Έλεγχος της υγείας μέσω των smartwatches

Έλεγχος της υγείας μέσω των smartwatches
Πηγή εικόνας: ygeiamou.gr

Ο έλεγχος της υγείας μέσω των smartwatches είναι αναγκαία και αρκετά ελπιδοφόρα για την πρόληψη και την καλή υγεία.

Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πρωταρχική θέση στην ζωή μας. Έχει προσφέρει διευκολύνσεις στην καθημερινότητα μας, όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική η θέση της τόσο στην ιατρική όσο και την υγεία. Μέσω των wearable συσκευών, γίνεται έλεγχος καρδιακών παλμών και άλλων προβλημάτων, που καθιστούν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Smartwatch: ιατρική συσκευή ή gadget;

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σήμερα σχετικά με το αν ένα smartwatch μπορει να αποτελέσει πέραν από ένα gadget και μια ιατρική συσκευή. Παρότι φαίνεται πως έχουν αποκτήσει σημαντική θέση στην ζωή μας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που την καθιστούν όχι και τόσο αξιόπιστη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, όσο αντικειμενική και αν φαίνεται να είναι η γνωμάτευση των gadget, δεν είναι τόσο ικανή όσο μια ιατρική γνωμάτευση, μέσω των ανάλογων ιατρικών μηχανημάτων. Μια wearable συσκευή μπορεί να αναλύσει παραδείγματος χάριν τους καρδιακούς παλμούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, μπορεί να κάνει εμπεριστατωμένη διάγνωση για την κατάσταση του εκάστοτε ασθενή.

Τι υποστηρίζουν οι έρευνες

Σε έρευνα της Apple το 2019, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, υποστήριξε ότι τα smartwatches μπορούν να ελέγξουν ένα συγκεκριμένο αριθμό καρδιακών παλμών. Επιπλέον, νεότερες μελέτες προσπαθούν να αποδείξουν, κατά πόσο μπορούν τελικά οι wearable συσκευές να είναι αξιόπιστες και να σώσουν ζωές.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα περισσότερα smartwatches έχουν δημιουργηθεί με σκοπό τον εντοπισμό της κολπικής μαρμαρυγής, που είναι ο πιο διαδεδομένος καρδιακός ρυθμός. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια από τις περιπτώσεις έντονης θνησιμότητας παγκοσμίως, οπότε είναι αναγκαίος ο τακτικός έλεγχος. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, πολλοί άνθρωποι έχουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Αυτό καθιστά ανέφικτο στις έξυπνες συσκευές όπως ένα smartwatch, να εντοπίσουν σε πραγματικό χρόνο την λειτουργία του καρδιακού ρυθμού.

Διαβάστε επίσης  Αδηφαγική διαταραχή: Τί είναι - Διάγνωση

Τελικά οι wearable συσκευές μπορούν να σώσουν ζωές;

Κάνοντας μια γενική σύνοψη των δεδομένων που έχουμε, διαπιστώνουμε ότι οι wearable συσκευές έχουν δημιουργηθεί για να μπορεί ο χρήστης να εντοπίζει τυχόν προβλήματα στον καρδιακό του ρυθμό.

Οι περισσότερες συσκευές δεν τον ειδοποιούν από τον πρώτο εντοπισμό ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Αντιθέτως, περιμένει να επέλθουν 5 μετρήσεις, ώστε να του δώσει τις πρώτες ενδείξεις, εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά στην υγεία του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρξει τεράστια απόκλιση όταν γίνεται ενημέρωση στον χρήστη μετά από 5 μετρήσεις. Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο έως μοιραίο για τον εκάστοτε ασθενή.

Τα δεδομένα δεν επαρκούν

Η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιάς τονίζει ότι, η παρακολούθηση της υγείας μέσω των wearable συσκευών μπορεί να είναι σωτήρια για την ζωή. Όμως, δεν πρέπει να στεκόμαστε στα δεδομένα που δίνουν διότι, δεν είναι επαρκή για μια εμπεριστατωμένη γνωμάτευση, η οποία θα δείξει την πραγματική κατάσταση του ασθενή.

Επίσης, η άμεση «σύνδεση» των χρηστών με την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις τους χρήστες. Ενδέχεται, να αρχίσουν να αναπτύσσουν έντονο άγχος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να υποβάλουν τον εαυτό τους σε συνεχείς ελέγχους και υπερβολικά πολλές ιατρικές εξετάσεις.

Επιπλέον, θα επιζητήσουν την χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων, τα οποία πιθανώς θα τους δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αιμορραγία ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη μπορεί να αποβεί μοιραία, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να επέλθει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θετικές επιδράσεις των smartwatches

Εκτός των αρνητικών προσήμων που έχουν οι έξυπνες συσκευές, μπορούν να αποτελέσουν και ένα ιδανικό βοήθημα για την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης  Κολύμπι στην πισίνα: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε!

Όπως προαναφέραμε, έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να ελέγχουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και πιο συγκεκριμένα την εξέλιξη της κολπικής μαρμαρυγής. Πέραν τούτου όμως, μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμες και στον έλεγχο της διατροφής μας, την καλύτερη φυσική κατάσταση και την καλύτερη ποιότητα του ύπνου μας.

Επίλογος

Συμπερασματικά, οι χρήστες έχουν την πεποίθηση ότι, τα smartwatches μπορούν να κάνουν έναν ολοκληρωμένο έλεγχο της κατάστασης της υγείας του. Αυτό όμως είναι κάτι, το οποίο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό.

Οι έξυπνες συσκευές δίνουν μια πρώτη ένδειξη ότι ο καρδιακός παλμός δεν είναι φυσιολογικός. Ο εμπεριστατωμένος όμως ιατρικός έλεγχος, θα δώσει την τελική εικόνα του ασθενή. Οπότε, οι χρήστες των wearable συσκευών θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την υγεία τους.

Πηγές

Σίμος Καβαλλιεράτος (2021) – Μπορεί ένα smartwatch να σώσει την ζωή σου; – Αναξτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: kathimerini.gr (Τελευταία τροποποίηση: 26.6.2022)

Πως τα wearables έχουν βελτιώσει την υγεία και την φυσική μας κατάσταση (2021) – Αναξτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: kooqie.gr (Τελευταία τροποποίηση: 26.6.2022)

Έξυπνο ρολόι ή ιατρική συσκευή; – Αναξτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: cosmotesmartliving.gr (Τελευταία τροποποίηση: 26.6.2022)

Καρβουνιάσουν Στυλιανής-Μαρία (2018) – Wearable devices και mobile applications στα πλαίσια του internet of things για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των χρηστών – Αναξτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: displace.lim.uom.gr (Τελευταία τροποποίηση: 26.6.2022)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φθινόπωρο

Καλωσορίζω το φθινόπωρο  επιστρέφοντας στις παλιές μου συνήθειες και στο

Το Αγόρι, το Τρολ & η Κιμωλία: Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης

Οι φθινοπωρινές κυκλοφορίες των εκδόσεων Μάρτης έφτασαν. Στις 10 Οκτωβρίου