Κουρκουμάς: 9 μάσκες για λαμπερό δέρμα!

Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό γνωστό και ως κουρκούμη, αποτελεί στην πραγματικότητα το αποξηραμένο και αλεσμένο ρίζωμα ενός φυτού, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ. Ήδη από την αρχαιότητα ήταν ευρέως διαδεδομένη η χρήση του τόσο ως χρωστική ουσία, όσο και για την ιδιαίτερη γεύση του σε πάμπολλες γαστρονομικές παραδόσεις.

Η σύγχρονη ιατρική αναγνωρίζει τα οφέλη της για την υγεία και έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στη φυσική και λαϊκή ιατρική εδώ και αιώνες. Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε κουρκουμίνη, ο κουρκουμάς αξιοποιείται εκτενώς ως θεραπευτικό προϊόν, καθώς προσφέρει τα εξής οφέλη:

 1. Η κουρκουμίνη θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του οργανισμού στην καταπολέμηση των φλεγμονών.
 2. Ευρεία, επίσης, είναι η χρήση του κουρκουμά και ως αντιοξειδωτικό.
 3. Μεγάλος σύμμαχος θεωρείται, ακόμα, και για την καρδιά, προστατεύοντάς την με ποικίλους τρόπους.
 4. Κατατάσσεται, μεταξύ άλλων, και στις ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας.
 5. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί βέβαια και η ενίσχυση που μπορεί να προσφέρει στην εγκεφαλική λειτουργία.
 6. Τέλος, εικάζεται πως ο κουρκουμάς μπορεί να φανεί χρήσιμος στην καταπολέμηση του διαβήτη και του καρκίνου.

Παρακάτω, θα βρεις μερικές από τις πιο απλές χειροποίητες μάσκες προσώπου με βάση τον κουρκουμά. Μπορείς εύκολα να τις κάνεις στο σπίτι, χρησιμοποιώντας 2-3 υλικά, ώστε να αποκτήσεις λαμπερό και ξεκούραστο δέρμα!

 1. Για λαμπερό δέρμα:

Ανέμειξε ½ κ.σ. σκόνη κουρκουμά, 2 κ.σ. λιωμένη μπανάνα και ½ κ.σ. μέλι. Άπλωσε την πάστα στο πρόσωπο και τον λαιμό σου και άφησέ την να δράσει για περίπου 30 λεπτά.

 1. Για λεύκανση του δέρματος:

Ανέμειξε 1 κ.σ. σκόνη κουρκουμά, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού/πορτοκαλιού και 1 κ.σ. μέλι. Άπλωσε την πάστα στο πρόσωπο και τον λαιμό σου και άφησέ την να δράσει για περίπου 30 λεπτά.

 1. Για καταπολέμηση της ακμής:
Διαβάστε επίσης  Beauty Experts: Τα 5+1 προϊόντα ομορφιάς που αγοράζουν τώρα

Ανέμειξε 1 κ.σ. σκόνη κουρκουμά, 1 κ.σ. γιαούρτι  και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού. Άπλωσε την πάστα στο πρόσωπο και τον λαιμό σου και άφησέ την να δράσει για περίπου 30 λεπτά.

 1. Για ομοιόμορφο μαύρισμα:

Ανέμειξε ½  κ.σ. σκόνη κουρκουμά, ½  κ.σ τοματοπολτό  και 1 κ.σ. γιαούρτι. Άπλωσε την πάστα στο πρόσωπο και τον λαιμό σου και άφησέ την να δράσει για περίπου 30 λεπτά.

 1. Scrub για τις ρυτίδες:

Ανέμειξε 1 κ.σ. σκόνη κουρκουμά, 2 κ.σ. σκόνη μαύρης ζάχαρης  και 2  κ.σ. μέλι. Άπλωσε την πάστα στο πρόσωπο και τον λαιμό σου και άφησέ την να δράσει για περίπου 30 λεπτά.

 1. Για λιπαρό δέρμα:

Ανάμειξε ½  κ.σ. σκόνη κουρκουμά, 1 κ.σ. πολτοποιημένη φλούδα από πορτοκάλι, 1 κ.σ. γιαούρτι  και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού. Άπλωσε την πάστα σε καθαρό πρόσωπο και άφησέ την να δράσει για περίπου 20 λεπτά.

 1. Για ξηρό δέρμα:

Ανέμειξε 1 κ.σ. σκόνη κουρκουμά, 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος και 1 κ.σ. μέλι. Άπλωσε την πάστα σε καθαρό πρόσωπο και άφησέ την να δράσει για περίπου 20 λεπτά.

 1. Ως φυσικό καθαριστικό:

Φτιάξε μια ρευστή πάστα με γάλα και σκόνη κουρκουμά. Κάνε μασάζ στο πρόσωπό σου με αυτό το φυσικό καθαριστικό για περίπου 2-3 λεπτά.

 1. Για τους μαύρους κύκλους:

Ανέμειξε 2 κ.σ. σκόνη κουρκουμά, λίγες σταγόνες τοματοπολτού και λίγες σταγόνες ελαίου από πικραμύγδαλο. Άπλωσε την πάστα επάνω στους μαύρους κύκλους και άφησέ την να δράσει για τουλάχιστον 10-20 λεπτά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο