Βασιλική Τσερτσελή: «Να τρέφεσαι ισορροπημένα»

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Βασιλικής Τσερτσελή

Η Βασιλική Τσερτσελή είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό στην Τοξικολογία και youtuber. Μπορείτε να την δείτε στο TikTok, στο YouTube και στο Instagram. Vlogs και υγιεινές συνταγές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι μόνο μερικά από τα είδη βίντεο που θα συναντήσεις στους λογαριασμούς της. Συμβουλευτείτε την για ένα όμορφο σώμα, λαμβάνοντας από την τροφή τις απαραίτητες βιταμίνες και πίνοντας πολύ νερό. Η Βασιλική Τσερτσελή σας προτρέπει να έχετε κάποιου είδους άσκηση στην ζωή σας. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης και για τις συμβουλές της στους αναγνώστες του Maxmag.

Επιμέλεια συνέντευξης: Μαρία Πάρνου

Καλώς ήρθατε στο Maxmag! Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Καλώς σας βρήκα! Είμαι η Βασιλική, είμαι Βιολόγος με μεταπτυχιακό στην Τοξικολογία. Αγαπώ την επιστήμη, τα ταξίδια και το Healthy Wellness lifestyle. Tον τελευταίο έναν χρόνο ασχολούμαι συστηματικά με την δημιουργία περιεχομένου στο Youtube και τα Social Media. Το περιεχόμενο μου εστιάζει στα πράγματα που απολαμβάνω, στοχεύοντας στο να κινητοποιήσει το αναπτυσσόμενο με υψηλούς ρυθμούς κοινό μου.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την επιστήμη και σε τι ηλικία το επιλέξατε;

Ήμουν πάντα άριστη μαθήτρια με μια αδυναμία στις θετικές επιστήμες. Από την ηλικία των 10 ετών περίπου θυμάμαι να με ενθουσιάζει η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία, καθώς είχα την περιέργεια να μαθαίνω καινούργια πράγματα για το πώς λειτουργεί το σώμα μου αλλά και το περιβάλλον, και οι οργανισμοί γύρω μου.

Advertisements
Ad 14

Τι σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση σ’ αυτή την επιστήμη;

Η Βιολογία είναι η κατεξοχήν επιστήμη της ζωής. Μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς σε όλα τα επίπεδα, από τα πιο βασικά όπως π.χ. το κύτταρο και τα γονίδια. Μέσα από ένα μικροσκόπιο ξεδιπλώνεται ένας κόσμος που δεν φαντάζεσαι. Είναι μαγικό να ανακαλύπτεις πώς εξελίσσεται η ζωή, το πόσοι μικροοργανισμοί υπάρχουν και πόσες λειτουργίες συντελούνται κάτω από αυτά που βλέπουμε με γυμνό μάτι. Επιπλέον, οι απαντήσεις που δίνονται μέσω της έρευνας και γενικότερα η συμβολή της Βιολογίας στην υγεία των ανθρώπων είναι καθοριστική και πολλά υποσχόμενη, κάτι που μου δίνει κίνητρο και ελπίδα για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης  Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών

Ποιο είναι το αντικείμενο του μεταπτυχιακού στην τοξικολογία /MSc in Toxicology;

Το μεταπτυχιακό μου είχε τίτλο Κλινική/ Βιομηχανική Φαρμακολογία και Κλινική Τοξικολογία. Το αντικείμενο του αφορά την ανάπτυξη φαρμάκων από τα στάδια των κλινικών μελετών μέχρι και την έγκριση και κυκλοφορία τους στην αγορά. Η κατεύθυνση μου ήταν η Κλινική Τοξικολογία, που εστιάζει σε μελέτες τοξικότητας φαρμάκων αλλά και στις τοξικολογικές εξετάσεις και αναλύσεις γενετικού υλικού στην Εγκληματολογία.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο αντικείμενο; Τι σας ελκύει;

Η διαδικασία ανάπτυξης ενός φαρμάκου από τα πρώτα στάδια των κλινικών μελετών και τις μελέτες τοξικότητας που απαιτούνται έως την έγκριση του, μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρουσα, αφού έχει ιδιαίτερη σημασία στην υγεία και ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Μάλιστα, παρακολούθησα το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό κατά την διάρκεια της πανδημίας που το ζήτημα ανάπτυξης και έγκρισης των εμβολίων ήταν φλέγον, γεγονός που ενίσχυσε το ενδιαφέρον μου. Ταυτόχρονα, η συμβολή της τοξικολογίας στην Εγκληματολογία έχει κάτι που με κινητοποίησε για την επιλογή κατεύθυνσης. Αυτή η διαδικασία εξερεύνησης για την αναζήτησή απαντήσεων, μέσω της Βιολογίας, έχει έναν τόνο μυστηρίου που με ενθουσιάζει.

Γυναίκες επιστήμονες. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Ο χώρος των θετικών επιστημών είναι κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενος και το να είσαι γυναίκα επιστήμονας είναι αρκετά απαιτητικό. Μερικοί άνθρωποι κρίνουν τις γνώσεις και τις ικανότητες σου με βάση το φύλλο και την εξωτερική σου εμφάνιση, με αποτέλεσμα να σε υποτιμούν και να σε απαξιώνουν επειδή είσαι γυναίκα. Η ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια και δεν είναι εύκολη, ιδίως σε συνδυασμό με τις “απαιτήσεις” της κοινωνίας απέναντι στην γυναίκα. Η δημιουργία οικογένειας για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει κριτήριο απόρριψης μιας γυναίκας για μία θέση εργασίας. Όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν πρέπει να είναι αποθαρρυντικά, καθώς με θέληση και αγάπη για την επιστήμη κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί.

Εκτός από βιολόγος είστε και youtuber! Πείτε μας λίγα λόγια για το κανάλι σας.

Ξεκίνησα το κανάλι μου στις αρχές του 2020, ως χόμπι, χωρίς να έχω καθόλου γνώσεις σχετικά με την δημιουργία βίντεο. Άρχισα να εναποθέτω πολύ χρόνο, ιδέες και ενέργεια σε αυτό και έγινε η διέξοδος μου από μια δύσκολη μέρα. Είναι το μέρος που νιώθω δημιουργική. Στο κανάλι μου μοιράζομαι βίντεο με υγιεινές συνταγές και συμβουλές για μια πιο ισορροπημένη διατροφή, ρουτίνες που με βοηθούν να μένω παραγωγική και vlog από την καθημερινότητα μου ή από ταξίδια. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και η απήχηση στο Youtube, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Social Media μου, άργησε να έρθει. Πλέον, το κανάλι έχει περίπου 42 χιλιάδες συνδρομητές και ανεβαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η στήριξη και επικοινωνία μου με τον κόσμο μου δίνει κίνητρο για να συνεχίζω και να βελτιώνω συνεχώς το περιεχόμενο μου.

Διαβάστε επίσης  Ο Δημήτρης Παπανικολάου και η Βασιλική Πετρίδου μας συστήνουν το Ios 3on3 Tournament!
Πηγή: Προσωπικό αρχείο Βασιλικής Τσερτσελή

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε μέσα από τα videos σχετικά με τις υγιεινές συνταγές;

Προσπαθώ να μοιράζομαι πολύ εύκολες και νόστιμες υγιεινές συνταγές που μπορούν να αντικαταστήσουν ενδεχομένως το junk food ή κάποιο γλυκό. Ο στόχος μου είναι να κινητοποιήσω όσους με παρακολουθούν να αγαπούν και να προσέχουν το σώμα τους, δείχνοντας τους ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να ταυτίζεται πάντα με κάτι δύσκολο και βαρετό και δεν χρειάζεται να είναι ακραία ούτε καταναγκαστική. Επιπλέον, προσπαθώ στα βίντεο μου να είμαι σχεδόν άβαφη και χωρίς φίλτρα, καθώς η Glam και πολύ επιτηδευμένη εικόνα των Social Media θεωρώ ότι είναι τοξική. Θέλω όσοι με παρακολουθούν να βλέπουν ένα άτομο από το οποίο μπορούν να  ταυτιστούν και να πάρουν κίνητρο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Βασιλικής Τσερτσελή

Έχετε δεχθεί αρνητικά σχόλια;

Τα βίντεο μου στα Social Media και τα short βίντεο στο Youtube, έχουν αρκετά μεγάλη απήχηση και πολλά από αυτά θα έλεγα ότι έχουν γίνει Viral, με περίπου 1 εκατομμύριο προβολές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχω δεχθεί πάρα πολλά αρνητικά σχόλια, ειδικά στην αρχή. Τα Social Media είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας και δυστυχώς οι άνθρωποι πίσω από ένα πληκτρολόγιο και πολλές φορές ψεύτικα προφίλ, προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους ανασφάλειες σχολιάζοντας ένα βίντεο ή μια φωτογραφία από κάποιον που δεν γνωρίζουν και κρίνοντας τον τόσο γρήγορα και επιφανειακά. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι ένα μέρος της διαδικασίας και ευτυχώς μπορώ να διαχωρίσω ένα κακόβουλο και ανούσιο σχόλιο από κάποιο που ενδεχομένως μπορεί να έχει μια σωστή παρατήρηση και να με βοηθήσει να βελτιωθώ. Κρατάω λοιπόν την εποικοδομητική κριτική και με τα υπόλοιπα δεν ασχολούμαι πολύ, το θεωρώ χάσιμο χρόνου πρακτικά, δεν θα είχα χρόνο ούτε να κοιμηθώ.

Διαβάστε επίσης  Διατροφή στην εγκυμοσύνη: τι να προσέξω;

Είστε οπαδός του “healthy wellness” lifestyle. Συστήσετε αυτό τον τρόπο ζωής στους αναγνώστες του Maxmag με τον δικό σας τρόπο.

Το να έχεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την ευεξία στην καθημερινότητα σου δεν σχετίζεται με το πόσα κιλά είσαι ή με το πόσα βάρη σηκώνεις στο γυμναστήριο. Είναι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καθημερινές συνήθειες, που μπορείς να χτίσεις με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σου. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, δεν είναι κάτι αυστηρό και καταναγκαστικό. Το να τρέφεσαι ισορροπημένα, να λαμβάνεις από την τροφή σου τις απαραίτητες βιταμίνες, να έχεις κάποιου είδους άσκηση στην ζωή σου, να πίνεις πολύ νερό και να εστιάζεις στην θετική πλευρά αυτών που σου συμβαίνουν σχετίζεται άμεσα με την υγεία σου και την μείωση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων. Η γυμναστική για παράδειγμα αυξάνει την έκκριση ενδορφινών, και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις, ενώ μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Βασιλικής Τσερτσελή

Θα πρότεινα στον καθένα να ξεκινήσει να υιοθετεί βήμα βήμα και με τους δικούς του ρυθμούς τέτοιες συνήθειες, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα φωτίσουν την καθημερινότητα του. Είναι ένα δώρο που οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας και το σώμα μας. Θα πρότεινα στον καθένα να ξεκινήσει να υιοθετεί βήμα βήμα και με τους δικούς του ρυθμούς τέτοιες συνήθειες, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα φωτίσουν την καθημερινότητα του. Είναι ένα δώρο που οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας και το σώμα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία!!!


Μπορείτε να βρείτε την Βασιλική Τσερτσελή στα social media:

Instagram

Youtube

Tiktok

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,