Ηθικά διλήμματα στο σύνδρομο Asperger

Υπάρχουν ηθικά διλήμματα όσον αφορά στο σύνδρομο Asperger;

Το σύνδρομο Asperger έγινε γνωστό το 1994, από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM IV). Είναι μια νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία μοιάζει αρκετά με τον αυτισμό. Συνήθως, τα παιδιά με σύνδρομο Asperger αδυνατούν να κατανοήσουν τον κόσμο, καθώς και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη και δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις όσο αναφορά στις γνωστικές τους λειτουργίες.

Τι είναι το Σύνδρομο Asperger

Είναι ένα σύνδρομο που έχει παρουσιαστεί εξαιτίας μιας νευρολογικής αναπτυξιακής διαταραχής, η οποία μπορεί να εντοπιστεί στο παιδί. Σε αυτό οφείλεται η αδυναμία κατανόηση καίριων ζητημάτων, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική του ζωή. Επιπλέον, η μη κατανόηση του συναισθηματικού του κόσμου επιφέρει προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύνδρομο Asperger ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Η κάθε κατάσταση πάσχοντα διαφέρει ανάλογα με το πόσο αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του ή όχι. Συνήθως, αντιμετωπίζουν θέματα τόσο σε κοινωνικό όσο και συναισθηματικό επίπεδο, επειδή μπορούν να αντιληφθούν την διαφορετικότητα τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να ζήσουν τα άτομα αυτά μια λειτουργική και ανεξάρτητη ζωή, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη στήριξη.

Πως εμφανίζεται το σύνδρομο Asperger

Το σύνδρομο Asperger μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε κατηγορίας. Δεν κάνει διακρίσεις σε εθνικότητα, φύλο, ηλικία και συνήθως προσβάλλει τους άντρες.

Advertisements
Ad 14

Ακόμη δεν έχει αποδειχτεί που οφείλεται το  σύνδρομο Asperger. Παρόλα αυτά, οι έρευνες συνεχίζονται και έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι έχει να κάνει με το συνδυασμό γονιδιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η κληρονομικότητα παίζει κατά κάποιο τρόπο ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου Asperger. Όμως, δεν είναι μόνο αυτή στην οποία οφείλεται. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, ένας δύσκολος τοκετός ή η έκθεση σε τοξικά είναι αρκετά επικίνδυνοι για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Χαρακτηριστικά ατόμων με σύνδρομο Asperger

Τα χαρακτηριστικά όσων πάσχουν από το σύνδρομο Asperger ποικίλουν. Ανάλογα με την δυναμικότητα τους προκαλούν σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα στους πάσχοντες, σε κοινωνικό ή συναισθηματικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης  Γαστρεντερίτιδα: πώς να την αντιμετωπίσετε

Χαρακτηριστικά όπως η εμμονή σε συγκεκριμένες καταστάσεις, η έλλειψη ενδιαφέροντος και τα κινητικά προβλήματα είναι συχνά στους πάσχοντες. Ακόμη, οι αισθητηριακές δυσκολίες καθώς και η ιδιαιτερότητα στον τρόπο σκέψης είναι άξιες αξιολόγησης.

Κοινωνικές επιπτώσεις

Τα άτομα με σύνδρομο Asperger τείνουν να έχουν δυσκολίες στις κοινωνικές συναναστροφές τους. Αυτό συμβαίνει διότι, αδυνατούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων, καθώς και τις προθέσεις τους. Μπορεί να εστιάσουν στο πρόσωπο για πολύ ώρα προκειμένου, να αντιληφθούν αυτά που δυσκολεύονται να κατανοήσουν κατά την συζήτηση.

Συχνά χάνουν τον έλεγχο σε μια κοινωνική αλληλεπίδραση γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι κάνουν τον συνομιλητή τους να βαρεθεί, έτσι συνεχίζουν μακρηγορώντας πολλές φορές. Επιπλέον, εστιάζουν κυρίως σε πράγματα που αφορούν τους ίδιους, με αποτέλεσμα να γίνονται ανεπιθύμητοι σε μια παρέα. Άρα, τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από έντονη μοναχικότητα.

Εμμονή σε συγκεκριμένες καταστάσεις

Το σύνδρομο Asperger οδηγεί τα άτομα που πάσχουν από αυτό, να έχουν εμμονή σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό τα βοηθάει να μην χάνουν τον έλεγχο, διότι αποσυντονίζεται και τους δημιουργείται έντονο άγχος, όταν βγαίνει εκτός προγραμματισμού. Οπότε, ακολουθούν μία συγκεκριμένη ρουτίνα σε καθημερινή βάση τόσο όντως παιδιά όσο και ως ενήλικες.

Ενδιαφέροντα

Τα ενδιαφέροντά τους τις περισσότερες φορές είναι πάρα πολύ ιδιαίτερα και έχουν να κάνουνε με την ρουτίνα στις συνήθειες τους. Εστιάζουν σε κάτι συγκεκριμένο και ασχολούνται πάρα πολύ με αυτό, διότι αυτό τους δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα στην καθημερινότητά τους. Όμως, αυτό να το έχουν ισόβιο ενδιαφέρον ή να το αφήσουν απότομα και να βρουν κάτι καινούργιο, που θα τους αρέσει ακόμη περισσότερο να ασχοληθούν.

Ευαισθησίες

Τα άτομα με σύνδρομο Asperger τείνουν να εκδηλώνουν ιδιαίτερες αισθητηριακές ευαισθησίες. Μπορεί να ενοχληθούν από ήσουν ή υφές, οι οποίες περνούν απαρατήρητες στους άλλους. Αυτό οδηγεί σε αλόγιστη συμπεριφορά από μεριάς τους, διότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο.

Ιδιαιτερότητα σκέψης

Επίσης, τα άτομα αυτά φαίνεται ότι έχουν υψηλότερη νοημοσύνη, έφεση στα μαθηματικά και μακροχρόνια μνήμη. Το αρνητικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι, η σκέψη τους δεν είναι πάντοτε οργανωμένη, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν ομαδικά. Έτσι, απομονώνονται και δουλεύουν μοναχικά.

Διαβάστε επίσης  Η Επιδημία του Έμπολα

Διάγνωση, θεραπεία και ηθικά διλήμματα

Η εξέλιξη της ιατρικής τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει κατά πολύ στο να γίνεται πιο γρήγορα αντιληπτό το σύνδρομο Asperger σε κάποιον άνθρωπο. Προκειμένου, να διαγνωστεί πρέπει να γίνει μία σειρά εξετάσεων τόσο σε ιατρικό επίπεδο, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Οπότε, θα πρέπει να ελεγχθούν η συμπεριφορικές του ικανότητες, η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, η λειτουργικότητα του.

Η ποιότητα ζωής των ατόμων με σύνδρομο Άσπεργκερ μπορεί να βελτιωθεί αισθητά, όταν γίνουν οι σωστές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Σε αυτές τις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικές, κοινωνικές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις, καθώς και οι αλλαγές στην διατροφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει αποδειχθεί ότι η πρώιμη παρέμβαση στην ζωή των ατόμων με σύνδρομο Asperger, έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην βελτίωση ποιότητας ζωής τους. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι, τα άτομα αυτά από πολύ νεαρή ηλικία λαμβάνουν μία διαφορετική προσέγγιση, τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχοκοινωνικά. Σε αυτό παίζουν βασικό ρόλο τόσο η γονείς, όσο και οι εκπαιδευτικοί. Τα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο, τείνουν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα προκειμένου, να βοηθηθούν περισσότερο, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και στην πορεία διαχειριστούν το σύνδρομο.

Ποια είναι όμως τα ηθικά διλήμματα του συνδρόμου Asperger;

Όπως σε όλες τις ασθένειες και τις διαταραχές υπάρχουν κάποια ηθικά διλήμματα, όσον αφορά την ιατρική, αλλά και την κοινωνική ευθύνη, τόσο και στο σύνδρομο Asperger συναντάμε κάποιες ευθύνες, που οδηγούν σε ηθικά διλήμματα.

Τα ηθικά διλήμματα στο σύνδρομο Asperger έχουν να κάνουν πρώτα από όλα, με το πως θα αντιμετωπιστεί το σύνδρομο από την ιατρική κοινότητα. Σύμφωνα με τις μελέτες έχει αποδειχθεί ότι, πλέον το σύνδρομο δεν υπάγεται στις αναπηρίες. Αυτό σημαίνει ότι, είναι αναγκαίο να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή από το ιατρικό προσωπικό στην διαχείριση του συνδρόμου προκειμένου, να μην υπάρξουν λανθασμένες παρεμβάσεις και κατεπέκταση να μην υπάρξει στοχοποίηση των ατόμων αυτών.

Διαβάστε επίσης   «Μαγικές» τροφές  σύμμαχοι της νεότητας!

Από την άλλη μεριά υπάρχουν κάποιοι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το σύνδρομο Asperger θα πρέπει να αφαιρεθεί από το βιβλίο των διαταραχών (DSM-5), διότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε σαν αναπηρία, ούτε σαν διαταραχή. Αυτό συνέβη και με την ομοφυλοφιλία το 1995.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, κάποιοι μελετητές υποστήριξαν πως τα άτομα με σύνδρομο Asperger συνεισφέρουν σημαντικά σε πολλές επιστήμες όπως η κοινωνιολογία, τα μαθηματικά, η γλωσσολογία. Άρα, πρέπει να έχουν μια πιο αξιόλογη αντιμετώπιση από το κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν δύο σημαντικούς λόγους για τους οποίους το σύνδρομο Asperger πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αναπηρία.

Πρώτον, γιατί αυτό θα βοηθήσει τα άτομα αυτά να έχουνε νομική υποστήριξη, καθώς και κοινωνικό ψυχωτική υποστήριξη. Έτσι, θα αναγνωριστούν τόσο οι συναισθηματικές τους δυσκολίες, όσο και η δυσκολία τους στην διαχείριση κάποιων καταστάσεων. Δεύτερον, κατά τον Baron Cohen η μελέτη των γονιδίων των ατόμων με σύνδρομο Asperger, έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ιατρική επιστήμη και την ανθρώπινη ιστορία.

Επίλογος

Συνεπώς, η ιατρική προσέγγιση του συνδρόμου Asperger είναι αυτή, η οποία θα οδηγήσει στην βέλτιστη πορεία της ζωής του ατόμου αυτού. Επίσης, θα το στηρίξει στην καλύτερη αντιμετώπιση του τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Άρα, είναι πολύ σημαντική η ηθική στάση της ιατρικής απέναντι στα άτομα με σύνδρομο Asperger. Οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο στον βαθμό, που το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην βιολογική ανάπτυξη του ατόμου. Κλείνοντας, θα πρέπει να επεμβαίνουν σε περίπτωση που τα επίπεδα άγχους είναι αυξημένα, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας για τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Asperger.

Πηγές

Σύνδρομο Asperger (Άσπεργκερ) / Διαταραχές αυτιστικού φάσματος – Paidiatros – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: paidiatros.com (Τελευταία τροποποίηση: 23/4/2022)

 Asperger και νοσηλευτικές παρεμβάσεις – ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Νοέμβριος 2014 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: digilib.teiemt.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23/4/2022)

Σύνδρομο Asperger – ΙΑΤΩΡ (επιστημονικό περιοδικό) – 13-10-2011 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iator.gr (Τελευταία τροποποίηση: 23/4/2022)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Best Roulette Internet Sites In 2022 Where To Play Online Roulette Games Enterprise Insider Afric

Best Roulette Internet Sites In 2022 Where To Play Online

10 Of Typically The World’s Largest Internet Casinos: The Largest Casinos Actually

10 Of Typically The World’s Largest Internet Casinos: The Largest