Κοινωνικός Σύλλογος Δέντρο Ζωής: “Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση της δύναμης του «Εμείς»”

Δέντρο Ζωής
Πηγή: dentrozois.org – Δέντρο Ζωής

Με γνώμονα την ανιδιοτελή αλληλεγγύη στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, ο μη-κερδοσκοπικός μη-κυβερνητικός οργανισμός «Δέντρο Ζωής» βάζει τον εθελοντισμό στην πρώτη θέση. Ο οργανισμός Δέντρο Ζωής ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2013 με στόχος την όποια δυνατή αρωγή προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ,δίνοντας ,παράλληλα, ιδιαίτερη βάση στα παιδιά και στην επιμόρφωση τους ,προωθώντας σε αυτά αξίες και αρχές που εκλείπουν σε ανησυχητικό βαθμό στην σημερινή εποχή. Στην συνέντευξη μας ,θα πληροφορηθεί ο αναγνώστης εκτενέστερα σχετικά με τον οργανισμό Δέντρο Ζωής, τις δράσεις του και την εθελοντική θεατρική ομάδα του συλλόγου με όνομα «Κύκλος Ζωής» , καθώς και το περιεχόμενο των παραστάσεων που ανεβάζει στην Θεσσαλονίκη.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Ο κοινωνικός σύλλογος «Δέντρο Ζωής» ξεκίνησε τις δράσεις του το 2013 . Ποιοι είναι οι σκοποί του συλλόγου , ποια η αφορμή για την δημιουργία του και τι έχει πετύχει ο οργανισμός μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια λειτουργίας του;
Ο μη-κυβερνητικός και μη-κερδοσκοπικός σύλλογος, “Δέντρο Ζωής”, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η ιδέα του συλλόγου γεννήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους, οι οποίοι, όμως, ως πολίτες και ως γονείς, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια όνειρα για την επόμενη γενιά. Έναν κόσμο με αξίες, ήθος, σεβασμό στο συνάνθρωπο και το περιβάλλον, πίστη στην ομάδα και τη δημιουργία.
Αφετηρία σε όλο αυτό ο βρεφονηπιακός σταθμός / νηπιαγωγείο “Το σχολειό της Φύσης”! Πηγή έμπνευσης και ηθικής στήριξης του σωματείου μας!
Το όραμα του συλλόγου είναι να εκπαιδευτεί μια ομάδα ανθρώπων που θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας κοινωνίας όπου θα κυριαρχεί η ομαδικότητα, η δημιουργία, η αξιοκρατία και η χαρά και όχι η απάθεια, η άγνοια, η αδιαφορία και η ανευθυνότητα. Έναν κόσμο που θα τολμά , θα νοιάζεται, θα ονειρεύεται, θα αμφισβητεί, θα βοηθά, θα πράττει και θα αλλάζει με κάθε κόστος ότι δεν του αρέσει.
Κοινός παρονομαστής για όλους είναι ο εθελοντισμός, η ανάγκη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Με λίγα λόγια την ενεργοποίηση της δύναμης του «Εμείς» σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής μας.
Με τις δράσεις μας προσδοκούμε την επανεκκίνηση, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε ψυχικό, μερικές εκ των οποίων είναι:
-Διοργάνωση ημερίδων, βιωματικά σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και εικαστικά εργαστήρια για τα παιδιά! Λάβαμε μέρος και σε μαραθώνιους και οργανώσαμε καλοκαιρινά δρώμενα αθλητικά και ψυχαγωγικά. Διατηρούμε λογαριασμό σε τράπεζα αίματος και καλούμε τον κόσμο σε συντονισμένες δράσεις αιμοδοσίας ανά 6μηνο.
-Συμμετέχουμε σε συσσίτιο και συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού, έπιπλα, είδη σπιτιού, τρόφιμα και φάρμακα με σκοπό τη άμεση διάθεσή τους σε άπορες οικογένειες, άστεγους συμπολίτες μας και πρόσφυγες. Για τον ίδιο λόγο τυλίξαμε δώρα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα στο Public. Παράλληλα συγκεντρώσαμε καπάκια για αγορά αμαξιδίου παραπληγικών.
-Κάθε δράση του συλλόγου μας είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο σκοπό. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά και κάθε άλλη ευαίσθητη κοινωνικό-οικονομική ομάδα.
-Μέσα από τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων της εθελοντικής θεατρική μας ομάδας «κύκλος ζωής» έσοδα των εισιτηρίων διατέθηκαν σε ιδρύματα, συλλόγους και φιλανθρωπικούς οργανισμούς που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο “έργο ζωής” που επιτελούν.

Διαβάστε επίσης  Τάσος Λαμπρόπουλος: Ένα φωτεινό μυαλό

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες επικεντρώνετε κατά κύριο λόγο τις δράσεις σας;
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, προτεραιότητα έχουν τα παιδιά.

Ποιο είναι το αξιακό υπόβαθρο του συλλόγου;
Ήθος, προσφορά, ευαισθητοποίηση, αλληλεγγύη, οικολογική συνείδηση, συμμετοχή και αγάπη!

