adults with diabetes. Diabetes Care 2003;26 (Suppl 1): S83-6

Advertising

Trumbo P, Schlicker S, Yates AA, Poos M. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fibre, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. J Am Diet Assoc 2002; 102(11):1621 – 30.

Phillipson BE, Rothrock DW, Connor WE, Harris WS, IIIingworth DR.  Reduction of plasma lipids, lipoproteins and apoproteins by dietary fish oils in patients with hypertriglyceridemia. N Engl J Med 1985;312(19):1210-6

Koivisto VA, Tulokas S, Toivonen M, Haapa E, Pelkonen R. Alcohol with a meal has no adverse effects on postprandial glucose homeostasis in diabetic patients. Diabetes care 1993;16(12):1612-4

Ονομάζομαι Φωτεινή Παπαδανιήλ και αποφοίτησα απο το τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα. Με ενδιαφέρει να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου και να μαθαίνω νέα πράγματα σε σχέση με το αντικείμενό μου καθώς και να μοιράζομαι αυτή την γνώση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μυστικά για πηχτές σούπες

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή,
Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα; Διαφορετικές