Νίτσα Μανωλά: “Σε μια κακοποιητική σχέση, το σήκω και φύγε είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο.”

το

 

 

 

Το μυστικό της Μπουκαμβίλιας της Νίτσα Μανωλά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα θέμα που απασχόλησε την Ελληνική κοινωνία αρκετά φέτος το καλοκαίρι. Την γυναικεία κακοποίηση στην οποιαδήποτε μορφή της. Η κυρία Μανωλά ειλικρινής και προσιτή δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για τον άνθρωπο πίσω από τις ιστορίες. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μανωλά και τις εκδόσεις Υδροπλάνο για αυτήν την συνέντευξη.

 

  • Κυρία Μανωλά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο maxmag.gr. Μιλήστε μας λίγο για εσάς. 

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στην στήλη σας. Χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας. Η καταγωγή μου είναι από την όμορφη Ρόδο, μα τα τελευταία είκοσι χρόνια ζω μόνιμα στις ΗΠΑ με τον σύζυγο μου και τους δύο γιούς μας. Εργάζομαι ως διευθύντρια σε μια  τράπεζα και στον ελεύθερο χρόνο μου γράφω και κάνω ότι κάθε εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα. Μ’ αρέσει η αμεσότητα και η ειλικρίνεια. Φεύγω από σχέσεις όταν νιώθω πως κάποιος με έχει προδώσει ή εκμεταλλευτεί. Το κάνω σιωπηλά χωρίς τσακωμούς και τυμπανοκρουσίες. Απλώς αποχωρώ. Είμαι ειλικρινής με τους ανθρώπους γύρω μου, τόσο που κάποιες φορές γίνομαι ωμή. Αν δεν έχω κάτι καλό να πω, απλά θα σιωπήσω. Δεν θα γίνω ποτέ ο αυλικός ή ο κόλακας, ούτε θα χρυσώσω το χάπι σε κανέναν. Δεν θα κάνω επίσης σχέσεις ανάγκης ποτέ. Αυτό που βλέπουν όλοι αυτό είμαι. Δεν θα προσποιηθώ για να αρέσω. Αγαπώ την ελευθερία και πνίγομαι με την καταπίεση. Είμαι πολύ φιλική, εκτιμώ και σέβομαι τους ανθρώπους γύρω μου. Το μειονέκτημα μου… είμαι απόλυτη. Δεν επιστρέφω σε σχέσεις από τις οποίες έχω φύγει κι ας μου ζητήσουν συγνώμη. Δεν  μισώ ούτε θέλω το κακό κανενός αλλά όταν βγάλω  κάποιον από τη ζωή  μου, δεν ανοίγει η πόρτα της επιστροφής ποτέ ξανά. Είμαι ήρεμη και υπομονετική.

  • Κυρία Μανωλά πριν λίγο καιρό παρουσιάσαμε στο maxmag.gr το βιβλίο σας το Μυστικό της Μπουκαμβίλιας από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.  Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι αυτό;
Διαβάστε επίσης  Crosson - Ready, Aim... Rock

Το Μυστικό της Μπουκαμβίλιας είναι η ιστορία μιας γυναίκας  γύρω στα 45, η οποία μέσα από κάποιες σημειώσεις του ημερολογίου της και τη μυθιστορηματική αφήγηση, μας διηγείται την ζωή της. Ψήγματα της Ελληνικής κοινωνίας και τα πιστεύω της εποχής του ‘70-’80 στην επαρχιακή Ελλάδα. Εκεί που όλα ήταν βασισμένα στο “τι θα πει ο κόσμος”. Ο γάμος της έφηβης Αποστολίας με έναν αρκετά μεγαλύτερο της άντρα που δεν αγάπησε ποτέ, μα ήταν λύση ανάγκης για την οικογένεια της, είναι η αρχή όλων. Η απομάκρυνση της από την ασφάλεια και την θαλπωρή της οικογένειας της και το ταξίδι της σε μια άγνωστη και μακρινή για εκείνην χώρα.  Ο πόλεμος που ξεκίνησε μέσα της και η κατάθλιψη που της χτύπησε την πόρτα στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο έρωτας που την βρήκε ξαφνικά στο πρόσωπο ενός απαγορευμένου προσώπου. Η δύναμη που έπρεπε να ανακτήσει μέσα της για να μπορέσει πάρει την απόφαση να φύγει από έναν γάμο που ποτέ της δεν θέλησε. Ένα βιβλίο που εστιάζει στον εσωτερικό κόσμο της καταπιεσμένης γυναίκας και τον αγώνα της να αποδεσμευτεί από ότι την τραβάει στο βυθό.

  • Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;

Η ζωή, η καθημερινότητα μου, οι συνευρέσεις με τους φίλους μου, ένα τραγούδι, μια λέξη.  Όλα μπορεί να γίνουν έμπνευση.

  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο πιστεύετε ότι είναι για κάποιον να μπει στο χώρο του βιβλίου και ποια νομίζετε ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει;

Στην εποχή μας, την εποχή του διαδικτύου, δεν είναι καθόλου δύσκολο για κάποιον να μπει στον χώρο του βιβλίου. Το δύσκολο είναι να βρει έναν σωστό εκδοτικό οίκο που να σέβεται τον δημιουργό, τον κόπο του και την αγάπη του για το βιβλίο για να συνεργαστεί. Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι εκεί έξω που καραδοκούν και θέλουν να καταχραστούν την αγάπη και το όνειρο κάθε νέου συγγραφέα. Όσο για τα κύρια χαρακτηριστικά είναι να έχει κάτι να πει… κάτι να δώσει στον αναγνώστη. Να είναι ειλικρινείς και μέσα από την πένα του και τα γραπτά του να δίνει εικόνες, να βάζει σε σκέψεις, να αφυπνίζει συνειδήσεις. Ο άνθρωπος που γράφει δεν το κάνει από ανάγκη προβολής. Το κάνει από εσωτερική ανάγκη. Ο άνθρωπος που γράφει έχει πάντα κάτι να πει. Τώρα, αν θα αρέσει σε όλους αυτό που θα έχει να πει, αυτό είναι άλλη κουβέντα.

  • Ποιον ήρωα βιβλίου σας αισθάνεστε πιο κοντά σε εσάς;
Διαβάστε επίσης  Η Έλενα Φιτσάλη στην αγκαλιά της Σχοινούσας

Στο συγκεκριμένο βιβλίο τον Άρη.

  • Αν αλλάζατε κάτι στην ζωή σας ποιο θα ήταν αυτό;

Θα επέστρεφα στην Ελλάδα ή δεν θα έφευγα ποτέ από εκεί.

 

το
www.ydroplano.gr

 

  • Στο βιβλίο σας το Μυστικό της Μπουκαμβίλιας περιγράφετε μια κακοποιητική σχέση. Τι θα θέλατε να πείτε σε μια γυναίκα που βιώνει μια τέτοια σχέση;

Η εξάρτηση και ο φόβος είναι πολύ δύσκολο να αποτιναχτούν. Μια γυναίκα που βρίσκεται σε μια κακοποιητική σχέση σίγουρα βιώνει και τα δύο. Είναι εύκολο για κάποιον έξω από τον χορό να λέει: σήκω και φύγε. Για τη γυναίκα που το βιώνει δεν είναι! Είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο. Θα της έλεγα να βρει κάτι για να πιαστεί, να ζητήσει βοήθεια, να εμπιστευτεί κάποιον για να μπορέσει δυναμώσει το μέσα της, να πιστέψει στον εαυτό της για να καταφέρει να φύγει.

  • Αν η ζωή σας ήταν βιβλίο τι τίτλο θα είχε;

Δύσκολη  μα ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Ίσως επειδή είμαι υπερβολικά αισιόδοξη και πάντα βλέπω το καλό: Φωτεινές διαδρομές.

  • Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας 5 χρόνια από τώρα;

Χμμμ… δεν μ’ αρέσει να σκέφτομαι για τόσο μακριά. Ζω το σήμερα και απλά εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε υγεία στο αύριο.

  • Και τέλος αφού σας ευχαριστήσω και πάλι θερμά για το χρονο σας και σας ευχηθώ καλή επιτυχία σε ότι και να κάνετε θα θέλαμε να μας πείτε τα μελλοντικά σας σχέδια.

Εγώ θα πρέπει να σας ευχαριστήσω για τις όμορφες ερωτήσεις σας. Μόλις πριν έναν  μήνα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο δύο βιβλία μου :<<Η Αλίνα των Χρωμοσωμάτων>> ένα παιδικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους και το μυθιστόρημα <<Όταν τα όνειρα πεθαίνουν>>. Και τα δύο έχουν ως κύριο θέμα τους την διαφορετικότητα, την ανάγκη της αποδοχής μέσα από την οικογένεια και την κοινωνία μας και την αγάπη. Για την ώρα λοιπόν θα ασχοληθώ με την δική τους διαδρομή.

Διαβάστε επίσης  Αλίκη Ζαχαροπούλου: "Πρότυπό μου αποτελεί κάθε πλάσμα που παλεύει για τα θέλω του , έχει πίστη και δεν προδίδει αυτό που κάνει"

 

Το μυστικό της Μπουκαμβίλιας καθώς τα δύο νέα βιβλία της κυρίας Μανωλά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.