
Το μήλο είναι ένα φρούτο που καταναλώνεται από την πλειονότητα των ανθρώπων, διότι έχει υψηλή διατροφική αξία και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές, τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές. αλλά καταναλώνεται και ως έχει. Το μήλο αποτελεί ένα τρόφιμο απαράμιλλης σημασίας για την υγεία, διότι ενισχύει γενικότερα το ανοσοποιητικό. Περιέχει βιταμίνες. μέταλλα, φυτικές ίνες και παράλληλα έχει λίγες θερμίδες (50-80 θερμίδες). Λόγω της σύστασης και των ευεργετικών ιδιοτήτων του, προτιμάται όλο και περισσότερο.
ΣΥΣΤΑΣΗ
Βιταμίνες
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (φυσικό αντιοξειδωτικό), σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε βιταμίνη Β6, Β3, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Μάλιστα η ποσότητα της βιταμίνης C που περιέχει ένα μήλο καλύπτει το 14 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αυτής της βιταμίνης. Επιπροσθέτως, η συγκέντρωση της βιταμίνης Κ σε ένα μήλο αντιστοιχεί στο 5 % της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται η περιεκτικότητα σε βιταμίνες ενός μήλου 182 γραμμαρίων:
Βιταμίνη C | 8,4 mg |
Βιταμίνη Α | 983 IU |
Βιταμίνη Ε | 0,3 mg |
Βιταμίνη Κ | 4 mcg |
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) | 0,2 mg |
Βιταμίνη Β6 | 0,1 mg |
Φυλλικό οξύ | 5,5 mcg |
Μέταλλα & ιχνοστοιχεία
Πηγή ιχνοστοιχείων αποτελεί και το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό περίβλημα, δηλαδή η φλούδα του μήλου. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται το μήλο να καταναλώνεται με τη φλούδα του, αρκεί βέβαια πρώτα να έχει καθαριστεί πολύ καλά. Χαρακτηρίζεται από ποικιλία μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ένα μήλο 182 γραμμαρίων περιέχει 0,2 mg σίδηρο, 9,1 mg μαγνήσιο, 20 mg φώσφορο, 1,8 mg νάτριο, 10,9 mg ασβέστιο, 0,1mg ψευδάργυρο αλλά ο πρωταγωνιστής είναι το κάλιο με συγκέντρωση 195 mg.
Φυτικές ίνες
Συναντώνται στη φλούδα του μήλου και καλύπτουν περίπου το 17% της καθημερινής πρόσληψης. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες φυτικές ίνες είναι μη διαλυτές και βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να καταναλωθεί το μήλο με τη φλούδα του.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η ύπαρξη του μήλου στην καθημερινή διατροφή έχει τα παρακάτω οφέλη:
- Στην επιδερμίδα: Βελτιώνεται η όψη της επιδερμίδας λόγω των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Συμβάλλει μάλιστα, στην σφριγηλότητα της.
- Στο ανοσοποιητικό: Συμβάλλει στην ενίσχυσή του και οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει το μήλο, θωρακίζουν τον οργανισμό.
- Στην στοματική κοιλότητα: Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας, διότι κατά τη μάσηση του μήλου παρατηρείται υπερέκκριση σάλιου με αποτέλεσμα την απομάκρυνση βακτηριδίων.
- Στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας: Το μήλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που συνδράμουν στην γρηγορότερη εκκένωση του εντέρου.
- Στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην εγκεφαλική λειτουργία και στη μείωση της χοληστερόλης: Το μήλο έχει όλες αυτές τις θετικές επιδράσεις εξαιτίας των φυτικών ινών του.
- Στην όραση: Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της φυσιολογικής όρασης λόγω της βιταμίνης Α που περιέχει.
- Στο αναπνευστικό σύστημα: Το μήλο συνεισφέρει στην καλή υγεία του αναπνευστικού, λόγω της κερκετίνης, η οποία ανιχνεύεται σε αυτό σε σημαντική ποσότητα.
Συμπερασματικά, η παροιμία ” ένα φρούτο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” ισχύει και έχει αποδειχθεί με επιστημονικά δεδομένα. Το μήλο λοιπόν, με τις τόσες ευεργετικές ιδιότητες, καλό είναι να μην απουσιάζει από τη διατροφή.
Βιβλιογραφία:
- https://www.iatropedia.gr/ygeia/trote-mila-gia-deka-logous-igias/34717/
- https://www.evamakri.gr/gr/el/content/h-threptiki-aksia-toy-miloy