Το ροδάκινο λόγω της σύστασης του παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις για την υγεία. Είναι ένα φρούτο που ιδίως εάν είναι ζουμερό αποτελεί ένα απολαυστικό σνακ. Καταναλώνεται είτε στη νωπή του μορφή είτε ως κομπόστα είτε ως συστατικό σε διάφορα γλυκίσματα. Το ροδάκινο έχει ταυτιστεί με την καλοκαιρινή περίοδο και αρκετοί το προτιμούν ως κολατσιό στην παραλία. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι βιταμίνες του είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα. Γι΄αυτό προτείνεται να καταναλώνεται με τη φλούδα αρκεί πρώτα να έχει ξεπλυθεί καλά. Το ροδάκινο περιέχει βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Λόγω αυτών λοιπόν, έχει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία.
Σύσταση
Το ροδάκινο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, E. Επίσης, αποτελείται από σάκχαρα, πρωτεΐνες, διάφορα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Άξιο αναφοράς είναι πως τα αποξηραμένα ροδάκινα περιέχουν σίδηρο, οπότε βοηθούν ιδιαίτερα τα άτομο που πάσχουν από αναιμία. Πιο συγκεκριμένα ένα ροδάκινο 100 γραμμαρίων περιέχει:
Θερμίδες | 40 kcal |
Υδατάνθρακες | 11 gr |
Σάκχαρα | 8 gr |
Φυτικές ίνες | 2,1 gr |
Πρωτεΐνες | 1 gr |
Βιταμίνη Α | 5,1 mcg |
Βιταμίνη C | 6,1 mg |
Ασβέστιο | 8 mg |
Σίδηρο | 0,09 mg |
Κάλιο | 194 mg |
Οφέλη για την υγεία
Γενικότερα η κατανάλωση φρούτων είναι ένα από τα θεμέλια μιας ισορροπημένης διατροφής. Διότι εάν καταναλωθούν σε σωστή ποσότητα , όχι μόνο βοηθούν στο αδυνάτισμα αλλά διαδραματίζουν ιδιαίτερα σπουδαίο ρόλο σε όλον τον οργανισμό. Το ροδάκινο με τη σειρά του εμφανίζει τα παρακάτω οφέλη:
- Το ροδάκινο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Θωρακίζει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Σε αυτό συμβάλλουν οι βιταμίνες C, E καθώς και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
- Βοηθά στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών του.
- Συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού καθώς έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αποτελείται κατά 89 % από νερό. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται και η όψη του δέρματος.
- Προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία λόγω των προανθυανινών .
- Το ροδάκινο βοηθά στη διατήρηση της καλής όρασης, διότι προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
- Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Σε γυναικολογικό επίπεδο ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων λόγω του βορίου.
- Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.
- Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
- Εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. και στην γρηγορότερη εκκένωση του εντέρου.
Επομένως, το ροδάκινο είναι ένα φρούτο , το οποίο καλό είναι να συμπεριληφθεί στη διατροφή του εκάστοτε ατόμου.
Βιβλιογραφία:
- “Οι 5 ευεργετικές ιδιότητες των ροδάκινων για τέλειο δέρμα και όραση”, (2015), https://www.iefimerida.gr/news/212489/oi-5-eyergetikes-idiotites-ton-rodakinon-gia-teleio-derma-kai-orasi, 4 Αυγούστου 2020
- Γ.Β. Σίμος, Α. Ταμπάκη, ” Το ροδάκινο- οι ευεργετικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία”, (2013),https://e-diatrofi.org/to-rodakino-i-evergetikes-idiotites-ke-ta-ofeli-gia-tin-igia/, 4 Αυγούστου 2020
- Ν. Δεληγιάννη, ” Το ροδάκινο”, (2017), https://www.diatrofi.gr/food/food-food/to-rodakino/, 4 Αυγούστου 2020