Τι είναι το σύνδρομο Asperger;
Το σύνδρομο Asperger, επίσης γνωστό ως διαταραχή Asperger είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση καθώς και στην επικοινωνία και εκδηλώνεται με συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης. Πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ ο οποίος μελέτησε και περιέγραψε παιδιά με μειωμένες ικανότητες ενσυναίσθησης και λεκτικής επικοινωνίας με τους συνομηλίκους τους. Πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τις πτυχές της διαταραχής. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη. Πιθανολογείται ότι το σύνδρομο έχει γενετική βάση, όμως δεν υπάρχει καμία γνωστή γενετική αιτία και οι τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου δεν έχουν εντοπίσει μία σαφή κοινή παθολογία.
Χαρακτηριστικά ατόμων με το Σύνδρομο Asperger
Τα άτομα με το σύνδρομο Asperger χαρακτηρίζονται από ένα κοινωνικό και επικοινωνιακό θα λέγαμε έλλειμμα, όπως επίσης ακόμη και από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και εμμονικά ενδιαφέροντα. Παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες όταν πρέπει να συζητήσουν με άλλα άτομα, δεν εστιάζουν στο βλέμμα του ατόμου με το οποίο επικοινωνούν, χρησιμοποιούν έντονα τις εκφράσεις του προσώπου τους και γενικότερα τη γλώσσα του σώματος τους. Δυσκολεύονται να διατηρήσουν σταθερές σχέσεις με άτομα. Συνηθίζουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα αντικείμενα επαναλαμβανόμενα, όπως επίσης και συγκεκριμένες φράσεις. Eπιδίδονται συνεχώς στις ίδιες κινήσεις και έχουν μια ιδιαίτερη προσκόλληση σε ένα καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Συνήθως τα άτομα με το σύνδρομο Asperger έχουν μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη. Δεν υποφέρουν, τις περισσότερες φορές, απο μαθησιακές δυσκολίες που συνδέονται με τον αυτισμό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα όπως δυσλεξία, δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).
Ενδείξεις που προειδοποιούν για το Σύνδρομο Asperger
- Ομιλία χωρίς ρυθμό και ιδιότυπη τονικότητα
- Αδυναμία προσαρμογής της έντασης της φωνής ανάλογα με τις συνθήκες
- Εμμονή με ένα συγκεκριμένο θέμα
- Τάση απομόνωσης λόγω επικοινωνιακών δυσκολιών
Πολλές φορές αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται κρυφό, δεν είναι δηλαδή εύκολο να καταλάβεις και να διαγνώσεις αν το διαθέτει κάποιος άνθρωπος. Το άτομο με Άσπεργκερ ενδέχεται να θέλει να κάνει φίλους, αλλά να δυσκολεύεται στην διαδικασία κοινωνικοποίησης. Μερικά άτομα με Άσπεργκερ καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που τους βοηθούν είτε να ρυθμίσουν την ισορροπία και τη στάση του σώματος τους, είτε να αντιμετωπίσουν το στρες. Ενδέχεται τέτοια άτομα να μην μπορεί να καταλάβουν τους συμβατικούς κανόνες της κοινωνίας ή ακόμα και να βρίσκουν δύσκολο να κατανοήσουν και να εξηγήσουν την συμπεριφορά άλλων ανθρώπων.
Διάγνωση του συνδρόμου Asperger
Η εκδήλωση της συμπτωματολογίας αυτού του συνδρόμου διαφέρει από άτομο σε άτομο και από ηλικία σε ηλικία, ενώ κάποιες ενδείξεις μπορεί να εκδηλωθούν και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. Επίσημη διάγνωση θα πρέπει να γίνεται από ψυχιάτρους. Η διάγνωση είναι πολύ σημαντική γιατί θα βοηθήσει το άτομο να καταλάβει τις όποιες ιδιαιτερότητες του και να εξοικειωθεί με αυτές. Η διάγνωση του συνδρόμου αυτού όπως αναφέραμε είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμα δυσκολότερη είναι όταν πρόκειται για ενήλικα άτομα ή γυναίκες που εκδηλώνουν την παραπάνω συμπτωματολογία με διαφορετικό τρόπο και αποκρύπτουν καλύτερα τις ενδείξεις. Αν και το σύνδρομο δεν θεραπεύεται, η κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με Άσπεργκερ να έχει μια ανεξάρτητη και φυσιολογική ζωή.