Τι είναι οι βιταμίνες;
Οι βιταμίνες είναι χημικές οργανικές ενώσεις. Είναι ενώσεις δηλαδή που περιέχουν πολλά άτομα άνθρακα στο μόριό τους. Πρόκειται για ουσίες πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του οργανισμού. Ο ίδιος όμως ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει. Επομένως τις προσλαμβάνει από την τροφή του. Στις τροφές μας υπάρχουν πάρα πολλές βιταμίνες οι οποίες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ανάλογα με τις χημικές τους ιδιότητες διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές και σε λιποδιαλυτές. Όπως λέει και το όνομά τους οι μεν πρώτες διαλύονται σε νερό, οι δεύτερες σε έλαια. Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για την σημασία της βιταμίνης Ε.
Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη Ε;
Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή πρωτεΐνη. Η εμπειρική της ονομασία είναι τοκοφερόλη. Η βασική της λειτουργία βασίζεται στην αντιοξειδωτική της δράση. Προστατεύει δηλαδή τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες λόγω της μεγάλης τους χημικής ενεργότητας μπορούν να βλάψουν ιστούς και όργανα. Θεωρούνται υπεύθυνες για κάποιες παθήσεις αλλά και για την διαδικασία της γήρανσης. Πέραν από αυτό όμως, η βιταμίνη Ε είναι υπεύθυνη για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον μη σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Η επίδρασή της στο ανοσοποιητικό την καθιστά απαραίτητη στις περιπτώσεις που κάποιος είναι άρρωστος από κάποια λοίμωξη. Μάλιστα ο συνδυασμός της με την βιταμίνη C είναι αρκετά ισχυρός. Παρόλα αυτά, η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, για αυτό και δεν υπάρχει ένα φάρμακο/χάπι που να περιέχει και τις δύο.
Η βιταμίνη Ε έχει και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία/τον περιορισμό χρόνιων ασθενειών όπως είναι διάφορες καρδιοπάθειες, η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και ο καταρράκτης. Η έλλειψη βιταμίνης Ε προκαλεί κυρίως στείρωση σε άντρες και γυναίκες. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί έλλειψη βιταμίνης Ε γιατί αυτή εντοπίζεται πάρα πολύ συχνά σε φυτικές τροφές.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόσληψη βιταμίνης Ε;
Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε συγκεκριμένες τροφές σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτές τις τροφές συμπεριλαμβάνονται τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί με κέλυφος, διάφοροι σπόροι και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Παρότι η κατανάλωση βιταμίνης Ε μέσω της φυσιολογικής διατροφής δεν προκαλεί προβλήματα. Έχει βρεθεί, όμως, ότι σε μεγάλες ποσότητες μέσω συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να προκαλέσει κατακλυσμιαία εγκεφαλική αιμορραγία. Η μέση ανάγκη σε βιταμίνη Ε διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του ατόμου. Ένα νεογέννητο βρέφος χρειάζεται περίπου 4μg βιταμίνης Ε την ημέρα. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περί τα 15μg. Μια θηλάζουσα μητέρα χρειάζεται περίπου 19-20μg την ημέρα.
Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε:
Βιταμίνη Α: Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας;
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη της λιακάδας!
Αντιοξειδωτικά: Που μπορούμε να τα βρούμε