We4All: “Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 20.000 νέα δέντρα μέχρι το τέλος της σεζόν”

Με αφορμή τις πυρκαγιές στον Μαραθώνα το καλοκαίρι του 2018, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων και ζώων και οδήγησαν στην καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων ,ξεκίνησε η πρωτοβουλία “We4All”. Στόχος της ομάδας είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια εκστρατεία για την αναδάσωση και να διορθωθεί η υφιστάμενη περιβαλλοντική κρίση. Στην συνέντευξη που παραχώρησε η ομάδα στο MAXMAG.GR, μας εξήγησαν εκτενέστερα το έργο ,τους στόχους και τις δράσεις τους ,καθώς και μας πρότειναν τρόπους , με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να συνδράμει στο έργο τους εθελοντικά.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Πως ξεκίνησε το εγχείρημα We4All και ποιοι είναι οι σκοποί του ;

Η we4all ξεκίνησε με αφορμή τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2018 στην περιοχή της Αττικής και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ματιού όπως μαζί με τεράστιες εκτάσεις δασικής έκτασης χάθηκαν και αρκετές ανθρώπινες ζωές. Σκοπός μας είναι να αντιστρέψουμε την καταστροφή που υφίσταται κάθε χρόνο ο πλανήτης μας και τα δάση του καθώς επίσης να ανεβάσουμε το επίπεδο ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης όλων των ανθρώπων σχετικά με τον εθελοντισμός και την συνεισφορά.

Η ομάδα έχει λίγο καιρό που έχει ξεκινήσει τις δράσεις της . Σχεδόν έναν – ενάμιση χρόνο. Τι έχετε καταφέρει σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα;

Η we4all ξεκίνησε επίσημα στις 22 Μαρτίου 2019 και μέχρι τώρα με τις τελευταίες δράσεις δενδροφύτευσης έχουμε ξεπεράσει τα 3.500 δέντρα. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 20.000 νέα δέντρα μέχρι το τέλος της σεζόν.

We4All
We4All

Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος ,ώστε να γίνει εθελοντής στην οργάνωση;

Διαβάστε επίσης  Ζωή Παχούντη: «Η «πανδημία εν κρανίω» μας έκανε τελικά πιο δημιουργικούς»

Καλή διάθεση

Σε κάθε αναδάσωση που οργανώνετε , πόσοι εθελοντές συνδράμουν συνήθως;

Από 100 έως 200 άτομα μέχρι τώρα .

Σε ποιες περιοχές της χώρας δραστηριοποιείστε συνήθως;

Συνήθως δραστηριοποιούμαστε στην Αττική αλλά σταδιακά θα επεκτεινόμαστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ασχολείστε και με την προστασία της πανίδας; Κι αν ναι , ποιες είναι οι δράσεις σας σχετικά με αυτήν;

Ασχολούμαστε με την προστασία της πανίδας εμμέσως, δημιουργώντας μέσω των αναδασώσεων ένα υγιές περιβάλλον για να μπορέσει η πανίδα να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει.

We4All
We4All

Το κεφάλαιο «ανακύκλωση» τι θέση έχει στην οργάνωση;

Η ανακύκλωση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τους ανθρώπους και όσο περισσότερο μπαίνει στη ζωή μας, τόσο καλύτερη ποιότητα δίνουμε στο περιβάλλον γύρω μας. Αν και δεν είναι στα άμεσα αντικείμενα μας, τα αποτελέσματα και οι σκοποί μας συμπλέουν μιας και το περιβάλλον είναι συνεχώς προτεραιότητα μας.

Για ποιους λόγους θεωρείτε πως έχει φτάσει το περιβάλλον σε κρίση;

Η καταστροφή που υφίσταται συνεχώς το περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις αλόγιστες ενέργειες που κάνουμε μέσα στην καθημερινότητα μας, έχουν φέρει το περιβάλλον σε μια κατάσταση που δεν προλαβαίνει να αναπαραχθεί και φέρει εκ νέου μια ισορροπία στη λειτουργία του. Η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη πως η περιβαλλοντική κρίση έχει εδραιωθεί και όσο την αγνοούμε τόσο χειροτερεύει. Αν οι συνήθειες μας δεν αλλάξουν δραστικά και δεν ενταθούν οι επιστάμενες προσπάθειες αλλαγής της κατάστασης αυτής, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα αντιληφθούμε με τον άσχημο τρόπο «τι κάναμε» και δυστυχώς για πολλές καταστάσεις δεν θα υπάρχει επιστροφή στην πρωτύτερη κατάσταση.

Διαβάστε επίσης  Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: "Η χώρα πάσχει από τα fake news και την αερολογία"

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να στηρίξει το έργο σας χωρίς να έχει φυσική παρουσία;

Έχουμε δημιουργήσει τα βραχιόλια της we4all που μπορεί να βρει ο καθένας στο site μας, όπου με κάθε αγορά βραχιολιού χρηματοδοτείται η αγορά – φύτευση – φροντίδα για τουλάχιστον δύο χρόνια ενός δέντρου. Πέρα από αυτό, μπορεί όποιος θέλει να συνδράμει αλλά δεν θέλει να αγοράσει βραχιόλι, να δωρίσει ένα δέντρο που μπορούμε να το φυτεύσουμε εμείς γι’ αυτόν ή να έρθει μαζί μας σε μια δράση μας να το φυτεύσει ο ίδιος.

We4All
We4All

 

 

 

Στατιστικά ,πόσους τόνους σκουπιδιών μαζεύετε από τις παραλίες και γενικότερα τα μέρη που καθαρίζετε;

Οι συγκομιδές σκουπιδιών είναι δραστηριότητες που κάνουμε ως συμπληρωματικές και εκτελούνται τις περιόδους που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε δενδροφυτεύσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες και πιο συγκεκριμένα από την περίοδο που αρχίζουν οι ζέστες και σταματάνε οι βροχές, δεν επιτρέπεται να γίνεται φύτευση νέων δέντρων, οπότε κι εμείς εκτελούμε μαζί με τους εθελοντές μας τους καθαρισμούς παραλιών αλλά και δασών.

Ποιες είναι οι ενέργειες σας σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οικολογίας;

Η συμμετοχή μας σε μεμονωμένες ενημερώσεις όπως έγινε στο νηπιαγωγείο της Γλυφάδας, καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικές ημερίδες σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή όπως αυτή που διοργανώνεται στις 21 Νοεμβρίου από την Άτρακτο και το Global Shapers Athens Hub και θα συμμετέχουμε ενεργά.

O στόχος σας είναι να ξεκινήσετε μια παγκόσμια καμπάνια αναδάσωσης. Έχετε υποστήριξη από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές;

Η πολιτεία και οι τοπικές αρχές μας υποδέχονται πολύ θερμά μέχρι στιγμής μιας και βλέπουν μια συντονισμένη προσπάθεια η οποία δεν μένει μόνο σε υποσχέσεις, αλλά υλοποιεί και με το παραπάνω τις δράσεις και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργηθήκαμε. Η σημαντική και ενεργή παρουσία μας στα Social Media δίνει κίνητρο σε ακόμα περισσότερα άτομα αλλά μαζί και στις τοπικές αρχές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση και βοήθεια στο έργο μας.

Διαβάστε επίσης  Οικοτουρισμός: εναλλακτικός τουρισμός με σεβασμό προς το περιβάλλον

Τέλος, θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα σχετικά με τη δράση σας στους αναγνώστες;

Η WE4ALL είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί. Η βοήθεια μπορεί να είναι είτε οικονομικής φύσεως με την αγορά ενός βραχιολιού we4all από το site μας ή δωρίζοντας ένα δέντρο, αλλιώς μπορεί να βοηθήσει με τη φυσική του παρουσία στις δράσεις μας ως εθελοντής. Πάντα υπάρχει χώρος και τρόπος να συμμετέχεις αν θέλεις κι εσύ να πετύχεις την αλλαγή και ευτυχώς πάντα υπάρχουν περισσότερα άτομα που θέλουν να βοηθήσουν για να το πετύχουμε από αυτά που αδιαφορούν.

We4AllWe4All

 

Ευχαριστούμε την We4All για το φωτογραφικό υλικό.

Θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την We4All στα παρακάτω links:
https://www.we4all.com/
https://www.facebook.com/we4allofficial/
https://www.instagram.com/we4all_official/?hl=el

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.