Zante Dilemma: «Αν καταφέρεις να ταυτιστούν με μια παραγωγή σου, περισσότερα από είκοσι άτομα, τότε αυτό είναι αναγνώριση»

Zante Dilemma
Zante Dilemma – Πηγή: προσωπικό αρχείο
Zante Dilemma! Αν θέλεις να χαρακτηρίσεις την μουσική τους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την λέξη ανατρεπτική. Μία μουσική πέρα από κανόνες και νόρμες που μας έχει συνηθίσει η εποχή μας. Κάθε τραγούδι και μία περιπλάνηση σε χρώματα, μυρωδιές και αναμνήσεις. Μία «βόλτα» με οδηγούς τους ίδιους σε ένα μουσικό μονοπάτι που έχει την δύναμη να σε ταξιδέψει σε τόπους μαγικούς.
Οι  Zante Dilemma, μετράνε 23 χρόνια μουσικής πορείας και αν αφήσεις τα τραγούδια τους να σε ταξιδέψουν, σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις.
Ας απολαύσουμε την συνέντευξη τους και ας του δώσουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε.
Επιμέλεια συνέντευξης: Αναστασία Μιγδάνη

Πριν οι «Zante Dilemma» πάρουν σάρκα και οστά και συγκεκριμένα το 1998, πειραματιστήκατε με άλλα συγκροτήματα. Αυτός ο πειραματισμός θεωρείτε πως σας βοήθησε να ωριμάσετε καλλιτεχνικά και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσετε τους «Zante Dilemma», ένα συγκρότημα που μετράει 23 χρόνια ζωής;

Μέσα από μία σειρά πειραματισμών θελήσαμε να βρούμε τη δική μας ταυτότητα για τον καινούργιο αυτόν ήχο που προωθήσαμε. Η διαδρομή για να δημιουργήσεις κάτι εντελώς καινοτόμο στο δύσκολο αυτό χώρο της παραγωγής, δεν είναι εύκολη. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να είμαστε τώρα στη θέση να αναγνωρίζουν τον ήχο μας, χωρίς να έχουνε πληροφορίες. Θέλω να εξαιρεθεί η φωνή μου στο παράδειγμα.

Η μουσική σας ακροβατεί σε διάφορα είδη και ακούσματα. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει να γράψετε ένα τραγούδι;

Όλα μου τα τραγούδια είναι βιωματικά. Γράφω όταν φορτίζομαι συναισθηματικά. Μία πολύ κακή μέρα μπορεί εύκολα να με οδηγήσει στο studio. Όπως σας είπα και πριν, χρειάστηκαν πολλά χρόνια να δώσουμε μία ιδιαιτερότητα στο ύφος των ZANTE DILEMMA. Ίσως αυτή η χρυσή τομή που ανακαλύψαμε, να συμπλέουν ηλεκτρονικοί ήχοι, με κλασσικά όργανα. Δύσκολη η ισορροπία, αλλά νομίζω πως μέχρι ένα επίπεδο το έχουμε καταφέρει!

Στην μέχρι τώρα πορεία σας, έχετε συνεργαστεί με ονόματα που δημιουργούν έκπληξη στους θαυμαστές σας, για την διαφορετικότητα τους. Για παράδειγμα έχετε συνεργαστεί με την Samantha Fox, αλλά και με τον Φίλιππο Νικολάου. Δύο πρόσωπα που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους. Με ποια κριτήρια αποφασίζετε να συνεργαστείτε με κάποιον καλλιτέχνη;

Αυτό που με διεγείρει, δεν είναι η μουσική πορεία που είχαν και έχουν αυτοί οι πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι, αλλά η απλότητα και η ποιότητα των χαρακτήρων τους. Με τρελαίνει η ιδέα, για το πώς αυτοί οι άνθρωποι παρέμειναν απλοί, προσιτοί και σκότωσαν μέσα τους την έπαρση. Ας κρατήσουμε χαμηλούς τόνους παιδιά.

Η μουσική σας γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό, όπως στην Σκανδιναβία και στην Γερμανία. Ποια στοιχεία της μουσικής σας, πιστεύετε πως είναι αυτά που βοήθησαν να αναγνωριστείτε και εκτός Ελλάδας;

Νομίζω πρωταρχικό ρόλο για την θετική απήχηση που είχαμε στο εξωτερικό, έχει παίξει η σκληρή πολύωρη δουλειά στο studio. Να μπαίνεις στο στούντιο στις 9 το πρωί της Δευτέρας και να βγαίνεις Τετάρτη βράδυ. Είναι χρονοβόρος ο τρόπος ανάλυσης των ήχων. Μια ιδιαίτερη ενορχήστρωση θέλει χρόνο και ιδιαίτερα όταν δημιουργείς από μηδενική βάση. Σέβονται τις παραγωγές μας στο εξωτερικό και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλά!
Zante Dilemma
Zante Dilemma – Πηγή: προσωπικό αρχείο

Αν και ταξιδεύετε μουσικά πολλά χρόνια, η αναγνώριση, μιλώντας με βάση τα μεγέθη που θεωρούνται ιδανικά στην εποχή που ζούμε, δεν είναι τόσο μεγάλη. Το γεγονός αυτό σε τι οφείλεται; Έγκειται στην δική σας τακτική και επιλογή;

Το μέγεθος της αναγνώρισης δεν φαίνεται στα πόσα πληρωμένα views υπάρχουν στο διαδίκτυο για σένα. Αν καταφέρεις να ταυτιστούν με μια παραγωγή σου, περισσότερα από είκοσι άτομα, τότε αυτό είναι αναγνώριση. Να περιμένουν πότε θα ξημερώσει για να συνδέσουν το i-pad με το αυτί τους. Να προβληματιστούν και να έχουν ώθηση να ψάξουν πολύ βαθιά, γιατί φτιάχτηκε αυτό το τραγούδι. Γιατί έχει λόγο ύπαρξης? Αυτό είναι αναγνώριση και μέγεθος για μένα.

