Είτε μένεις Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ο Βόλος και το Πήλιο είναι μια ιδανική επιλογή για το επόμενο τριήμερο καθώς σε περίπου 2 και 4 ώρες αντίστοιχα θα είσαι εκεί. Δεν έχει σημασία αν προτιμάς τη θάλασσα ή το βουνό, εδώ δεν υπάρχει δίλημμα αλλά αρμονικός συνδυασμός των δύο μαζί με την πανέμορφη πόλη του Βόλου, ιδανική για τις πρώτες καλοκαιρινές βόλτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Πήλιο εκτός από το βουνό των Κενταύρων ήταν και η θερινή κατοικία των Θεών!
Όσο περισσότερο μείνεις τόσα περισσότερα πράγματα θα δεις -λογικό-, ωστόσο ας υποθέσουμε πως θα μείνεις δύο βράδια και θα έχεις τρεις γεμάτες μέρες στην διάθεσή σου. Διάλεξε να μείνεις στο κέντρο του Βόλου έτσι ώστε να δεις την πόλη και από εκεί να ξεκινήσεις για εκδρομή στο Πήλιο. Ο Βόλος είναι πανέμορφος και δεν θα χαθείς ποτέ! Είναι μια σύγχρονή και καθαρή πόλη όπου θα αισθανθείς μια ατμόσφαιρα ρετρό. Στις περισσότερες γειτονιές υπάρχουν όμορφες χαμηλές πολυκατοικίες και πολλές μονοκατοικίες με περιποιημένες αυλές ενώ στους δρόμους θα δεις πολλές νερατζιές.
Στο Βόλο πρέπει κάποιος να περπατήσει πολύ γιατί μόνο έτσι θα βρει τα κρυφά στενά δρομάκια του που είναι γεμάτα εκπλήξεις. Για να τα ανακαλύψεις περπάτησε αρχικά στην Ερμού, τον εμπορικό πεζόδρομο. Εκεί κοντά θα βρεις την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η γύρω περιοχή έχει πολλές καφετέριες, μπαράκια και κάποια τσιπουράδικα -φυσικά- και αποτελεί φοιτητικό “στέκι”. Αντιδιαμετρικά από την περιοχή αυτή με άξονα την Ερμού βρίσκεται η οδός Μεταμορφώσεως και ένας μαρμάρινος κρυφός πεζόδρομος με λίγα και καλά vintage καφέ-μπαρ, σχεδόν πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πόλης, ο οποίος είναι ένα πραγματικό στολίδι. Πριν καθίσεις για το παραδοσιακό βολιώτικο τσίπουρο, το οποίο δεν είναι απλά ένα ποτό αλλά ένα ολόκληρο τελετουργικό, κάνε μια βόλτα στο λιμάνι του Βόλου.
Βρες την ξύλινη τριήρη που αναπαριστά την διάσημη Αργώ του Ιάσονα, παρακάτω θα σου τραβήξει την προσοχή το υπέροχης αισθητικής κτήριο του Παιδαγωγικού και αν ξεχάστηκες τότε δες την ώρα στο τεράστιο ρολόι του Αγίου Κωνσταντίνου που δεσπόζει δίπλα στην θάλασσα. Είναι ώρα για τσίπουρο!
Συνοδεύεται πάντα με σειρά από διαφορετικά μεζεδάκια χωρίς να χρειάζεται να παραγγείλεις τίποτα με πρώτο πάντα το ψητό χταποδάκι. Αγαπημένες γεύσεις οι -ολόκληρες με την φλούδα- ψητές πατάτες ανοιγμένες στα δυο, ζεστές με βούτυρο και αλάτι και η κοπανιστή Βόλου, μια παραλλαγή της τυροσαλάτας με κόκκινη πιπεριά. Με τον λογαριασμό το πιθανότερο είναι να σου φέρουν και από ένα μικρό παγωτό ξυλάκι.
Στο Πήλιο, τώρα, οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Μπορείς να βρίσκεσαι εκεί ακόμα και σε 15 λεπτά από το κέντρο του Βόλου αν διαλέξεις κάποιο από τα πρώτα μικρά χωριά ενώ η Μακρυνίτσα και η Πορταριά που είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς απέχουν περίπου μισή ώρα από την πόλη. Ξεκίνα πρωί για να έχεις όλη την ημέρα μπροστά σου και πήγαινε στο χωριό Τσαγκαράδα 55 χλμ από τον Βόλο, ενα χωριό κλασικής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής με έναν πλάτανο 1000 ετών στην πλατεία του και ιδιαίτερη ιστορία πίσω από διάφορα κτίσματα που βρίσκονται εκεί όπως το Κρυφό Σχολειό και η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.
Πολύ κοντά στην Τσαγκαράδα βρίσκεται η παραλία Μυλοπόταμος, μια από τις πιο γνωστές πανελληνίως, εξαιτίας του επιβλητικού τοπίου και των απόκρυμνων βράχων που καταλήγουν σε μια θαυμάσια βοτσαλωτή αμμουδιά .
Η παραλία χωρίζεται στα δυο από έναν βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα , διάμεσου όμως ενός φυσικού ανοίγματος ενώνονται οι δυο παραλίες. Τα νερά είναι βαθιά και κρυστάλλινα ενώ για να φτάσεις εκεί κατεβαίνεις αρκετά σκαλιά από ένα μονοπάτι, στη μέση του οποίου βρίσκεται ένα μικρό μπαράκι για να πιεις άμα διψάσεις μια λεμονάδα ΕΨΑ.
Για μια δεύτερη βουτιά πήγαινε λίγο πιο βόρεια στους Άγιους Σαράντα. Είναι ιδανικοί για βουτιές σε υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και για χαλάρωση στην χρυσή άμμο και το ψιλό λευκό βοτσαλάκι. Στην παραλία, θα συναντήσετε τον «Καλόγερο», έναν μεγάλο βράχο απ’ όπου μπορούν να βουτήξουν οι πιο τολμηροί.
Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται απλωμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά η Ζαγορά, το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου. Περιτριγυρισμένη από πλατάνια, μηλιές και καστανιές -όπως παντού στο Πήλιο- η θέση της προσφέρει θέα στο καταγάλανο Αιγαίο πέλαγος ενώ στο χωριό υπάρχουν επιβλητικά αρχοντικά ιδιαίτερης ομορφιάς. Εκεί θα βρείτε επίσης την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καθώς και την ξακουστή Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς με τα σπάνια χειρόγραφα.
Άλλο ένα πολιτιστικό μνημείο είναι το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου που βρίσκεται στον δρόμο προς την παραλία με τα πολλά κύματα, το Χορευτό. Πριν φύγετε από το χωριό καθίστε σε κάποιο ταβερνάκι να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Εκτός από το διάσημο σπετζοφάι με το κοκκινιστό λουκάνικο και τις πιπεριές σίγουρα θα βρείτε κόκκορα κοκκινιστό με χειροποίητες χυλοπίτες και γίδα βραστή. Με τον καφέ δοκιμάστε κάποιο -ή κάποια- από τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού από τοπικούς συνεταιρισμούς όπως καρυδάκι, κάστανο, βύσσινο ή ανθό νερατζιάς. Αν διψάσετε καθώς επιστρέφετε στον Βόλο τότε κάποια Πηλιορείτικη πηγή θα βρεθεί στον δρόμο σας για να σας χαρίσει το πιο δροσερό νερό. Πριν επιστρέψετε στην πόλη σας μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το βολιώτικο σουβλάκι -πάντα σε ψωμάκι και πάντα με τζατζίκι- που είναι τόσο ίδιο και όμως τόσο διαφορετικό.
Με τον Βόλο και το Πήλιο δεν θα μπορώ ποτέ να μιλήσω αντικειμενικά. Είναι τα μέρη που θα μου θυμίζουν πάντα τον παππού και τη γιαγιά μου και όλα θα είναι όμορφα…