Είδαμε την παράσταση “Ελεύθερο Ζευγάρι” στο Θέατρο Σοφούλη

Ελεύθερο ζευγάρι
“Ελεύθερο ζευγάρι”, Γιώργης Κοντοπόδης και Μαρσώ Φίλη Πηγή: theatrosofouli.gr

Η συμβίωση του άντρα με τη γυναίκα είναι ένα διαχρονικό θέμα στην τέχνη του θεάτρου. Είναι η συνήθεια που μας κάνει να μένουμε μαζί ή κάτι βαθύτερο; Μπορεί ένας άνθρωπος να παραμείνει μονογαμικός σε όλη του τη ζωή; Μπορεί η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός να νικήσει τη σαρκική επιθυμία; Μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι μέσα σε μια ελεύθερη σχέση; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο Ντάριο Φο στο κοινό του στο έργο του “Ελεύθερο ζευγάρι” (ή “Ανοιχτό ζευγάρι”) το 1983. Μέσα από την Κωμωδία και το γέλιο μπορούν να ειπωθούν μεγάλες αλήθειες για τη σχέση των δύο φύλων.

Στο έργο “Ελεύθερο ζευγάρι”  παρακολουθούμε ένα παντρεμένο ζευγάρι να αφηγείται την κοινή του πορεία μέσα στο χρόνο. Μια συμβίωση γεμάτη απιστία, καταχρήσεις, συγκρούσεις μέχρι και απόπειρες αυτοκτονίας. Δεν τους λείπει όμως και η αγάπη ανακατεμένη με τη νοσταλγία και τη διεκδικητικότητα. Ο άντρας, Γιώργος Κοντοπόδης είναι ένας αφελής Κρητικός, επιρρεπής στην απιστία και ταυτόχρονα ζηλιάρης σύζυγος. Η γυναίκα του η Ιταλίδα Αντωνία, Μαρσώ Φίλη, μη μπορώντας να αντέξει την χρόνια απιστία του συζύγου της, καταφεύγει στο αλκοόλ και αποκτά αυτοκτονικό ιδεασμό. Ο σύζυγός της προκειμένου να τη σώσει, της προτείνει  να γίνουν ένα “ελεύθερο ζευγάρι”. Είναι όμως πραγματικά αυτό που θέλουν;  Όσο δραματικά και αν ακούγονται όλα αυτά, οι ηθοποιοί φροντίζουν να τα επικοινωνούν στο κοινό  με πολύ χιούμορ αλλά και διαδραστικότητα.

H παράσταση διαθέτει ένα πολύ λιτό σκηνικό και βασίζεται εξολοκλήρου στις ερμηνείες των δυο ηθοποιών. Το δυνατό σημείο της παράστασης είναι η συμμετοχή του κοινού σε αυτήν. Οι ηθοποιοί καταφέρνουν με μαεστρία να κάνουν τους θεατές να νιώσουν αρκετά άνετα ώστε να μοιραστούν πληροφορίες από τη ζωή τους. Το κείμενο πλαισιώνεται από μουσικές παρεμβάσεις που εκπλήσσουν ευχάριστα το κοινό.  Ο Γιώργος Κοντοπόδης  έδωσε μια γρήγορη, σπαρταριστή και πάνω από όλα κωμική ερμηνεία. Η κρητική προφορά του πρωταγωνιστή, που ήταν εύρημα της παράστασης, έρχεται σε κόντρα με την ιδιοσυγκρασία του πολυγαμικού άντρα που επιδιώκει την ελεύθερη σχέση. Η Μαρσώ Φίλη ως Αντωνία μεταμορφώθηκε από αδύναμο και υποταγμένο θηλυκό σε μια ανεξάρτητη και δυναμική γυναίκα κρατώντας μια αναπάντεχη έκπληξη για τον σύζυγό -αλλά και για το κοινό- στο φινάλε της παράστασης!

Διαβάστε επίσης  «Σκηνές από ένα γάμο» για 2 παραστάσεις στο Θέατρο Σοφούλη/ Θεσσαλονίκη

Το “Ελεύθερο ζευγάρι” είναι μια δροσερή κωμωδία που περνάει ταυτόχρονα και σημαντικά μηνύματα για τις σχέσεις των δυο φύλων με τον μοναδικό τρόπο του Ντάριο Φο που κάνει λαϊκό θέατρο αλλά ποτέ δεν λαϊκίζει.  Το πιο δυνατό σημείο της παράστασης είναι η επικοινωνία των ηθοποιών  με το κοινό. Αν θέλετε να περάσετε ένα όμορφο βράδυ, δείτε την παράσταση είτε είστε ελεύθερο ζευγάρι είτε όχι!

Συντελεστές
Κείμενο : Γιώργης Κοντοπόδης
Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Πρωταγωνιστούν : Γιώργης Κοντοπόδης, Μαρσώ Φίλη

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ (ανέργων, μαθητών, φοιτητών, άνω των 65, ΑμεΑ, πολυτέκνων, εκπαιδευτικών, με απόδειξη μέσων μεταφοράς –ταξί, λεωφορείο)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων :
Παρασκευή 27, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 21.00
και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 20.00
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20.00
Πέμπτη 3, Παρασκευή 4, Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 21.00
και Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 20.00

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και