Η HDL και η LDL χοληστερίνη είναι οι βασικοί τύποι χοληστερίνης, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία κυρίως της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Η βασική τους διαφορά είναι ότι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή αλλιώς «καλή» χοληστερίνη απομακρύνει την λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή αλλιώς «κακή» χοληστερίνη από τον οργανισμό. Έτσι, μπορεί να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επομένως, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την χοληστερίνη, χρειάζεται καλή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποφυγή κακών συνηθειών, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ.
Ποιες οι διαφορές μεταξύ της HDL και LDL χοληστερίνης
Η HDL χοληστερίνη όπως προαναφέραμε, απομακρύνει από τον οργανισμό την LDL χοληστερίνη. Αυτό το επιτυγχάνει από την στιγμή που μεταφέρει την LDL από το αίμα στο ήπαρ για να διασπαστεί.
Αναφορικά με τα παραπάνω, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης στο αίμα, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οποιουδήποτε καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Από την άλλη, η LDL χοληστερίνη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει διότι, μειώνει την ροή του αίματος, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, η ροή του αίματος θα μειωθεί από τη στιγμή που η συσσώρευση της LDL χοληστερίνης γίνει σε τέτοιο βαθμό, που θα κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο στενά και σκληρά.
Εύρος χοληστερίνης
Κατόπιν έρευνας των επιστημόνων, έχει διευρυνθεί το εύρος της χοληστερίνης ανάλογα τον τύπο της. Ιδανικά, η μονάδα μέτρησης της χοληστερίνης, είναι το χιλιοστόγραμμο ανά δέκατο του λίτρου (mg/dL).
Επομένως, η γενική χοληστερίνη θα πρέπει να είναι σε ποσοστό 200 (mg/dL). Όσον αφορά στην HDL, θα πρέπει να ξεπερνάει τα 40 (mg/dL) και η LDL να μην ξεπερνάει τα 100 (mg/dL). Αυτές οι αναλογίες είναι ιδανικές για την καλή υγεία του οργανισμού.
Πως να αυξήσουμε τα επίπεδα της HDL
Τρία πράγματα είναι αυτά μπορεί να μας βοηθήσουν αυξήσουμε τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης.
Αρχικά, τα φρούτα και τα λαχανικά με ζωηρά χρώματα. Όπως έχει αποδειχτεί τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουνε σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην άμεση αύξηση των επιπέδων της HDL.
Εν συνεχεία, τα ω 3 λιπαρά οξέα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιτυχώς, μέσω της κατανάλωση λιπαρών ψαριών. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, η ρέγκα, το σκουμπρί και η πέστροφα.
Επιπρόσθετα, η άσκηση συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης.
Πως να μειώσουμε τα επίπεδα της LDL
Η μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης μπορεί να γίνει, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες γύρω από την διατροφή μας.
Τέτοιοι κανόνες φαίνεται πως απαγορεύουν τα κατεψυγμένα, τα τηγανητά, τη μαργαρίνη, τα μπισκότα, τα πατατάκια και τις καραμέλες.
Αντιθέτως, τονίζουν ότι το σκόρδο συμβάλει στην μείωση της LDL, όπως και η πρόσληψη φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών.
Συνοψίζοντας, η διατροφή δεν είναι η μόνη λύση, ώστε να μειωθεί η LDL χοληστερίνη στο αίμα. Aπεναντίας, με τακτική άσκηση, θα μειωθεί ο φόβος μη απώλειας αυτής. Ένας συνδυασμό άσκησης και διατροφής Θα βοηθήσει ώστε το βάρος να διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα.
Τέλος η αποφυγή του καπνίσματος θα δώσει μία ώθηση περισσότερη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χοληστερίνης και να μειωθεί η «κακή χοληστερίνη στο αίμα. Έτσι, δύσκολα ακολουθώντας τα βήματα αυτά, θα υπάρξουν ξανά κίνδυνοι για καρδιακά η εγκεφαλικά επεισόδια.
Πηγές
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην HDL και την LDL χοληστερίνη ~ Εναλλακτική Δράση ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: enallaktikidrasi.gr ~ Τελευταία τροποποίηση: 11.6.2023
Ποια είναι η διαφορά καλής HDL και κακής LDL χοληστερίνης ~ Μικροβιολογικό Ιατρικό Εργαστήριο «Ρουμπέα Παρασκευή» ~ 5.5.2020 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: roubealabs.gr ~ Τελευταία τροποποίηση: 11.6.2023
Τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη. Ποιες είναι; ~ HEALTHIA ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthia.gr ~ Τελευταία τροποποίηση: 11.6.2023