Τι είναι η τεχνολογία wearable;
Η τεχνολογία Wearable είναι κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να φοριέται στο σώμα του χρήστη. Τέτοιες συσκευές μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές, όπως κοσμήματα, αξεσουάρ, ιατρικές συσκευές και ρούχα ή στοιχεία ρουχισμού.
Ο όρος wearable computing υποδηλώνει δυνατότητες επεξεργασίας ή επικοινωνίας, αλλά στην πραγματικότητα, η πολυπλοκότητα μεταξύ των wearables μπορεί να ποικίλλει.
Τα πιο εξελιγμένα παραδείγματα φορητών τεχνολογίας περιλαμβάνουν ακουστικά τεχνητής νοημοσύνης (AI), Google Glass και HoloLens της Microsoft. Ένα παράδειγμα μιας λιγότερο σύνθετης μορφής τεχνολογίας που φοριέται είναι ένα δερματικό έμπλαστρο μιας χρήσης με αισθητήρες που μεταδίδουν ασύρματα δεδομένα ασθενών σε μια συσκευή ελέγχου σε μια εγκατάσταση υγειονομικής περίθαλψης.
Πώς λειτουργεί η τεχνολογία wearable;
Η σύγχρονη τεχνολογία φορητών συσκευών εμπίπτει σε ένα ευρύ φάσμα χρηστικότητας, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ρολογιών, των ιχνηλατών γυμναστικής όπως το Fitbit Charge, των ακουστικών VR, των έξυπνων κοσμημάτων, των γυαλιών με δυνατότητα web και των ακουστικών Bluetooth. Τα wearables λειτουργούν διαφορετικά, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, όπως υγεία, φυσική κατάσταση ή ψυχαγωγία. Κατά κύριο λόγο, η τεχνολογία wearable λειτουργεί ενσωματώνοντας μικροεπεξεργαστές, μπαταρίες και συνδεσιμότητα με το Διαδίκτυο, ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να συγχρονίζονται με άλλα ηλεκτρονικά είδη, όπως κινητές συσκευές ή φορητούς υπολογιστές.
Οι φορητές συσκευές, διαθέτουν, ενσωματωμένους αισθητήρες που παρακολουθούν τις σωματικές κινήσεις, παρέχουν βιομετρική αναγνώριση ή βοηθούν στην παρακολούθηση τοποθεσίας. Για παράδειγμα, οι ιχνηλάτες δραστηριότητας ή τα έξυπνα ρολόγια — οι πιο συνηθισμένοι τύποι φορητών συσκευών — διαθέτουν λουράκι που τυλίγεται γύρω από τον καρπό του χρήστη για να παρακολουθεί τις σωματικές του δραστηριότητες ή ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι είναι οι wearable συσκευές υγείας;
Η τεχνολογία Wearable στην υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να φορούν οι καταναλωτές, όπως Fitbit και smartwatches, και έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν τα δεδομένα της προσωπικής υγείας και άσκησης των χρηστών. Αυτές οι συσκευές μπορούν ακόμη και να στείλουν τις πληροφορίες υγείας ενός χρήστη σε έναν γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας σε πραγματικό χρόνο. Η ζήτηση για wearables προβλέπεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια καθώς περισσότεροι καταναλωτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον να μοιράζονται τα φορητά δεδομένα τους με τους παρόχους και τους ασφαλιστές τους.
Το FitBit Flex ήταν μια πρώιμη, δημοφιλής επιλογή για τους καταναλωτές τεχνολογίας φορητών συσκευών. Οι χρήστες προσελκύθηκαν από την κομψή του εμφάνιση και την ικανότητά του να παρακολουθούν την πρόοδό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις πέντε ενδεικτικές λυχνίες της συσκευής.
Προνόμια των smartwatches για τη προώθηση υγείας:
- Φορητά μόνιτορ (Move ECG ) ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ)
Οι φορητές οθόνες ΗΚΓ είναι στην αιχμή των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και αυτό που τις ξεχωρίζει από ορισμένα έξυπνα ρολόγια είναι η ικανότητά τους να μετρούν ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Το Move ECG είναι σε θέση να μετρήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και να στείλει την ένδειξη στον γιατρό του χρήστη, καθώς και να ανιχνεύσει την κολπική μαρμαρυγή. Είναι επίσης σε θέση να παρακολουθεί ρυθμό, απόσταση και υψόμετρο, καθώς και αυτόματη παρακολούθηση για περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι και ποδηλασία.
- Φορητά πιεσόμετρα
Η Omron Healthcare κυκλοφόρησε το HeartGuide το 2019, το πρώτο φορητό πιεσόμετρο. Αν και μπορεί να μοιάζει με ένα τυπικό έξυπνο ρολόι, το HeartGuide είναι ένα παλμομετρικό πιεσόμετρο που μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση και την καθημερινή δραστηριότητα – όπως βήματα που έγιναν, διανυθείσα απόσταση και θερμίδες που καίγονται.
Το HeartGuide μπορεί να κρατήσει έως και 100 μετρήσεις στη μνήμη και όλες οι μετρήσεις μπορούν να μεταφερθούν σε μια αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά, το HeartAdvisor, για έλεγχο, σύγκριση και βελτιστοποίηση θεραπείας. Οι χρήστες του HeartAdvisor έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν, να παρακολουθούν και να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τον γιατρό τους, ενώ παράλληλα αποκτούν πληροφορίες για να προσδιορίσουν πώς οι προσωπικές συνήθειες επηρεάζουν την αρτηριακή τους πίεση.
- Βιοαισθητήρες
Οι βιοαισθητήρες είναι ανερχόμενες φορητές ιατρικές συσκευές που διαφέρουν ριζικά από τους ιχνηλάτες καρπού και τα έξυπνα ρολόγια. Ο φορητός βιοαισθητήρας της Philips είναι ένα αυτοκόλλητο έμπλαστρο που επιτρέπει στους ασθενείς να μετακινούνται ενώ συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την κίνηση, τον καρδιακό ρυθμό, τον αναπνευστικό ρυθμό και τη θερμοκρασία τους.
Έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Augusta έδειξε ότι αυτή η φορητή συσκευή κατέγραψε μείωση κατά 89% στην επιδείνωση των ασθενών σε καρδιακή ή αναπνευστική ανακοπή που μπορούσε να προληφθεί. Αυτό καταδεικνύει την ικανότητα που έχουν τα wearables να βελτιώνουν τα αποτελέσματα των ασθενών και πιθανώς να μειώνουν τον φόρτο εργασίας του προσωπικού.
Αξιοποίηση των wearables στην αντιμετώπιση του Covid-19.
Αισθητήρες θερμοκρασίας: Για τον COVID-19, ο πυρετός είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, καθιστώντας τους αισθητήρες θερμοκρασίας κρίσιμο συστατικό ενός συστήματος ανίχνευσης που φοριέται. Σύμφωνα με άρθρο ανασκόπησης, στο 90% των περιπτώσεων, ο πυρετός είναι η κύρια κλινική αναπαράσταση του COVID-19. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση του πυρετού είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διάγνωση. Εκτός από αυτό, η συνεχής παρακολούθησή του μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αιτία και τη φύση της νόσου, κάτι που θα βοηθούσε στην καλύτερη εκτίμηση των αναγκών περίθαλψης και θεραπείας. Για τη λήψη αποφάσεων για τον COVID-19, η μέτρηση θερμοκρασίας είναι ζωτικής σημασίας και οι αισθητήρες θερμοκρασίας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο.
Παλμικά οξύμετρα: Μία από τις σημαντικές διαδικασίες του ανθρώπινου σώματος είναι η μεταφορά οξυγόνου μέσω της αιμοσφαιρίνης μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Η έλλειψη οξυγόνου, δηλ. SpO2, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, καρδιακή ανεπάρκεια ή αιφνίδιο θάνατο εάν μειωθεί σε λιγότερο από 95%. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, οι αισθητήρες παλμικού οξύμετρου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς λαμβάνουν το φωτοπληθυσμογράφημα (PPG) και καθορίζουν το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου στο αίμα με βάση τα χαρακτηριστικά απορρόφησης φωτός της οξυγονωμένης και αποοξυγονωμένης αιμοσφαιρίνης. Τυπικά σημεία μέτρησης είναι το δάχτυλο, τα δάχτυλα των ποδιών και ο λοβός του αυτιού. Οι περισσότεροι αισθητήρες, ωστόσο, βρίσκονται στην άκρη του δακτύλου.
Αναπνευστικός ρυθμός (RR): Οι αλλαγές ή οι ανωμαλίες στον αναπνευστικό ρυθμό ενός ασθενούς βοηθούν επίσης στον προσδιορισμό της εξέλιξης μιας ασθένειας. Μαζί με το SpO2, το HR και τη θερμοκρασία του σώματος, το RR είναι ένα από τα κλινικά χαρακτηριστικά για την αξιολόγηση της σοβαρότητας μιας αναπνευστικής νόσου. Για παράγειγμα, ένας ασθενής με σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια έχει RR μεγαλύτερο από 30 αναπνοές/λεπτό, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία αναπνευστική σύνδρομο δυσχέρειας. Ωστόσο, για τον COVID-19, το RR μπορεί να χρησιμεύσει ως ζωτικός προγνωστικός παράγοντας.
Οι φορέσιμοι αισθητήρες καταπόνησης, οι τριβοηλεκτρικοί αισθητήρες και τα επιταχυνσιόμετρα έχουν μελετηθεί εκτενώς για την ανίχνευση της αναπνευστικής κίνησης στον θώρακα ή την κοιλιά που προκαλείται από ογκομετρικές αλλαγές της αναπνοής. Οι φορητές τεχνολογίες περιλαμβάνουν αισθητήρες θερμικής, υγρασίας, ακουστικής, πίεσης, αντίστασης, επαγωγής, επιτάχυνσης, ηλεκτρομυογραφίας και σύνθετης αντίστασης.
SearchMobileComputing. (n.d.). What is wearable technology? – Definition from WhatIs.com. [online] Available at: https://www.techtarget.com
Phaneuf, A. (2022). Latest trends in medical monitoring devices and wearable health technology. [online] Insider Intelligence. Available at: https://www.insiderintelligence.com
Channa, A., Popescu, N., Skibinska, J. and Burget, R. (2021). The Rise of Wearable Devices during the COVID-19 Pandemic: A Systematic Review. Sensors, 21(17), p.5787.