Mιλώντας για την σημερινή μουσική σκηνή, πως θα σχολιάζατε το γεγονός πως πλέον «επιτυχία» γνωρίζουν καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζονται στο κοινό με τραγούδια που δεν έχουν τίποτα να δώσουν στον ακροατή και ίσως αυτό που «μετράει» περισσότερο είναι η εικόνα και οι δημόσιες σχέσεις;

Η επιτυχία στην Ελλάδα έχει πάρα πολλά πρόσωπα. Άλλα είναι χαμογελαστά, άλλα σκυθρωπά και άλλα σκοτεινά. Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το πώς κάποιοι ημιεπαγγελματίες διαχειρίζονται την προώθηση κάποιας παραγωγής. Δυστυχώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Οι «έντεχνοι» επαναπαύθηκαν στις Δάφνες τους. Δεν γνώριζαν πως η βιομηχανία της «πίστας», παραμόνευε στη γωνία. Οι ZANTE DILEMMA δεν θα μπουν σε αυτό το glamour λεωφορείο της παρακμής μουσικών δεδομένων.
Zante Dilemma
Zante Dilemma – Πηγή: προσωπικό αρχείο

Ας υποθέσουμε, πως έρχεται μία αναγνωρισμένη δισκογραφική εταιρεία, προτείνοντας σας πολυετές συμβόλαιο με θετικούς όρους, ζητώντας σας όμως να αλλάξετε την εικόνα σας ή την επιλογή των τραγουδιών σας. Θα μπαίνατε στο δίλημμα να υπογράψετε;

Δεν υπάρχει star system στην Ελλάδα, όποιος νομίζει πως είναι star σε μια χώρα που είναι πρόχειρα τα στερεότυπα των ακουσμάτων δεν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σκορποχώρι μαζικής δικτύωσης. Είναι ματαιόδοξος και αφελής όποιος πιστεύει πως είναι star στις τονικές βραχονησίδες της μικρής Ψωροκώσταινας. Έκανα αυτή την εισαγωγή για να σας προετοιμάσω πως δεν αλλάζω την PLUS REC. Είναι μια σταθερή και ανερχόμενη δύναμη, όχι μόνο για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά και διεθνώς!

Η νέα κατάσταση που ζούμε όλοι μας, με αφορμή την πανδημία που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα, πόσο σας επηρέασε, είτε θετικά είτε αρνητικά;

Νομίζω πως μας επηρέασε θετικά. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε στο studio, χωρίς να έχουμε το άγχος της πίεσης και του χρόνου. Οι συγκυρίες δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη δυναμική της δημιουργίας. Οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που έχουν σημαντική βαρύτητα, στις μουσικές παραγωγές και ευτυχώς είχαμε άπλετο χρόνο για να δώσουμε κάτι καλύτερο.

Ο χώρος της τέχνης, θεωρείται πως είναι αυτός που «χτυπήθηκε» περισσότερο από όλους τους άλλους, λόγω της καραντίνας. Τι πιστεύετε πως έγινε λάθος και τι θα είχατε να προτείνετε ως λύσεις;

Νομίζω πως όλοι οι «χώροι» έχουν υποστεί τραγικές συνέπειες αυτής της πανδημίας. Σίγουρα έχουν γίνει λάθος χειρισμοί. Αλλά και πώς μπορεί κάποιος να χειρισθεί κάτι εντελώς καινούργιο, που ακόμη και οι «ειδήμονες» βρέθηκαν να πειραματίζονται.

Τελειώνοντας, ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα πραγματοποιήσετε καλοκαιρινές συναυλίες;

Νομίζω πως η εταιρεία μου έχει τον πρώτο λόγο πάνω σ’ αυτό. Όσο για το μέλλον, ετοιμάζουμε μια μεγάλη παραγωγή για το εξωτερικό. Σας ευχαριστώ για την τόσο ανθρώπινη και ζεστή φιλοξενία!
Οι ZANTE DILEMMA στα social
Zante Dilemma
Zante Dilemma “Χριστίνα” – Πηγή: προσωπικό αρχείο
Zante Dilemma – Χριστίνα (2021 Version) Κυκλοφορεί από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records Official
OUT NOW Buy/Stream here:
Deezer:
Διαβάστε επίσης  Γιώργος Μπλάνας: "Όσο βαθύτερα πηγαίνεις στο μέσα σου σκοτάδι, τόσο περισσότερο φωτίζεσαι"

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω. Στιχάκια, κειμενάκια, σκέψεις. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω και άρθρα στην εφημερίδα που είχε ο μπαμπάς μου, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό το μικρόβιο, λοιπόν, φώλιασε μέσα μου κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία. Τελείωσα, παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχες κόρες κι όποτε έβρισκα χρόνο, έγραφα. Τι άλλο; Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπούσα, λίγο καλύτερα. Διαβάζω, ακούω μουσική και το βασικότερο; Ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.