Ψυχικές ασθένειες: Η απεικόνιση της μόδας, το Instagram και ναρκισσισμός

ψυχικές ασθένειες
psychologytoday.com

Πρωταρχική θέση στην ζωή μας κατέχει αποδεδειγμένα το Instagram και διάφορες ψυχικές ασθένειες, όπως ο ναρκισσισμός, μπορούν να συσχετιστούν με την χρήση του. Αρκετές έρευνες που έχουν διενεργηθεί έχουν αποδείξει πως ο μέσος χρήστης αφιερώνει τουλάχιστον πέντε ώρες ημερησίως στο Instagram. Ταυτόχρονα, 1 στους 4 αφιερώνει καθημερινά σε αυτό πάνω από 7 ώρες. Ενώ πολλά είναι τα ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ενεργή ενασχόληση με το Instagram, εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με την απεικόνιση της μόδας μέσω αυτού και πώς αυτή επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Η mainstream απεικόνιση της μόδας γίνεται από τις γνωστές σε όλες μας “influencers”. Influencers όνομα και πράγμα, αφού φυσικά καταφέρνουν να επηρεάσουν πολλές κοπέλες, αντιγράφοντας τις στιλιστικές επιλογές τους. Κατ’ επακολούθηση, σε πολλές νεαρές ή μη κοπέλες ξεκινούν κρίσεις ανασφάλειας, αλλά και εκδηλώσεις υπέρμετρης αυτοπεποίθησης, συμπτώματα δηλαδή που μπορεί να υποδηλώνουν ψυχικές ασθένειες. Φυσικά, ελάχιστες Ελληνίδες έχουν στην πραγματικότητα  την δυνατότητα να φορούν brands επωνύμων οίκων μόδας, να έχουν τέλεια κορμιά, αμέτρητους followers και likes. Οι ίδιες, όντας ξεκάθαρα ναρκισσιστικά πρότυπα, καταφέρνουν επίσης με μεγάλη επιτυχία να κάνουν τη ναρκισσιστική διαταραχή “μόδα”, χρησιμοποιώντας το Instagram ως εργαλείο. 

ψυχικές ασθένειες
elitedaily.com

Αρχικά, μιλώντας για τον ναρκισσισμό, πρόκειται για μια από τις αναγνωρισμένες ψυχικές ασθένειες. Οι νάρκισσοι χαρακτηρίζονται από υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, εγωκεντρισμό και συνεχή ανάγκη για αυτόπροβολή και θαυμασμό. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συναντηθούν σε μια απλή περιαγωγή σ το Instagram. Κάπου εδώ, αξίζει μια μικρή αναφορά στην ελληνική μυθολογία, όπου και εμφανιζόταν ο Νάρκισσος. Ο Νάρκισσος λέγεται πως είχε καταδικαστεί από τους θεούς να αιχμαλωτιστεί για πάντα στη θέα του ειδώλου του στον καθρέφτη. Ο ίδιος, απόλυτα και αιώνια γοητευμένος από το ίδιο του το είδωλο, καθρεφτιζόταν συνεχώς στα νερά των ποταμών, αρνούμενος να προσέξει ή να αγαπήσει οποιοδήποτε άλλο πλάσμα. Από το όνομα λοιπόν του μυθικού προσώπου του Ναρκίσσου, προέρχεται ετυμολογικά και η λέξη ναρκισσισμός. Η παραπάνω ψυχική ασθένεια θα λέγαμε ότι αποτελεί μια από τις τάσεις της σημερινής εποχής. Κοινώς, έχουμε γεμίσει νάρκισσους, ίσως όχι άμεσα, αλλά έμμεσα αντιληπτούς. Έμμεσα, επιδεικνύοντας καθημερινά τα ρούχα, το φαγητό, τις πολυτέλειες και γενικά την αξιοζήλευτη, ιδανική ζωή τους μέσα από το Instagram και τους πολυακολουθημένους λογαριασμούς τους. 

Διαβάστε επίσης  Ανακαλύπτοντας τον κόσμο μιας fashion influencer
ψυχικές ασθένειες
ldgrouppublishing.com

Το Instagram influencer marketing ειναι μια από τις πιο σύγχρονες και δημοφιλείς μεθόδους διαφήμισης, ειδικότερα στον τομέα της μόδας. Influencer λοιπόν είναι αυτός που μπορεί να επηρεάσει τις καταναλωτικές μας αποφάσεις. Βέβαια, η επιρροή μας δεν σταματά εκεί, αλλά συνεχίζεται επιθυμώντας να έχουμε ο, τιδήποτε “αρέσει” στο Instagram. Άλλωστε, η απληστία, ο υπερκαταναλωτισμός και ο ναρκισσισμός αποτελούν την μάστιγα της εποχής μας. Η απεικόνιση της μόδας μέσα από το Instagram πολλές φορές είναι πανομοιότυπη και σίγουρα όχι αυθεντική. Πειθόμαστε να αγοράσουμε και να φορέσουμε ρούχα, τα οποία πιθανότατα δεν θα επιλέγαμε αν δεν φιγουράριζαν παντού από τα “fashion icons” των social media. Πολλές φορές λοιπόν γινόμαστε έρμαια των ανασφαλειών, της ανάγκης μας για επιβεβαίωση και διψούμε για likes και την εφήμερη ικανοποίηση που θα μας προσφέρει το Instagram. Κορίτσια μου, υπάρχει η λύση να μείνουμε ανεπηρέαστες από το “τέλειο” που βλέπουμε. Γιατί απλά το βλέπουμε, είναι απλά μια εικόνα. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει πριν ή μετά της στιγμής της φωτογράφησης και βασικά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα στο φαινομενικά “τέλειο” σύνολο. Ας παραμείνουμε αυθεντικές, ντυμένες με προσωπικό στιλ και γούστο. Άλλωστε, στο τέλος αυτά που πάντα μετρούν και κερδίζουν δεν είναι τα likes, αλλά το χαμόγελο και η προσωπικότητα. 

Advertisements
Ad 14

Advertising

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει πάθος με τη μόδα και θαυμάζει τους ανθρώπους που τολμούν και πειραματίζονται με αυτή. Όπως πιστεύει, η μόδα είναι τέχνη και το να γράφει για αυτή η απολαυστικότερη έκφραση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι

2η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα!

Ο 2ος υπερτελικός της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας μετά από έξι διαγωνισμούς