3%: Η σειρά μέσα απο μια κοινωνική οπτική

Το 3% διακαιώς αποτελεί μια πολυσυζητημένη σειρά του Netflix. Αν και παρουσιάζεται ως μια σειρά επιβίωσης, έχει και βαθιά κοινωνικά μηνύματα. Αποτελείται από τέσσερις σεζόν και η σειρά τέλειωσε οριστικά το 2020. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε κυρίως σε ζητήματα της 1ης σεζόν.

Πλοκή

Ο κόσμος χωρίζεται σε δυο περιβάλλοντα διαβίωσης. Οι μαζικός πληθυσμός ζει σε αθλείς συνθήκες, στην αποκαλουμένη ενδοχώρα, οπού έχει μετατραπεί σε πεδίο πολέμου. Μόλις το 3% του πληθυσμού ζει σε ένα παραδεισένιο μέρος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας διαθέσιμη για αυτούς. Για να ενταχθεί όμως κάποιος στο 3%, δηλαδή στην υπεράκτια χώρα, πρέπει να περάσει την δοκιμασία. Έτσι κάθε χρόνο αρκετοί νέοι μαζεύονται για να επιχειρήσουν να περάσουν την δοκιμασία, και κάπως έτσι γνωρίζονται οι βασικοί μας ήρωες για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Κοινωνική οπτική

Το 3% αναπαριστά με σπουδαίο τρόπο μια μορφή της σύγχρονης κοινωνίας μας. Από τη μια μεριά ο λαός με περιορισμένους πόρους παλεύοντας καθημερινά για την επιβίωση του. Η παγκόσμια κοινότητα συχνά αντιμετωπίζει κρίσεις όπως πολέμους, υγειονομικές. οικονομικές κρίσεις κλπ. Όλες αυτές όμως οι κρίσεις επηρεάζουν τον μαζικό πληθυσμό με αποτέλεσμα να αντιδρά και να επαναστατεί για τα δικαιώματα του. Για αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί ο Σκοπός, οπού μοναδικό στόχο έχει να σταματήσει την διαδικασία. Από την άλλη μεριά η ελίτ, δεν επηρεάζεται τόσο από τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία οξύνοντας τις διάφορες και αδιαφορώντας για τα προβλήματα.

Η σημαντική όμως πτυχή της σειράς είναι η νομιμοποίηση της διαδικασίας. Η αίσθηση δηλαδή πως η διαδικασία είναι δίκαιη και αξιοκρατική. Η κοινωνική κινητικότητα γίνεται αρκετά δύσκολη με τα όρια ανοιχτά αλλά όχι για όλους. Επικρατεί δηλαδή μια γνωστή συνθήκη ανελιξιακής πλάνης ως προς τα τεστ της δοκιμασίας και όχι τόσο ως προς τον αριθμό των εναπομεινάντων συμμετεχόντων.Δηλαδή επικρατεί μια αδικία ως προς τα άτομα που δεν δέχονται και απορρίπτουν, αφού τα κριτήρια ειναι μυστικά και ευμετάβλητα. Συνεπώς οι κάτοικοι της ενδοχώρας πιστεύουν στην διαδικασία, αλλά οι χείριστες τις διαδικασίας είναι αυτοί που ορίζουν τους κανόνες όπως επιθυμούν.

Διαβάστε επίσης  Eurovision 2021: στον απόηχο το τελικού

Παραγωγή

Η παραγωγή της σειράς είναι αρκετά καλή. Οι δυο κόσμοι αναπαρίστανται αρκετά καλά και τα σκηνικά είναι ορισμένα με μεγάλη ακρίβεια. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πειστικές και ρεαλιστικές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το soundtrack ξεχωρίζει. Ωστόσο το σενάριο της σειράς είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της.

Επίλογος

Το 3% είναι μια σπουδαία σειρά με σημαντικά κοινωνικά νοήματα. Χωρίς καμία διάθεση για κινδυνολογία ή θεωρίες συνομωσίας μάς δείχνει μια μορφή αδικίας που υπάρχει στη σύγχρονη ζωή μας. Οι ήρωές μας δοκιμάζονται πάνω σε δύσκολα τεστ, θα τα καταφέρουν όμως να ενταχθούν στο 3% του πληθυσμού;

Παρακάτω έπεται το σχετικό τρέιλερ:

Σπουδάζω ψυχολογία στο Παντείο Πανεπιστήμιο. Μου αρέσουν οι σειρές, οι ταινίες, το gaming και τα φεστιβάλ. Θέλω να δοκιμάζω πράγματα και ασχολούμαι με αρκετά διαφορετικά θέματα ώστε να γεμίζει η κάθε μου ημέρα δημιουργικά.
Instagram: @demetrios_chatzis / website: https://www.dimitrioschatzis.eu/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα