
Μιας που έπιασαν τα κρύα (που λέει και η γιαγιά μου) ίσως πρέπει να ζεσταθούμε λίγο. Φολέγανδρο it is λοιπόν. Μπορεί να είναι λίγο νωρίς αλλά σου βρήκα ήδη τον επόμενο καλοκαιρινό σου προορισμό. Disclaimer: Το νησί ενδείκνυται κυρίως για χαλαρές διακοπές οπότε είναι ιδανικό για ζευγάρια και οικογένειες. Φυσικά μπορείς να πας με όποια παρέα επιλέξεις αλλά μην το προτιμήσεις αν είσαι σε διάθεση για ποτάρες και πάρτι μέχρι το ξημέρωμα.

Must see:
First things first, η dolce vita σου. Προφανώς η πρώτη σου περαντζάδα θα είναι στη Χώρα του νησιού το βράδυ. Είτε τη μέρα είτε τη νύχτα, η Χώρα είναι πανέμορφη. Από κάποιους θεωρείτε η πιο όμορφη όλων των Κυκλάδων. Το βάιμπ στη Φολέγανδρο, ο κοσμοπολίτικος αέρας της, τα γνωστά λευκά-μπλε σπιτάκια με τις μπουγάδες απλωμένες, κάνουν το τοπίο ίδιο με γραφική καρτ ποστάλ και είναι μοναδικό.
Τα μικρά, χαριτωμένα στενά, ξεδιπλώνουν τη νησιώτικη ζωή των μόνιμων κατοίκων, ενώ το κεντρικό σημείο της Χώρας κατακλύζεται από cute μαγαζάκια και πληθώρα εστιατορίων και ταβερνών. Όσο περιπλανιέσαι, θα συναντάς στο δρόμο πολλές ομορφιές, κρυμμένες και μη, που θα σου χαρίσουν instagramικές λήψεις και μια πανοραμική θέα του νησιού.
Στην είσοδο της Χώρας βρίσκεται και το Κάστρο, από τις παλιότερες συνοικίες των Φολεγανδριωτών που ήθελαν να κτίσουν ασφαλείς κατοικίες φοβούμενοι τους πειρατές της εποχής. Τα σπίτια έμειναν επίτηδες ασοβάτιστα για να μη διακρίνονται από τη θάλασσα την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Φυσικά, η γειτονιά του Κάστρου σήμερα είναι επισκέψιμη και πιο όμορφη από ποτέ.

Παναγία της Φολεγάνδρου
Το πιο γνωστό αξιοθέατο του νησιού είναι η Παναγία της Φολεγάνδρου. Μετά από ένα ευχάριστο ζιγκ ζαγκ μονοπάτι πάνω στο λόφο, που χρειάζεται μια ήπια φυσική κατάσταση για να το ανέβεις, βρίσκεσαι μπροστά στην όμορφη, αγέρωχη εκκλησία. Το εσωτερικό του ναού δημιουργεί αισθήματα γαλήνης και ηρεμίας. Η ξακουστή εικόνα της Παναγίας χωρίς πρόσωπο είναι τοποθετημένη στο κέντρο του ιερού, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες της με αγαλλίαση.
Στα στενά της Χώρας, θα συναντήσετε εξίσου πολλές μικρές εκκλησίες, κάποιες σε κατάσταση συντήρησης, κάποιες ερειπωμένες και κάποιες πολύ λειτουργικές. Όσες συναντήσετε στο διάβα σας πάντως αξίζουν μια επίσκεψη.

Μπανάκι time:
Γενικά, η Φολέγανδρος όπως όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά υποφέρει λίγο από αέρηδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι βόρειες παραλίες του νησιού να είναι συχνά μη προσβάσιμες στο κοινό λόγω των κυμάτων. Οι top 3 παραλίες θεωρώ ότι είναι η Αγκάλη, η γειτονική της που ονομάζεται Άγιος Νικόλας και τα Χοχλίδια. Ξεκινώ με τα Χοχλίδια, παραλία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Καραβοστάσι, το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Ναι ξέρω την προκατάληψη ότι οι παραλίες δίπλα από τα λιμάνια είναι συνήθως βρώμικες και ακατάλληλες για μπάνιο. Παραδόξως όμως, η συγκεκριμένη είναι απίστευτα καθαρή με γαλάζια, κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένια άμμο. Οικογενειακή παραλία με τις ταβέρνες και τις καφετέριες σε ένα βήμα απόσταση, έτοιμες να καλύψουν κάθε ανάγκη. Από αυτή την οπτική, είναι κάπως ιδιαίτερο να βλέπεις τα καράβια που έρχονται και φεύγουν, αφήνοντας πλήθος κόσμου που ξεκινά τις διακοπές του στη Φολέγανδρο.
Δεκαπέντε λεπτά από τη χώρα (είτε με αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ) βρίσκεται η παραλία της Αγκάλης. Πανέμορφος κόλπος με σμαραγδένια νερά, το τοπίο ίδιο με ψαροχώρι. Αριστερά της παραλίας, υπάρχει μια σπηλιά με αμμουδιά στην είσοδό της που υπηρετεί τον σκοπό της ιδιωτικής παραλίας εφόσον χωράει οριακά 3 παρέες. Μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου είτε μέσα στη σπηλιά είτε δίπλα από τα βράχια και να απολαύσεις τον ήλιο και το μπάνιο σου. Ο βράχος χρησιμεύει και σαν βατήρας αφού είναι ιδανικός για βουτιές.
Στον Άγιο Νικόλαο φτάνεις εύκολα σε πέντε λεπτά με το καραβάκι της γραμμής που φεύγει από την Αγκάλη. Έπειτα από μια σύντομη δροσιστική βόλτα φτάνεις σε μια χίπικη παραλία. Λίγο πιο απομονωμένη από τις άλλες, η παραλία φαντάζει σαν όαση. Τα νερά δροσερά και πράσινα και στην αμμουδιά βρίσκει κανείς φυσική σκιά κάτω από τα δέντρα. Επιπλέον, στην παραλία θα βρείτε 2 τραπέζια του μασάζ που περιβάλλονται από πανιά και κεριά, δημιουργώντας μια πολύ χαλαρωτική ατμόσφαιρα στον πελάτη γιατί όπως καταλαβαίνεις, μπορείς να κάνεις μασάζ εκεί. Πάνω από την παραλία βρίσκονται δύο εστιατόρια με εξαιρετική θέα στο πέλαγος.
Ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψεις στην Αγκάλη είναι ο 20λεπτος περίπατος δίπλα στη θάλασσα. Φρόντισε μόνο να είναι λίγο πριν πέσει ο ήλιος, ώστε να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από ψηλά με θέα την απέραντη θάλασσα και τον χρωματιστό ουρανό. Το μονοπάτι απαιτεί παπούτσια που να μη γλιστρούν εύκολα και μια μέτρια φυσική κατάσταση γιατί δεν είναι μόνο ίσιωμα, έχει ανηφόρες, κατηφόρες και βραχάκια. Δεν είναι δύσκολο και η διαδρομή αξίζει το κάθε δευτερόλεπτο. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να επιστρέψει παραδοσιακά με το καραβάκι που ήρθε.

Food time:
Στη Φολέγανδρο οι διακοπές μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε γαστρονομικό τουρισμό. Το νησί καλύπτει όλα τα γευστικά γούστα. Must-go είναι το οινοποιείο Παλιόμυλος στη Χώρα. Εκεί πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την ματσάτα, ντόπιο ζυμαρικό του νησιού, που σερβίρεται συνήθως με κοτόπουλο. Φυσικά, υπάρχουν επιλογές για γευσιγνωσίες που αξίζουν το κάθε λεπτό. Στο τέλος, προσφέρεται και ένα μικρό οδοιπορικό στα ενδότερα του κτήματος για να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του κτήματος αλλά και των κρασιών που παράγονται εκεί.
Επόμενη στάση, Πασιθέα για ψαρικά. Στην καρδιά της Αγκάλης, με θέα την απέραντη θάλασσα, το μαγαζί προσφέρει ποικιλία φρέσκων ψαρικών σε προσιτές τιμές που εξυμνούν την ποιότητα. Τα επιδόρπια είναι εξίσου νόστιμα και θα δόσουν μια γλυκιά νότα στο τέλος της βραδιάς. Για επιδόρπια και γλυκά, μπορείς επίσης να επισκεφθείς το ζαχαροπλαστείο Le Petit που προσφέρει χειροποίητα γλυκά. Κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα και μετατρέπεται σε αξέχαστη εμπειρία. Ειδική μνεία να κάνουμε και στο φούρνο δίπλα από το λιμάνι στο Καραβοστάσι, ο “Καλύμνιος”. Τα σφολιατοειδή είναι αξεπέραστα, ιδανικά για πρωινό.

Nightlife:
Όπως είπα και στην αρχή, η νυχτερινή ζωή στη Φολέγανδρο είναι αρκετά χαλαρή. Υπάρχουν cool μπαράκια στον κεντρικό πεζόδρομο που είναι όμορφα για να πιεις το ποτό σου. Ιδιαίτερο μπαρ είναι το Aquarius. Με πιο ροκ ακούσματα, ευχάριστη ατμόσφαιρα, όμορφη διακόσμηση και εκπληκτικά κοκτέιλ, το μπαρ βρίσκεται σε ένα σοκάκι με περατζάδα, στην καρδιά της Χώρας. Ένα μαγαζί που κρατάει μέχρι πιο αργά είναι το BaRaki. Εκπνέει ένα πιο vintage vibe, με μουσική παλιότερων εποχών τύπου disco. Στο τέλος της βραδιάς γνωρίζεις όλο τον κόσμο του μαγαζιού και γίνεστε όλη μια μεγάλη παρέα χορεύοντας και πίνοντας.
Extra:
Για δωράκια σε αγαπημένους αλλά και στον εαυτό σας για να θυμάστε τις διακοπές σας στη Φολέγανδρο, υπάρχουν πολλές επιλογές. Στα σοκάκια βρίσκονται πολλά cute μαγαζάκια με χειροποίητα αντικείμενα, από διακοσμητικά μέχρι ξεχωριστά κοσμήματα. Στα διακοσμητικά κατατάσσονται και εκλεπτυσμένες ξύλινες κατασκευές, χειροποίητες, με μια πινελιά ζεστασιάς. Τέλος, στο αγαπημένο μας οινοποιείο διαθέτουν προς πώληση όλα τα κρασιά που υπάρχουν στον κατάλογο. Είναι ένα πολύ αξιόλογο δώρο που σίγουρα θα εκτιμηθεί και οι τιμές είναι πραγματικά πολύ φιλικές προς τον πελάτη.