Η κρίση αξιών που επικρατεί στην εποχή μας πως μπορεί να περιοριστεί;
Με τον εθελοντισμό και την άδολη προσφορά, τον σεβασμό, την υποστήριξη και την αλληλοβοήθεια του καθενός μας προς τον συνάνθρωπο.

Δέντρο Ζωής
Πηγή: dentrozois.org – Δέντρο Ζωής

Είναι η προσφυγική κρίση ένας τομέας ,με τον οποίο ασχολείται το «Δέντρο Ζωής»; Κι αν ναι, με ποιους τρόπους;
Το δέντρο ζωής έχει συνεισφέρει και στο παρελθόν προσφέροντας στο ΚΙΑΛΛΗ σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης και το Σχολειό της Φύσης, φάρμακα, τρόφιμα, παιδικές τροφές, ένδυση-υπόδηση, ιματισμό σπιτιού, έπιπλα, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ, για τους πρόσφυγες.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες, έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό μία εριστική-αντιδραστική στάση από αρκετούς Έλληνες, για παράδειγμα, ως προς την δημιουργία ή την διατήρηση hotspots σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ποια είναι η στάση του συλλόγου απέναντι σε αυτό το φαινόμενο;
Σκοπός του Δέντρου Ζωής είναι η στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων με μεγαλύτερη ευαισθησία στα παιδιά, τα αθώα «θύματα» των επιλογών των ενηλίκων και ταυτόχρονα η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς «βιωματικά» και μόνο στην προσφορά, στην αλληλεγγύη και στο σεβασμό της διαφορετικότητας. Με εφαλτήριο αυτές τις αρχές, ο Σύλλογός μας δεν μπορεί παρά να στηρίζει όλους εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα λοιπών άλλων παραγόντων, με σεβασμό στις αρχές μας και στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι άνθρωποι που μας στηρίζουν έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια.

Ο σύλλογος σας έχει δημιουργήσει την θεατρική ομάδα «Κύκλος Ζωής» , η οποία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέβασε την παράσταση «ΒΙΑ|ΖΩ» στο Θέατρο «Αθήναιον», ένα έργο προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου. Πείτε μας κάποια πράγματα σχετικά με την παράσταση και την συνεργασία σας με την Ύπατη Αρμοστεία.
Ο σύλλογός μας ενδιαφέρεται για τη συνεργασία και με άλλες μη- Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως εν προκειμένω με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με στόχο τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, µε την ανταλλαγή σκέψεων και την κοινή ή παράλληλη δράση. Για τη συγκρότηση και την ανάπτυξη τέτοιων αδελφών οργανώσεων έρχεται σε επικοινωνία µε πρόσωπα και φορείς που έχουν όµοιους ή συναφείς στόχους και µεριµνά για την υποβοήθηση κάθε σχετικής πρωτοβουλίας ή προσπάθειας.Ο βασικός λόγος αυτής της συνεργασίας ήταν η ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και η προτροπή στο να ζητηθεί άμεσα βοήθεια και να δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε κρούσμα βίας.
Ευχαριστούμε θερμά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη συνεργασία.

Διαβάστε επίσης  Η σκοτεινή πλευρά των ΜΚΟ.

Στο παρελθόν, ο «Κύκλος Ζωής» έχει ανεβάσει κι άλλες παραστάσεις. Ποιο ήταν το περιεχόμενο τους;
Αρχικά να αναφέρουμε ότι η εθελοντική θεατρική μας ομάδα “Κύκλος Ζωής” ξεκίνησε τη δράση της από το 2011 στο “Σχολειό της Φύσης” και ενσωματώθηκε το 2013 στις κύριες δράσεις του κοινωνικού συλλόγου μας.Ερασιτέχνες… ηθοποιοί, σκηνογράφοι, φωτιστές, ενδυματολόγοι, επιμελητές μουσικής, χορογράφοι και άλλων καλλιτεχνικών ιδιοτήτων βρήκαν τον δικό τους ρόλο και βγήκαν στη σκηνή, ξεκινώντας ένα ταξίδι αλληλεγγύης χωρίς τέλος, αφιερώνοντας ολόψυχα τον ελάχιστο προσωπικό τους χρόνο, ώστε να παρουσιαστεί ένα άρτιο, καλλιτεχνικά, αποτέλεσμα. Ο “Κύκλος Ζωής” παρουσιάζει πλούσιο καλλιτεχνικό έργο με κύριο μέλημά της την άρτια καλλιτεχνικά παρουσίαση των παραστάσεών. Τα έργα που επιλέγονται έχουν ως στόχο να αναδείξουν μηνύματα και προβληματισμούς για παιδιά και μεγάλους.
Με τα έσοδα από τις θεατρικές παραστάσεις ενισχύσουμε οικονομικά οργανισμούς που αφορούν το παιδί. Συνεργαστήκαμε με:
-τον πολυχώρο για άτομα µε αναπηρίες «ΚΑΠΠΑ 2000»,
-το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών µε ειδικές ανάγκες στην Κοζάνη «Κιβωτός»,
-την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόµων «ΕΕΠΑΑ»,
-το Παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης,
-τον ξενώνα προστασίας άγαµων µητέρων «Το σπίτι της Μαρίας»,
-το Πολυιατρείο Θεσσαλονίκης των «Γιατρών του Κόσµου»,
-τον «Σύλλογο για παιδιά µε Σύνδροµο Down»,
-την «Πνοή Ελπίδας»,
-τον Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «στοργή»,
-τον εθελοντικό οργανισμό «Το χαµόγελο του Παιδιού»,
-τον σύλλογο Γονέων Παιδιών µε νεοπλασµατικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάµψη»,
-τον σύλλογοςγονέων ατόμων με διαταραχές όρασης & πρόσθετες αναπηρίες «Συζωή»,
-το κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας»,
-τον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών» (Περ. Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας),
-το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο»,
-τη «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης»,
-την Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδας «ΕΣΒΕ»,
-τον ανθρωπιστικό οργανισμό “Τα παιδιά σώζουν ζωές” (Kids Saves Lives),
-τον εθελοντικό οργανισµό κοινωνικής φροντίδας “Αγκαλιά για τα παιδιά”,
-το σωματείο “Όραμα Νέων Youthorama” (Α Βall For All) για τις ειδικές μπάλες για τυφλά παιδιά
-και ενισχύσαμε οικονομικά οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πολιτεία και οι δημόσιες αρχές έχουν δείξει ενδιαφέρον και στήριξη στον οργανισμό σας;
Ο Δήμος Θέρμης μας στηρίζει αρκετά χρόνια τώρα, παραχωρώντας μας το Πολιτιστικό Κέντρο Πλαγιαρίου για τις πρόβες των εκάστοτε θεατρικών μας παραστάσεων. Επίσης, έχουμε συμπράξει και με το Δήμο Θερμαϊκού.

Διαβάστε επίσης  Κατερίνα Σμαραγδά - Σ'αγαπώ!

Ποιες δραστηριότητες του συλλόγου αφορούν τα παιδιά και τους μαθητές;
Έχουμε συνεργαστεί με την Άμεση Δράση και ενημερώσαμε τους μαθητές τους 1ου Δημοτικού σχολείου Πλαγιαρίου για το θέματα που αφορούν το bulling, τη σεξουαλική παρενόχληση, την προστασία των μαθητών από αγνώστους κλπ. Επίσης ενημερώθηκαν οι μαθητές για τον κ.ο.κ. με την παρουσία μοτοσυκλέτας της ομάδας ΖΗΤΑ και περιπολικό της αστυνομίας.
Έχουμε δωρίσει βιβλία στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρυκώων Πανοράματος, με σκοπό την κάλυψη αναγκών των μικρών μαθητών και τη συνεισφορά μας για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσής των. Επιμεληθήκαμε την ανακατασκευή της θεατρικής σκηνής και αγοράσαμε νέο ηχοσυστήμα στο Πολιτιστικού Κέντρου Πλαγιαρίου ώστε να μπορούν τα παιδιά να απολαμβάνουν με ασφάλεια την θεατρική σκηνή και το χορό στην αίθουσα χορού. Έχουμε συνδράμει στην οικονομική ενίσχυση οικογενειών που τα παιδιά τους έχριζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Έχουν προσφερθεί ρούχα σε ορφανοτροφείο, τρόφιμα σε παιδικό χωριό sos κλπ

Τι μηνύματα θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας σχετικά με τον εθελοντισμό και τις ηθικές αξίες ;
Γίνε εθελοντής, πρόσφερε με την καρδιά σου και κάνε τον λόγο πράξη, γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ!

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα συνεργάζεται με την εθελοντική θεατρική ομάδα Κύκλος Ζωής του Κοινωνικού Συλλόγου Δέντρο Ζωής για την παρουσίαση της παράστασης “ΒΙΑ/ΖΩ” τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Αθήναιον.

Η παράσταση αποτελείται από δεκατρείς μονόλογους και χορογραφίες. Ιστορίες βίας και κακοποίησης, βασισμένες σε αληθινές μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, λεκτική ΒΙΑ, αλλά έσπασαν τον κύκλο της σιωπής και μίλησαν. Ο λόγος τους συγκλονιστικός, αφοπλιστικός, γεμάτος έντονα συναισθήματα και κρυμμένα μηνύματα μέσα στις σιωπές χρόνων…

Η θεατρική παράσταση έχει σκοπό να δώσει φωνή σε κάθε γυναίκα που αναζητά βοήθεια, που νιώθει απόγνωση και αδυναμία να διαχειριστεί περιστατικά βίας, που νιώθει ανήμπορη και ενοχική και στέλνει ένα γενναίο μήνυμα. Γιατί η κακοποίηση μας αφορά όλους!

Θέατρο Αθήναιον | Θεσσαλονίκη
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 στις 21:00

Κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Το Δέντρο Ζωής στο facebook: https://www.facebook.com/dentrozoisorg/

Ο Κύκλος Ζωής στο facebook: https://www.facebook.com/CircleOfLifeTeam/

 

Ευχαριστούμε πολύ το Δέντρο Ζωής για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en