Σε απόσταση ούτε μία ώρα από την Αθήνα, βρίσκεται μία πόλη που πολλοί συγχέουν στο μυαλό τους. ‘Αλλοι θεωρούν πως είναι απλά ένα κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας, ενώ άλλοι (η πλειονότητα) υποστηρίζουν ότι είναι νησί. Ποιά είναι όμως η αλήθεια τελικά; H Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της περιφερειακής ενότητας της Εύβοιας στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έχει πληθυσμό σχεδόν 60.000 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας καθώς δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλία αλλά και τη Σικελία.
Ιστορικά στοιχεία
Η πόλη της Χαλκίδας απλώνεται στη μικρή Χερσόνησο της κεντρικής Εύβοιας και έχει ως φυσικά της όρια μικρούς λόφους .Οι οποίοι απλώνονται στα βορειοανατολικά αλλά και νότια της πόλης. Βρίσκεται σε μία θέση στρατηγική, από κάθε άποψη και σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός του ελέγχου του πορθμού του Ευρίπου. Αυτό το είχαν προσέξει μάλιστα και οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης. Είχαν κάνει διάφορες προσπάθειες έτσι ώστε να το εκμεταλλευτούν, διότι φαινότανε πως θα προσπορίζει στην πόλη δύναμη αλλά και πλούτο.
Η Χαλκίδα πρωτοκατοικήθηκε στα χρόνια της παλαιολιθικής περιόδου. Ο πρώτος σημαντικός οικισμός , έγινε το 3000 π.Χ., κατά την αρχή δηλαδή της νεολιθικής περιόδου. Η τάξη της Χαλκίδας στα μυκηναϊκά χρόνια αποδεικνύεται κυρίως μέσα από τον Όμηρο. Αφού , οι Χαλκιδείς περιλαμβάνονται στο ονομαστό “νηών κατάλογο” έχοντας προσφέρει 40 πλοία στα κλασικά χρόνια.
Η Χαλκίδα βοήθησε στον κοινό αγώνα κατά των Περσών, με τη συμμετοχή της στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου της Σαλαμίνας και τη μάχη των Πλαταιών, ενώ φαίνεται πως συμμετείχε και στην πρώτη Αθηναϊκή συμμαχία το 1204 με την κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Η Εύβοια, δόθηκε ως φέουδο στον Φλαμανδό ιππότη Ζακ ντ’ Αβέν (Jacques d’ Avesnes) για λίγο καθώς αργότερα χωρίστηκε σε τρία μέρη και το καθένα δόθηκε σε Λομβάρδους ιππότες.
Η παράδοση, θέλει το φιλόσοφο Αριστοτέλη να πέφτει στα νερά του Ευρίπου απογοητευμένος από τη δύναμή του να εξηγήσει το φαινόμενο της παλίρροιας. Αυτός που σίγουρα την αγάπησε πιο πολύ από όλους είναι ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας.
Τι μπορώ να κάνω στην Χαλκίδα ;
Οι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Χαλκίδα είναι πολλοί. Βασικός λόγος αποτελεί η μικρή απόσταση απο την πόλη της Αθήνας, της Λιβαδειάς και της Θήβας . Επιπλέον, ο λόφος της Κανήθου, με το ιδιαίτερο ενετικό κάστρο του Καραμπαμπά, που προσφέρει μια μοναδική θέα στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την κεντρική Εύβοια.
Ακόμη, όσοι επισκέπτονται την Χαλκίδα το έχουν ως άγραφο νόμο να φωτογραφίζονται έξω απο το διάσημο κόκκινο σπίτι, στην βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης που χτίστηκε το 1884! Το Δημαρχειακό Μέγαρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι απο την παραλία της Χαλκίδας. Μη παραλείψεις μια βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο με τα αμέτρητα μαγαζιά απο την μια πλευρά και με τα μαγευτικά νερά του Ευρίπου από την άλλη, είναι ικανά να «ταξιδέψουν» και τον πιο απαιτητικό.
Πολύ σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, είναι και η γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα, γέφυρα της Χαλκίδας. Απο την παλιά κινητή γέφυρα, μπορεί κανείς να απολάυσει το μοναδικό θέαμα του παλιρροϊκού φαινομένου που λαμβάνει χώρα στον πορθμό του Ευρίπου. Τα νερά για έξι ώρες πηγαίνουν προς την μια πλευρά, έπειτα για 8 λεπτά παραμένουν στάσιμα και μετά για τις επόμενες έξι ώρες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αξίζει ακόμη κανείς να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Αλλά και το Ενετικό Υδραγωγείο, το Τουρκικό Τζαμί καθώς και τον τάφο του Σκαρίμπα στο κάστρο το Καραμπαμπά.
Πως θα πάω στην Χαλκίδα ;
Η πόλη απέχει 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο έχει διάρκεια περίπου 45-50 λεπτά. Αν κάποιος δεν διαθέτει αυτοκίνητο, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εξόρμηση του στην πόλη της Χαλκίδας. Καθώς μπορεί εύκολα να μεταβεί είτε με λεωφορείο είτε με τρένο.
Τι ξεχωριστό μπορώ να κάνω στην Χαλκίδα τους καλοκαιρινούς μήνες ;
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ έχουν την τιμητική τους. Στην Χαλκίδα μπορεί κανείς να απολαύσει μια τέλεια εμπειρία στο windsurf. Άλλωστε, αποτελεί αγαπημένο προορισμό ακόμη και απο κατοίκους εξωτερικού, ιδανικό για να μπορέσει κανείς να ξεφύγει απο την ρουτίνα της καθημερινότητας και να ζήσει μια μοναδική εμπειρία στο windsurf.
Τι γεύσεις αξίζει να δοκιμάσω ;
Στην Χαλκίδα αξίζει κανείς να δοκιμάσει παραδοσιακά προϊόντα, όπως παραδοσιακά γλυκά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και παραδοσιακή βυσσινάδα. Μερικά από τα ιδιαίτερα πιάτα της Εύβοιας είναι οι κουρκουμπίνες ή γκόγκλιες (είδος χειροποίητου ζυμαρικού που είναι σπεσιαλιτέ της Καρυστίας ). Τέλος, απο γλυκά μπορεί κανείς να δοκιμάσει αμυγδαλωτά, γλυκά ταψιού όπως μπακλαβά αλλά και ξερά σύκα.