Φρήντριχ Ντύρρενματ :«Τα συναισθήματα δεν έχουν θέση στο εμπόριο»

Ο Φρήντριχ Ντύρρενματ ήταν σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας της ανανέωσης του γερμανικού θεάτρου, αλλά και πεζογράφος. Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1921 στο Κόνολφινγκεν της Ελβετίας. Νέος, οΝτύρρενματ, ενδιαφερόταν για την αστρονομία και τη ζωγραφική. Το 1935 μετακομίζει μαζί με την οικογένεια του στη Βέρνη, όπου αρχίζει να μελετά φιλοσοφία.

Από το 1942 εως το 1943 αποφασίζει να σπουδάσει στη Ζυρίχη ζωγραφική, γεγονός που θα δυσαρεστήσει τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ιερέας. Παρόλα αυτά, αγαπούσε τη φυσική, τα μαθηματικά, τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά. Το 1942 ολοκληρώνει την στρατιωτική του θητεία. Το πρόβλημα όμως της όρασης του δε θα του επιτρέψει να λάβει μέρος σε αληθινές μάχες. Η στρατιωτική του θητεία θα συμβάλει στην κυνική του αντίληψη για τις ανθρώπινες σχέσεις. Την ίδια περίοδο γνωρίζει τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο Γουώλτερ Τζόνας.

Το 1952 μετά την έκδοση μια συλλογής έργων με τίτλο «Η πόλη», που συμπεριλαμβανόταν η πρώτη του κωμωδία, η οποία ολοκληρώθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1942 με τίτλο «Χριστούγεννα». Τότε αποφασίζει να μεταπηδήσει στη Φιλοσοφία. Το 1946 αντί να παραδώσει τη πτυχιακή του εργασία, παραδίδει το πρώτο του έργο με τίτλο «Είναι Γραμμένο». Την ίδια περίοδο θα παντρευτεί την ηθοποιό Λόπι Γκάισσλερ. Στις 19 Απριλίου του 1947 θα ανέβει για πρώτη φορά το έργο του «Είναι Γραμμένο» στη Ζυρίχη ασκώντας κριτική στη θρησκεία και προκαλώντας αντιδράσεις στη θεατρική κοινότητα. Τον επόμενο χρόνο (1948) θα ανέβει ένα ακόμα έργο του με τίτλο «Ο Τυφλός» αυτή τη φορά στη Βασιλεία χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες θα γράψει πρόζα, θεατρικές κριτικές, έργα για το ραδιόφωνο κάνοντας στροφή από το δράμα στην κωμωδία.

Το 1956 εκδίδεται «Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» δίνοντάς του διεθνή καταξίωση. Το 1962 ολοκληρώνει τους «Φυσικούς» ενώ το 1966 το «Μετεωρίτη». Το 1982 αφιερώνει το έργο του «Άχτερλοο» στη μνήμη της γυναίκας του. Το 1984 θα παντρευτεί τη Γερμανίδα ηθοποιό και ντοκιμαντερίστρια Σάρλοτ Κερ. Η Σάρλοτ Κερ είναι που θα γυρίσει τη ζωή και το έργο του σε ταινία με τίτλο «Το Πορτραίτο ενός πλανήτη». 

Advertising

Advertisements
Ad 14
Φρήντριχ Ντύρρενματ
Φρήντριχ Ντύρρενματ

Ο Φρήντριχ Ντύρρενματ κέρδισε σειρά διακρίσεων και βραβεύσεων. Κάποιες από τις διακρίσεις του είναι το 1983 όταν θα βραβευτεί με το Κρατικό βραβείο της Αυστρίας για την Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία. Το 1986 θα τιμηθεί με το βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ, καθώς και με το βραβείο εις μνήμη του Φρίντριχ Σίλερ.

Ο Φρήντριχ Ντύρρενματ θα μας χαρίσει πολλά ακόμα έργα μέχρι το τέλος της ζωής του. Θα πεθάνει στις 14 Δεκεμβρίου 1990 από ανακοπή καρδιάς.

Εργογραφία:

Είναι γραμμένο 1947

Advertising

Ο τυφλός 1948

Έλληνας ζητά Ελληνίδα 1955, μυθιστόρημα

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας 1956

Οι φυσικοί 1962

Advertising

Το μετέωρο 1966 κ.α.

“Δυο άνθρωποι πίνουν καφέ. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Όμως, αν γνωρίζαμε πως τα φλιτζάνια τους περιέχουν δηλητήριο, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι θέατρο.”

Περισσότερα από τη στήλη: Θεατρικές Μορφές

Θεατρικές Μορφές

Ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Μπέντζαμιν Τζόνσον

Ο Μπέντζαμιν Τζόνσον γεννήθηκε το 1572. Ο πατέρας του Τζόνσον φυλακίστηκε, ενώ κατασχέθηκε η περιουσία…

Θεατρικές Μορφές

Η ζωή και το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου

Ο Κρίστοφερ Μάρλοου γεννήθηκε στο Κέντερμπερι τον Φεβρουάριο του 1564. Ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής,…

Θεατρικές Μορφές

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ο Γιάννης Μόσχος

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος αναδείχτηκε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας. Μετά την παραίτηση…

Θεατρικές Μορφές

Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Μάγιας Λυμπεροπούλου

Στις 22 Ιουλίου 2021, έφυγε από τη ζωή η σπουδαία και καταξιωμένη ηθοποιός του ελληνικού…

Θεατρικές Μορφές

Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας – Ένα ιστορικό δράμα στο Θέατρο Πέτρας 25/7

  Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας στο Θέατρο Πέτρας Γιάννης Κωσταράς Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου Παραγωγή: Creatists…

Θεατρικές Μορφές

(Ανα)γνωρίζοντας τον William Shakespeare

William Shakespeare λοιπόν. Ένα όνομα γνωστό στους περισσότερους και μια πολύ γενική ιδέα γύρω από…

Θεατρικές Μορφές

Ορέστης Μακρής: ο αγαπημένος «μεθύστακας» του ελληνικού θεάματος

Ο Ορέστης Μακρής ήταν ο καταξιωμένος και αγαπημένος ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού…