The Terror: Μια παγωμένη ιστορία τρόμου

The Terror

Η Αρκτική προκαλεί το φόβο αλλά και το ενδιαφέρον των ανθρώπων από τη στιγμή της ανακάλυψής της. Όχι άδικα, αφού, αν και πρόκειται για μια ήπειρο μοναδικής και ιδιαίτερης ομορφιάς, οι κίνδυνοι που καραδοκούν στα παγωμένα της εδάφη είναι μεγάλοι. Οι συνθήκες διαβίωσης στους πόλους είναι σκληρές και οι πιθανότητες να επιβιώσει κανείς χωρίς προμήθειες λιγοστές έως ανύπαρκτες…

Όταν στο πολικό κρύο και την έλλειψη φαγητού προστεθεί και ένα μυστηριώδες φονικό πλάσμα, τότε έχουμε το τέλειο «μείγμα» για μια σειρά όπως το απαισιόδοξα τρομακτικό «The Terror». Φέροντας την υπογραφή του Ridley Scott στην παραγωγή, το «The Terror» υπόσχεται μπόλικο… τρόμο!

 

The Terror: Από το βιβλίο στη σειρά

The Terror

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το βιβλίο:

Η σειρά «The Terror» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Dan Simmons. Ο Simmons άντλησε υλικό και έμπνευση από την πραγματική ιστορία της εξαφάνισης δύο εξερευνητικών παγοθραυστικών πλοίων ονόματι «’Ερεβος» και «Τρόμος» περί το 1845 στην Αρκτική.

Η σειρά:

Η σειρά (όπως και το βιβλίο) δεν αποτελεί ντοκιμαντέρ, οπότε δεν παραθέτει γεγονότα και δε δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αντίθετα, μας δείχνει με τον πλέον δραματικό και ανατριχιαστικό τρόπο μια φανταστική εκδοχή του τι αντιμετώπισε το πλήρωμα των δύο πλοίων και την αιτία της τραγικής κατάληξής του.

Advertising

Με λίγα λόγια, το έτος 1845 δύο εξερευνητικά πλοία του Αγγλικού στόλου ταξιδεύουν προς ανακάλυψη του περίφημου Βορειοδυτικού περάσματος, μέσω του οποίου θα επιτυγχανόταν η σύνδεση με τον Ειρηνικό ωκεανό και τις χώρες της Ανατολής. Προς χάριν του εμπορίου και της επιστήμης, ξεκίνησαν τα υπερσύγχρονα για την εποχή τους πλοία «Έρεβος» και «Τρόμος» το ταξίδι τους στην Αρκτική και συγκεκριμένα στις περιοχές της Γροιλανδίας και των νησιωτικών συμπλεγμάτων του Καναδά.

Διαβάστε επίσης  Alien Awakening: Θα ολοκληρωθεί η prequel τριλογία του Ridley Scott;

Μία λάθος εκτίμηση του καιρού και αρκετές λανθασμένες αποφάσεις, όμως, κάνουν το εξερευνητικό αυτό ταξίδι σκέτο εφιάλτη για τα πληρώματα των δύο πλοίων. Τα πλοία κολλάνε στον πάγο και ενόσω περιμένουν τους πάγους να λιώσουν για να φύγουν, αρχίζουν οι επιθέσεις από ένα μυστηριώδες πλάσμα που μοιάζει με γιγαντιαία πολική αρκούδα. Μετά από αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πλοία. Εκτός όμως από το σκληρό κρύο, την πείνα και τις κακουχίες τα μέλη του πληρώματος που έχουν επιβιώσει καλούνται να τα βάλουν και με το μυστηριώδες φονικό πλάσμα που τους κυνηγά…


The Terror: Το μυστηριώδες κακό πνεύμα «Τuunbaq»

Όσοι έχουν δει τη σειρά ή διαβάσει το βιβλίο «The Terror» είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα ψάχνουν να μάθουν για το περιβόητο «Tuunbaq». Τι είναι αυτό το τέρας που μοιάζει με γιγάντια πολική αρκούδα αλλά δεν είναι αρκούδα; Γιατί επιτίθεται χωρίς έλεος και καμία λογική (πχ για να φάει); Γιατί χρειάζεται σαμάνο για να το ελέγχει;

Τα ερωτήματα αυτά μπορούν να απαντηθούν εν μέρει διαβάζοντας κομμάτια της μυθολογίας των Ινουίτ (Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά). Εκεί αναφέρεται πως το Tuunbaq είναι ένα κακό και φονικό πνεύμα, το οποίο τρέφεται με ψυχές. Αυτό το τέρας γεννήθηκε μέσα από τις διαμάχες μεταξύ των θεών της μυθολογίας των Ινουίτ και εξορίστηκε στην άγονη παγωμένη γη. Μπορεί να νικηθεί μόνο από Ινουίτ σαμάνους με μαγικές ικανότητες, οι οποίοι αφού του προσφέρουν ως θυσία τις γλώσσες τους σε ειδικές τελετές, αποκτούν τον έλεγχο του τέρατος μέσω τηλεπάθειας. Η σειρά «The Terror» όμως ξεκινά με το θάνατο ενός εκ των έξι σαμάνων που έχουν τέτοιες ικανότητες και έτσι τα χειρότερα δεν αργούν να έρθουν…

Διαβάστε επίσης  Οι καλύτεροι σκηνοθέτες ταινιών θρίλερ και τρόμου
Advertising


The Terror: Η πραγματική ιστορία πίσω από το μύθο

The Terror

Πέρα από τα φανταστικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο βιβλίο (ειδικά το φονικό πνεύμα Tuunbaq), ο Dan Simmnons στηρίχτηκε σε πραγματικά γεγονότα για να γράψει το «The Terror».

Το ταξίδι των πλοίων «Έρεβος» και «Τρόμος» στα νησιά του Καναδικού πελάγους για την χαρτογράφηση του Βορειοδυτικού περάσματος είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το 1845 τα δύο αυτά υπερσύγχρονα για την εποχή τους πλοία ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Αρκτική μέχρι που εγκλωβίστηκαν στους πάγους. Οι λανθασμένοι υπολογισμοί σχετικά με το λιώσιμο των πάγων οδήγησαν τον υποναύαρχο και εξερευνητή της Αρκτικής John Franklin στην απόφαση να παραμείνουν τα πλοία στο σημείο που είχαν εγκλωβιστεί.

Με το πέρας όμως του χειμώνα και της άνοιξης της επόμενης χρονιάς οι πάγοι δεν έδειχναν σημάδια υποχώρησης. Έτσι, οι άντρες και των δύο πλοίων ξεκίνησαν το μακρύ και επίπονο ταξίδι από τη Νήσο Γουίλιαμ προς την ενδοχώρα. Κανένας τους δεν γύρισε πίσω ζωντανός.

Advertising

Μετά από χρόνια οργανώθηκαν έρευνες για τα χαμένα πλοία «Έρεβος» και «Τρόμος», που δεν είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με ορισμένα ευρήματα αρκετοί από τους άντρες των πληρωμάτων πέθαναν από έκθεση σε υπερβολική ποσότητα μολύβδου, ο οποίος περιεχόταν στις κονσέρβες που κατανάλωναν. Οι υπόλοιποι κατέληξαν είτε από το κρύο είτε από την έλλειψη τροφής και αρκετοί δε βρέθηκαν ποτέ.

Η τραγική αυτή κατάληξη των δύο πλοίων απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη της εποχής, όπως και τόσες άλλες περιπτώσεις τραγικών εξερευνητικών αποστολών.

Διαβάστε επίσης  Control Z season 2: Ο εκδικητής

 

Με λίγα λόγια…

Όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματικότητα και φαντασία συγχέονται. Έτσι, η τραγική εξαφάνιση των πλοίων «Έρεβος» και «Τρόμος» εμπλουτίστηκε με φανταστικά στοιχεία, όπως είναι και η ύπαρξη του μυθικού τέρατος Tuunbaq. Το φονικό αυτό τέρας μπορεί να μην υπάρχει, η αλήθεια είναι όμως πως ο χαμός όλων αυτών των ανθρώπων εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο.

Advertising

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις