Rachel Carson: Η γυναίκα-έμπνευση του Περιβαλλοντικού κινήματος

Σε μια εποχή πού ο άνθρωπος έχει ξεχάσει την καταγωγή του, και δεν μπορεί να δει ούτε την απόλυτη ανάγκη του για επιβίωση, το νερό, καθώς και άλλες φυσικές πηγές, έχουν πέσει θύματα της αδιαφορίας του.

-Rachel Carson

Η Rachel Carson, Αμερικανίδα συγγραφέας και θαλάσσια βιολόγος γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1907, στο Springdale της Pennsylvania. Παιδί αγροτικής οικογένειας, η Carson δεν άργησε να δείξει ενδιαφέρον και αγάπη για τη φύση και τους ζωντανούς οργανισμούς, αντικείμενα που θα καθόριζαν την μετέπειτα πορεία της.

Αν και είχε ως αρχικό στόχο να γίνει συγγραφέας, αποφάσισε να αλλάξει το πτυχίο της και να ακολουθήσει την επιστήμη της Βιολογίας, όσο βρισκόταν στο Pennsylvania College for Women. Μετά την αποφοίτησή της το 1929, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη ζωολογία, στο Johns Hopkins University. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που ταλάνιζε τον πλανήτη εκείνη την εποχή, αλλά και διάφορες προσωπικές της υποχρεώσεις ( έπρεπε να φροντίζει την μητέρα και τα δύο ορφανά ανίψια της), την ανάγκασαν να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σκέψη απόκτησης διδακτορικού.

Rachel Carson
Πηγή εικόνας: Alfred Eisenstaedt/The LIFE Picture Collection

Όμως όποτε κλείνει μια πόρτα, ανοίγει κάποια άλλη. Με την παρότρυνση της Mary Skinker, καθηγήτριας και μέντορα της Carson στο κολέγιο, έδωσε εξετάσεις και προσλήφθηκε στην υπηρεσία Αλιείας των Η.Π.Α. το 1936 (η δεύτερη γυναίκα που έγινε μέλος της υπηρεσίας μέχρι τότε), όπου παρέμεινε μέχρι το 1952, διατελώντας μάλιστα υπεύθυνη εκδόσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Κάπου εκεί, στις αρχές της καριέρας της, γράφοντας ενημερωτικά φυλλάδια και σενάρια για ραδιοφωνικές περιβαλλοντικές εκπομπές, ξεκίνησε η συγγραφή των βιβλίων της. Βιβλία τα οποία θα ήταν η σπίθα μιας αλλαγής, ο λόγος απαγορεύσεων, νομοθετικών διαφοροποιήσεων, και το έναυσμα του περιβαλλοντικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης  Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υγεία των Ευρωπαίων

Τα πρώτα της βιβλία «Under the Sea Wind», «The Sea Around Us», και «The Edge of the Sea » αποτέλεσαν την τριλογία που θα καθιέρωνε την Rachel Carson σαν συγγραφέα. Τα έργα αυτά έδιναν την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τα θαύματα και τα φαινόμενα της θάλασσας, μέσα από τον πανέμορφο λόγο της Carson. Εξάλλου, φρόντιζε η ίδια να κάνει τα βιβλία της προσιτά σε κάθε αναγνώστη, εξηγώντας όσα ήθελε να δείξει με απλότητα, αλλά και δίνοντας μια ποιητικότητα στα κείμενά της. Η επιτυχία της τριλογίας αυτής όμως δεν ήταν το αποκορύφωμα της διορατικής θαλάσσιας βιολόγου. Με το «The Sea Around Us» να αποσπά το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, κάνοντας ταυτόχρονα καλές πωλήσεις παγκοσμίως, η Rachel Carson αποφασίζει να αφοσιωθεί στη συγγραφή, έχοντας την οικονομική επιφάνεια για να το κάνει. Και το επόμενο της έργο θα την χαρακτήριζε ως έμπνευση της ρήξης του περιβαλλοντικού εφησυχασμού.

Rachel Carson
Πηγή εικόνας: newyorker.com

Από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, τα συνθετικά εντομοκτόνα γνώρισαν μια πρωτόγνωρη άνθιση. Απόρροια της ανθρώπινης μανίας για καταστροφικότερα όπλα, οι ουσίες αυτές άρχισαν να χρησιμοποιούνται στον αγώνα κατά των εντόμων, μιας και έδειχναν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Όμως λίγοι έδιναν σημασία στις επιπτώσεις των δηλητηρίων που πέφταν αφειδώς στις καλλιέργειες. Ευτυχώς η Carson ήταν μία από αυτούς. Έπειτα από προσεκτικές έρευνες, εκδίδεται το βιβλίο «Silent Spring». Οι σελίδες του κατακλύζονται από παραδείγματα καταστροφών που προκάλεσαν οι διάφορες χημικές ουσίες και οι επιπτώσεις συνθετικών εντομοκτόνων όπως το DDT. Στόχος της ήταν να μάθουν και να κατανοήσουν οι αναγνώστες, οι οποίοι ως επί το πλείστον ήταν ανενημέρωτοι, την επικίνδυνότητα αυτών των ουσιών. Με την ποιητικότητα που είχαν και τα προηγούμενά της βιβλία, καταφέρνει να απεικονίσει τις αλυσιδωτές επιδράσεις των καταστροφών που δημιουργούσε ο ίδιος ο άνθρωπος.

Διαβάστε επίσης  Ωκεανοί: Πόσο ελληνική είναι η ονομασία των «seven seas»;

Το βιβλίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Όσοι δεν είχαν νιώσει τις επιπτώσεις μέχρι τότε, αρχίζουν να κινητοποιούνται, καθώς κατάλαβαν το τι προκαλεί η αδιαφορία τους. Παρόλα αυτά, δεν ήταν όλοι υπέρ της Carson. Στο βιβλίο της έριχνε δικαιολογημένα τεράστιες ευθύνες στις βιομηχανίες εντομοκτόνων, μιας και δεν φρόντιζαν να ενημερώνουν τον κόσμο. Όπως ήταν λογικό, δεν άργησαν να έρθουν οι επιθέσεις. Η Carson κατηγορήθηκε ως κομμουνίστρια, της οποίας ο μόνος σκοπός ήταν να βλάψει τις βιομηχανίες των Η.Π.Α.. Ήταν αργά, το πλήθος είχε ξυπνήσει, και η ανησυχία για το μέλλον ενός υγιούς οικοσυστήματος είχε φυτευτεί στο μυαλό όλων.

Δυστυχώς, η Rachel Carson πεθαίνει στις 11/04/1964, νικημένη από την επάρατη νόσο. Δεν προλαβαίνει να δει τα αποτελέσματα του έργου της. Χάρη στην Carson πήρε ζωή το περιβαλλοντικό κίνημα στις Η.Π.Α., ενώ δημιουργήθηκε και η υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος. Το 1980, της απονέμεται μετά θάνατον το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, τιμώντας τη συμβολή της Carson για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν η πρωτοπόρος ενός αγώνα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.rachelcarson.org/Default.aspx

https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/rachel-carson

https://earlybirdbooks.com/rachel-carson-books

Κατάγομαι από τη Χαλάρα Καστοριάς, και αυτή τη στιγμή σπουδάζω Ιχθυολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πιστεύω πως πρέπει να βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές ενός θέματος, και να κρίνουμε αναλόγως.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του