Τεχνολογία «παρούσα» ελέγχου

Πηγή:https://freedomhouse.org/report/freedom-net/2021/global-drive-control-big-tech

Τα λεξικά ορίζουν την τεχνολογία ως την εφαρμογή ενός θεωρήματος, την μεταβολή μίας ιδέας σε έργο. Σκεπτόμενοι ότι συνήθως αυτό γίνεται για να ωφεληθεί ο ίδιος ο άνθρωπος και η διαβίωση του σε τούτο τον ντουνιά, από παλαιότατων χρόνων, η έννοια της τεχνολογίας εξασφαλίζει ένα θετικό πρόσημο. Κι έτσι θα πρέπει να είναι. Η τεχνολογία σφιχτά αγκαλιασμένη με την επιστήμη, καθημερινά διευκολύνουν την ζωή μας και πολλές φορές μας γλιτώνουν ακόμη και από τον αναμενόμενο μεν, αλλά καθόλου επιθυμητό θάνατο.

Έτσι, πολύ γρήγορα αντιλαμβανόμαστε πόσο κυρίαρχη είναι η τεχνολογία. Από την πολύτιμη αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως και την καθόλου απαραίτητη, προσφάτως γεννημένη ανάγκη μας, για απλοποίηση των πάντων. Τα τελευταία χρόνια οι αυξημένοι ρυθμοί του βίου έφεραν στο προσκήνιο την τάση του ανθρώπου για απόλυτο έλεγχο της καθημερινότητας του. Μέσω της τεχνολογικής προόδου καταφέραμε να μειώσουμε τις αποστάσεις κι ανά πάσα στιγμή να μοιραζόμαστε κάθε ανάγκη. Οι πλατφόρμες επικοινωνίας τόλμησαν ακόμα να φέρουν «ζεστασιά» στους περισσότερους από εμάς, με υπηρεσίες όπως αυτή της βίντεο κλήσης.

Η τεχνολογία κατάφερε να ανοίξει τον κλάδο της εργασιακής απασχόλησης και να μειώσει την ανεργία, ενώ από το 2020 και μετά η Ελλάδα επιτέλους αναγνώρισε μοντέλα εργασίας, όπως αυτό της τηλεργασίας, που μέχρι τότε επιδεικτικά αγνοούσε. Μη προσμετρώντας πρότερα τα θετικά σημεία, εν μέσω μίας πανδημίας, γνωριστήκαμε με μία πραγματικότητα, όπου η εργασία και οι ανθρώπινες σχέσεις – τελικά συνδυάζονται.

Και με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε στην ψυχαγωγία. Ίσως να μας θυμώνει, αλλά φυσικά και είναι ευχάριστο να μπορείς να απολαύσεις ένα video game από την θαλπωρή του σπιτιού, να δεις μία ταινία, να κάνεις βίντεο κλήση με εκείνους τους δικούς σου όμορφους ανθρώπους, σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκεσαι. Με λίγα λόγια, να μπορείς να προλάβεις τον χρόνο σου, που τρέχει. Κι είναι ακόμα νωρίς, αφού η ψυχαγωγία είναι ο πρώτος αποδέκτης της τεχνολογίας. Είναι ο τομέας που η τεχνολογία με στόμφο μοστράρει τις δυνατότητές της.

Διαβάστε επίσης  Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις
Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή:https://freedomhouse.org/report/freedom-net/2021/global-drive-control-big-tech

Να που στο τέλος όμως είμαστε όλοι μας ένας υπέροχος αλγόριθμος, ένας πιστός καταναλωτής. Η τεχνολογία δεν εντάχθηκε απλά στη ζωή μας, αλλά για πολλούς είναι η ζωή. Κάθε μέρα οι ώρες που αφιερώνουμε στα κινητά μας τηλέφωνα και στις λοιπές συσκευές αυξάνεται. Η ευκολία μας γοητεύει και τα μάτια μας πια σπανιότερα ανταμώνουν. Η τεχνολογία μας δίδαξε να είμαστε φειδωλοί της προσωπικής αλληλεπίδρασης, να νιώθουμε ντροπή για εκείνα τα συναισθήματα, που από όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά ο άνθρωπος είναι ικανός να αισθανθεί. Κι αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι πράγματι η λαθεμένη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να μας αποξενώσει, τί γίνεται με την χειραγώγηση από τη μηχανιστική λογική.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μία εξαιρετικά πολύπλοκη επιστήμη κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου ακόμα και για τις θεμελιώδης ελευθερίες της ανθρώπινης ζωής. Ο πολυδιάστατος τομέας της τεχνολογίας έχει εισέλθει σε τέτοιο βαθμό, όπου πλέον είναι δύσκολο να περιοριστεί τόσο ο έλεγχος όσο και η χρήση των τεχνολογικών μέσων. Μέσα από φίλτρα και προτιμήσεις, ποικίλα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται και γνωστοποιούνται με στόχο πάντα την εμπορική επιτυχία. Ο εγκέφαλος μας εκπαιδεύεται στην αναζήτηση περιττών πληροφοριών και στην αγορά ασήμαντων υλικών αντικειμένων, καταναλώνοντας «επισφαλείς» ιδέες.

Κλείνοντας, δεν θα αρνηθώ τα οφέλη της τεχνολογίας, για τα οποία περήφανα δηλώνω τυχερή που απολαμβάνω τον 21ο αιώνα αυτού του κόσμου. Εκείνο όμως που με προβληματίζει είναι με ποιον τρόπο θα «ξεμάθουμε» να ζούμε επιπόλαια και βιαστικά. Τρέχοντας να προλάβουμε τις 24ώρες της ημέρας και όλες τις υποχρεώσεις που περικλείουν, καταβροχθίζουμε την καθημερινότητα θεωρώντας την δεδομένη – μιας που το σήμερα θα γίνει χθες τόσο γρήγορα. Οι επιθυμίες φιλτράρονται από έναν αυτόματο λογισμό υπαγορεύοντάς μας – τι χρειαζόμαστε.

Διαβάστε επίσης  Μεσαίωνας: Tα όρια του πατριαρχικού οίκου στην Ευρώπη

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο 

Advertising

Γιάννα Αναγνώστου για το CityCampus, 07.10.2021, «#Debate: Η επέκταση της τεχνολογίας στην ζωή μας είναι δώρο ή τρόπος ελέγχου;» ανακτήθηκε : https://citycampus.gr/debate-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82/?fbclid=IwAR3dp4qkZgqpfsQZKTPNhoDlihlJYbZO_gNab02DpW7jPkcS-tIP1eYk3zE

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

παζολινι

Παζολίνι: O διανοούμενος μαρξιστής της 7ης τέχνης

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ένας μαρξιστής διανοούμενος, βιρτουόζος του
Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά...

Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά…

Μπορεί να έχεις μεγαλώσει, αλλά η “μαγεία” ακόμη υπάρχει μέσα