Robotic Kitchen – Έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο ρομπότ-σεφ

Robotic Kitchen

Το πρωτότυπο

Στο ετήσιο συνέδριο του 2015 για τη βιομηχανία και την τεχνολογία Hannover Messe στη Γερμανία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το project “Robotic Kitchen” από την εταιρία Moley. Τον Μάιο του 2015 το πρωτότυπο της πατέντας κερδίζει το βραβείο “Best of the Best” στη πολύ σημαντική διεθνή έκθεση CES για την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Ο αρχηγός της ομάδας του project ανακοινώνει πως αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αγορές το 2017 και η εταιρία στη σελίδα του προϊόντος ανακοινώνει πως η διαφημιστική καμπάνια θα ξεκινήσει το 2017 και το ρομπότ θα κυκλοφορήσει επίσημα το 2018. Τώρα που είμαστε τόσο κοντά σε μια αγορά που θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι η ώρα να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Τι είναι

Το σύστημα Robotic Kitchen αποτελείται στην ουσία από δύο βραχίονες τοποθετημένους πάνω ακριβώς από τις εστίες, οι οποίοι έχουν την ευελιξία να κινούνται μόνο δεξιά και αριστερά. Η όλη συσκευή περιλαμβάνει επίσης φούρνο, καθώς και οθόνη αφής μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να ελέγχει το ρομπότ. Οι κατασκευαστές τόνισαν στην παρουσίαση τους πως προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των χρηστών θα πρέπει το όλο σύστημα με τους βραχίονες και τη κουζίνα να είναι κλειστό με τζάμι όσο δουλεύουν τα ρομποτικά “χέρια”, ώστε να μη μπορούν να πιάσουν τίποτα άλλο πέρα από τα χρήσιμα εργαλεία για το μαγείρεμα. Τα υλικά επίσης θα πρέπει να βρίσκονται σε προκαθορισμένες θέσεις και να μη μετακινούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Έτσι ο έλεγχος από τον χρήστη θα γίνεται εξ ολοκλήρου μέσα από την εξωτερική οθόνη αφής και μια εφαρμογή από το ίδιο το κινητό.

Διαβάστε επίσης  Hedy Lamarr: Η τεχνολογία είναι παντοτινή

Advertisements
Ad 14

Πως λειτουργεί

Πρόκειται για μια απίστευτα εξελιγμένη τεχνολογία, μιας και τα ρομποτικά αυτά “χέρια” έχουν πολύ προηγμένους αισθητήρες και μπορούν να κόψουν, να ανακατέψουν, να χειριστούν blender και μαχαιροπίρουνα, να κλείσουν και να ανοίξουν τον φούρνο. Το ρομπότ – σεφ είχε ξεκινήσει με μια συνταγή, σούπα από καβούρι, την οποία πέτυχε μιμούμενο τις κινήσεις του νικητή του Βρετανικού Master Chef Tim Anderson, ο οποίος με τη τεχνική motion capture πέρασε τις κινήσεις του σε 3D και έπειτα στη μνήμη του ρομπότ. Πλέον είναι σε θέση όμως να μπορεί να μιμηθεί οποιεσδήποτε κινήσεις του κάθε χρήστη έπειτα από μια φορά που θα του τις “διδάξει”. Έτσι μπορεί ο χρήστης να μάθει στο ρομπότ τις αγαπημένες του συνταγές και το ρομπότ-σεφ να τις μαγειρεύει όποτε ο χρήστης το επιθυμεί.

Η εταιρία που εμπνεύστηκε την πατέντα δεν άφησε την κατασκευή της στην τύχη. Την δημιουργία και τον προγραμματισμό των βραχιόνων ανέλαβε η κορυφαία εταιρία Shadow Robot Company η οποία αναλαμβάνει να κατασκευάσει ρομποτικούς μηχανισμούς και αυτοματισμούς για τους μεγαλύτερους οργανισμούς, όπως η Nasa. Η αρχική τιμή εκτιμάται γύρω στα 14000 ευρώ και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συσκευή που θα μπορεί να μαγειρεύει ό,τι θέλεις και με φρέσκα υλικά, όπως λέει και ο εμπνευστής Mark Oleinik ο οποίος σε συνέντευξη στο BBC δήλωσε:

“We want people to be comfortable with this device. It’s not an industrial device; it’s not a device that works at 10-times normal speed. No, it’s a device that moves like you move, and at the same speed as you do.”

Είμαι η Μαρία, και προσφάτως αποφοίτησα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και το θέατρο. Ωστόσο δε λέω όχι σε κάποιο συναρπαστικό ταξίδι ή σε έναν ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με λίγο κόσμο :)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Έξυπνες πόλεις

Οι έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα

Οι έξυπνες πόλεις (smart cities) αποτελούν ένα από τα πλέον
self tan

Τα self tan που δε θα σε απογοητεύσουν.

Το καλοκαίρι είναι όλο και πιο κοντά. Οι διακοπές σου,