Παναγιώτης Ζαφείρης: «Το παραμύθι δε λέει ποτέ ψέματα»

Ο κ. Παναγιώτης Ζαφείρης γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90´ στην Κρήτη. Εκεί πέρασε τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια σπουδάζοντας στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στον τομέα της φιλοσοφία. Το 2019 εξέδωσε το πρώτο του παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ρώτα το παραμύθι» αποτελούμενο από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες. Ο Παναγιώτης Ζαφείρης, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ένα ιδιαιτέρως πλούσιο βιογραφικό. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων κάτι που, όπως μας εξομολογήθηκε αισθάνεται ότι του ταιριάζει περισσότερο. Του αρέσει να γράφει και γι’ αυτό θα βρείτε αρκετά δημοσιευμένα κείμενά του στο διαδίκτυο. Επιπλέον γράφει στίχους και μάλιστα δυο τραγούδια του, το όνειρο και το ποδήλατο, πρόσφατα μελοποιήθηκαν. Ο Παναγιώτης Ζαφείρης μίλησε στο MAXMAG για το πρώτο του παιδικό βιβλίο, για το θέατρο, τα μελλοντικά του σχέδια, και συγκεκριμένα για το καινούριο του βιβλίο, καθώς και για το πως βίωσε ο ίδιος την περίοδο της καραντίνας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Στέλλα Γιαννοπούλου

 

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;

H αφορμή ήταν τυχαία από έναν διαγωνισμό παραμυθιού στο Ρέθυμνο το 2010. Κάνοντας τυχαία μια ζωγραφιά για αστείο μου ήρθε η ιδέα για το πρώτο μου παραμύθι. Ο βασικός λόγος που γραφώ παραμύθια είναι γιατί πιστεύω ότι το μυαλό το παιδιών είναι το πιο ”γόνιμο” έδαφος για νέες ιδέες.

Advertisements
Ad 14

Αυτό το «πρώτο παραμύθι» είναι αυτό που έχετε ήδη εκδώσει;

Όχι. Με αυτό το παραμύθι συμμετείχα στο διαγωνισμό και απέσπασα μια θέση στη πρώτη δεκάδα. Αλλά δεν το συμπεριέλαβα στη συλλογή μου. Έχω εκδώσει 4 ιστορίες που με κάποιο τρόπο συνδέονται θεματικά μεταξύ τους

Διαβάστε επίσης  Συνέντευξη με τη Μαρία Συμενή

«Ρώτα το παραμύθι» λοιπόν, το πρώτο παιδικό βιβλίο που έχετε  εκδώσει. Σε τι ηλικίες απευθύνεται και γιατί να το επιλέξει κάποιος;

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. από την νηπιακή ηλικία ενός παιδιού μέχρι έναν ενήλικα. Όπως λέει και ο τίτλος το παραμύθι έχει κάποια πράγματα να πει. Ρωτώντας το πήρα κάποιες απαντήσεις που θέλω να μοιραστώ. Συνηθίζω να λέω και να το πιστεύω ότι το παραμύθι δε λέει πότε ψέματα.
Το παραμύθι θα συμφωνήσω ότι δε λέει ψέματα! Ποιες είναι οι αλήθειας που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;
Δε θα μπορούσα να πω ότι εγώ κρατάω στα χέρια μου κάποιες αλήθειες που μπορώ να μοιράσω στο κόσμο. Έγραψα τέσσερις ιστορίες που μιλούν για φιλία, για ανεξιθρησκία, σεβασμό, για τα όνειρα και την αθωότητα των παιδιών και κυρίως ποσο σημαντικό παραμένει το παραμύθι μέσα στη λογοτεχνία. Κάθε αναγνώστης φυσικά μπορεί να ανακαλύψει και άλλες αλήθειες μέσα από τα παραμύθια.

Παράλληλα όμως ασχολείστε και με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Τι προσδοκάτε μέσα από τη συγγραφή;

Η συγγραφή των θεατρικών έργων αν και αρκετά πρόσφατη είναι αυτό που πιστεύω ότι αγάπησα πιο πολύ… Έχω ανέβει στη σκηνή και πηγαίνω συχνά θέατρο. Μέσα στο θέατρο αναπνέω διαφορετικά, σαν να ανακάλυψα τον ζωτικό μου χώρο. Κάποια από τα έργα μου έχουν πάρει ήδη το δρόμο για τη σκηνή κυρίως με τη βοήθεια της δασκάλας μου και υπεύθυνης της θεατρικής ομάδας που είμαι μέλος αλλά και άλλων θεατρικών ομάδων στα Χανιά. Η προσδοκία μου είναι να έρθει η μέρα για τη πρώτη παράσταση δικού μου έργου

Διαβάστε επίσης  Σεμίνα Διγενή: "Προσεχώς καλύτερα"

Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;

Είναι γνωστό ότι ελάχιστοι συγγραφείς βιοπορίζονται από τα βιβλία τους ή τα θεατρικά τους έργα. Ωστόσο ετοιμάζομαι να δώσω εξατασεις για ένα μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές με επομενο στόχο τη διατριβή και ότι επαγγελματικό δρόμο μπορεί να ανοίξει κάτι τέτοιο.

Απ’ όσο γνωρίζω είστε φιλόλογος και έχετε ήδη ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Πόσο πιστεύετε ότι σας έχουν βοηθήσει οι σπουδές, που έχετε κάνει, στη συγγραφή; Πιστεύετε ότι είναι έμφυτο χάρισμα ή καλλιεργείται;

Νομίζω ότι η φαντασία και οι ιδέες δεν σχετίζονται με τις σπουδές, που θεωρώ ότι είναι τα πρώτα εφόδια του συγγραφέα. Ενδεχομένως να βοήθησε στο λεξιλόγιο, στη σύνταξη … Δε πιστεύω σε έμφυτα χαρίσματα, κάθε άνθρωπος αναπτύσσεται και ανακαλύπτει με το καιρό τις κλίσεις και τις δεξιότητες του.

Παναγιώτης Ζαφείρης

Ύστερα από τη δίκη σας εμπειρία με το βιβλίο «Ρώτα το παραμύθι» αλλά και από τις συζητήσεις με άλλους συγγραφείς, πώς βλέπετε τον εκδοτικό χώρο στην Ελλάδα; Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που θέλει να εκδώσει ένα βιβλίο που έχει γράψει;

Σίγουρα δε θα αποθάρρυνα κανέναν. Είναι πρώτα απ όλα μια προσωπική ικανοποίηση. Ο καθένας θα βρει το δικό του κοινό και υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που βοηθούν και ενθαρρύνουν νέους συγγραφείς.

Ποιος είναι ο πρώτος που διαβάζει τα κείμενά σας;

Η γυναίκα μου, η όποια σε πολλά αποτελεί και τη ”μούσα” για να γραφτούν. Από πολλά κοντινά μου πρόσωπα αντλώ έμπνευση, αλλά κυρίως από εκεί. Η γυναίκα μου είναι μεγάλος λάτρης της λογοτεχνίας και έχει διαβάσει πάρα πολλά βιβλία, ώστε να εμπιστεύομαι απόλυτα τη γνώμη της και την αντικειμενικοτητα της.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον; Ετοιμάζετε κάτι νέο αυτή την περίοδο;

Μέσα στο lockdown κατάφερα , λόγω ελεύθερου χρόνου, να ολοκληρώσω πολύ πιο γρήγορα απ ότι περίμενα τη νέα συλλογή παραμυθιών και την έχω ήδη στείλει στον εκδοτικό οίκο Ραδάμανθυς, απο τον οποίο κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο. όλα τα παραμύθια αυτή τη φορά σχετίζονται με το δάσος.

Διαβάστε επίσης  Αποστόλης Χειρδάρης & The Mindhack Project: «Αυτό που με κινητοποιεί πρωτίστως είναι η δική μου δίψα για μυστικά που είναι καλά κρυμμένα!»

Παναγιώτης Ζαφείρης

Μια που αναφερθήκατε στο lockdown. Μένετε στην πανέμορφη Κρήτη, έχει επηρεάσει ο ιός το νησί και τον τουρισμό;

Είναι μια πολύ κακή χρονιά για όσους δουλεύουν στο τουρισμό και όχι μόνο, καθώς και εγώ έχω έρθει αντιμέτωπος με την ανεργία. Αυτό το καλοκαίρι εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να το έχουμε ξανά ζήσει στα Χανιά σε σχέση με τον τουρισμό, που ήταν πάντα βασικός πόρος εισοδήματος για το τόπο μας.

Πραγματικά λυπηρό! Για το τέλος, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα quote, μια έκφραση από το βιβλίο σας;

Φυσικα. Κάτι που ταιριάζει στα παραμύθια και στις μέρες που βιώνουμε, είναι θεωρώ μια φράση που λέει η νεράιδα μου στο δεύτερο παραμύθι του πρώτου βιβλίου μου:” Μαγεία όντως υπάρχει , όχι όμως όπως στα παραμύθια. Η μαγεία είναι μέσα μας. Κοινότυπο αλλα η νεράιδα μου το πιστεύει και δε μπορω να την αμφισβητήσω.

Νομίζω ότι με αυτή τη μαγική και αισιόδοξη νότα, η οποία φαίνεται και στο βιβλίο σας «Ρώτα το παραμύθι», το οποίο αξίζει να μπει σε κάθε στιγμή, ήρθε η στιγμή να «κλείσουμε» τη συνέντευξη μας κ. Ζαφείρη και να σας ευχαριστούμε για τις στιγμές, εμπειρίες και απόψεις που μοιραστήκατε μαζί μας.

Ευχαριστώ κι εγώ πραγματικά για την ιδιαίτερη τιμή και τη φιλοξενία, είχα την ευκαιρία μετά από πολύ καιρό να συνδεθώ με σημαντικά κομμάτια της ψυχής μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод