Προσβασιμότητα και υπηρεσίες υγείας!

Προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας. Είναι μια φράση που σίγουρα συμπεριλαμβάνει πολλές έννοιες. Το ελληνικό σύστημα υγείας στην αρχική μορφή σχεδίασης του είναι βασισμένο στα πρότυπα συστημάτων υγείας και ασφάλισης με απολύτως κοινωνικό χαρακτήρα. Μια πρόσμιξη θα έλεγε κανείς των συστημάτων Bismark και Beverigde.

Δύο συστημάτων προτύπων όπου εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο. Τα ονόματα των συστημάτων έχουν παρθεί φυσικά από τους εμπνευστές τους , ο Μπέβεριτζ μελετητής κοινωνικών προβλημάτων  και οικονομολόγος, μεγάλος μεταρρυθμιστής του Βρετανικού συστήματος υγείας και του καγκελάριου  Μπίσμαρκ πρώτου Ευρωπαίου πολιτικού που εισήγαγε ένα ευρύ κοινωνικό σύστημα ασφαλίσεων.Τα συστήματα υγεία έχουν στόχο και σκοπό να πληρούν τις αρχές της ισότητας, της προσβασιμότητας και να είναι κοινωνικά αποδοτικά.Με τον όρο προσβασιμότητα του ασθενούς-αποδέκτη των υπηρεσιών εννοούμε χονδρικά πόσο εύκολα ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και πόσο εύκολα μπορεί να κινηθεί στο σύστημα που του τις προσφέρουν .Αυτό έχει να κάνει με οικονομικούς , κοινωνικούς , πολιτισμικούς και γεωγραφικούς παράγοντες.

Δηλαδή η προσβασιμότητα πρέπει να είναι ισότιμη για όλους,  ανεξαρτήτως  των πεποιθήσεων της θρησκείας, τις τυχόν αναπηρίες ,την εκπαίδευση, την οικονομική κατάσταση, τη γεωγραφική θέση ,την εθνότητα , την ηλικία ,τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, το γενετήσιο προσανατολισμό.Οι έννοιες των εύχρηστων συστημάτων υγείας , το πόσο εύκολα μπορεί να κινηθεί κανείς και να επωφεληθεί απ’αυτό είναι το φλέγον ζήτημα των σχεδιαστών πολιτικής υγείας. Η χρήση ιατρικού φακέλου και η συνεργασία διοικητικού προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού για την μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της υγείας  είναι ζητήματα τα οποία τοποθετούνται υψηλά στην ατζέντα για την ικανοποίηση των ασθενών από την κατανάλωση υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε επίσης  Αξονική τομογραφία: Ποια είναι τα είδη της και πως γίνεται;
Advertisements
Ad 14

Σε Ελληνικά οικονομικά δεδομένα! 

Η οικονομική κρίση έκανε τους Έλληνες να μην πλησιάζουν τις υπηρεσίες υγείας ακόμη και εάν είναι απολύτως απαραίτητες! Παρακάτω παρατίθενται στοιχεία από έρευνα η οποία διερευνήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας σε δείγμα 2.005 το διάστημα από 22/3 μέχρι 24/04/2016. Ειδικότερα :

  • Το 2016 μόλις ένας στους τέσσερις  έλαβε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όταν τη χρειάστηκε εντελώς δωρεάν ενώ 10 χρόνια πρίν οι μισοί Έλληνες λάμβαναν δωρεάν όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν.
  • Τρείς στους 10 Έλληνες αποφεύγουν κατηγορηματικά την φροντίδα της υγείας του γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να την ανεχθούν οικονομικά.
  • Δύο στους 10 Έλληνες προμηθεύτηκαν φάρμακα τα όποια ήταν ακριβά κατά την συνταγογράφιση τους από γιατρό(αφού δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά) οπότε και επέλεξαν να τα προμηθευτούν απευθείας, αποφεύγοντας να πληρώσουν και την επίσκεψη στον επαγγελματία υγείας.
  • 44,6% των Ελλήνων πολιτών  απάντησε πως η παρούσα οικονομική συγκυρία τους προκαλεί ανασφάλεια, φόβο . θυμό , απογοήτευση και άγχος.

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους!
Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά