2+1 μυθιστορηματικά ζευγάρια της κλασικής λογοτεχνίας

14 Φεβρουαρίου 2023
Πηγή εικόνας: pillowfights.gr

Τα μυθιστορηματικά ζευγάρια της κλασικής λογοτεχνίας και οι έρωτες τους πάντα κρατούσαν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Ίσως επειδή οι χαρακτήρες να είχαν τις ίδιες αδυναμίες και τα ίδια παθήματα και ο αναγνώστης να ταυτιζόταν μαζί τους. Είμαστε αρκετά ικανοί να αναλογιστούμε ότι μυθιστορηματικοί ήρωες όπως αυτοί της Τζέιν Όστιν μπορούσαν να εκδηλώσουν πάθος, ζήλια και έρωτα. Στα μυθιστορήματα της κλασικής λογοτεχνίας έχουμε διαβάσει για ζευγάρια που κατέληξαν σε γάμο ή που ερωτεύτηκαν αλλά είχαν αίσιο τέλος. Είναι κυρίως τα ζευγάρια εκείνα που συνέχισαν να ζουν τη ζωή τους χωρίς να καταλήξουν στο θάνατο, όπως συνέβη με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Στο παρόν άρθρο θα διαβάσουμε για τρία μυθιστορηματικά ζευγάρια της κλασικής λογοτεχνίας που διάβασε το αναγνωστικό κοινό και αγάπησε μέσα από τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητές τους.

Ελίζαμπεθ Μπένετ και Φιτζγουίλιαμ Ντάρσι στο «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστιν

Η μυθιστορηματική σχέση της Ελίζαμπεθ Μπένετ και του Φιτζγουίλιαμ Ντάρσι είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Η Ελίζαμπεθ αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα της. Η ηρωίδα πίστευε στην πραγματική έννοια της ευτυχίας ενώ επιδίωκε έναν γάμο από αγάπη και όχι από συμφέρον. Από την άλλη ο Φιτζγουίλιαμ Ντάρσι ήταν ένας ρομαντικός χαρακτήρας αλλά αρκετά απρόσιτος. Ένας ευγενής χαρακτήρας αλλά κάπως υπερήφανος. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν και οι δυο τους θα γίνουν ένα από τα πιο ξακουστά μυθιστορηματικά ζευγάρια της κλασικής λογοτεχνίας.

Περηφάνια και προκατάληψη. Πηγή εικόνας: ertnews.gr

Στο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστιν, «Περηφάνια και Προκατάληψη», η ιστορία αυτών των δύο νέων θα έχει πολλά εμπόδια στο διάβα της. Το τέλος όμως θα είναι ευτυχισμένο και για αυτό το ζευγάρι καθώς θα καταλήξει σε γάμο καθώς η Ελίζαμπεθ Μπένετ θα πει το πολυπόθητο ναι στο κύριο Ντάρσι.

Διαβάστε επίσης  Παρουσιάση του βιβλίου «O καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθστον» του Αντώνη Μυλωνάκη
Advertisements
Ad 14

Μάριαν Ντάσγουντ και Συνταγματάρχης Κρίστοφερ Μπράντον στο «Λογική και ευαισθησία» της Τζέιν Όστιν

Το ρομαντικό μυθιστόρημα της Τζέιν Όστιν «Λογική και ευαισθησία» κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1811. Το βιβλίο επικεντρώνεται στα τέλη του 18ου αιώνα και αποτυπώνει τη ζωή των αδερφών Έληνορ και Μάριαν Ντάσγουντ.

της κλασικής λογοτεχνίας
Πηγή εικόνας: pixelbooks.gr

Η σχέση του Συνταγματάρχη Κρίστοφερ Μπράντον και της Μάριαν Ντάσγουντ δεν είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Ωστόσο οι δυο τους αποτελούν ένα από τα μυθιστορηματικά ζευγάρια της κλασσικής λογοτεχνίας το οποίο κατέληξε σε έναν ευτυχισμένο γάμο. Η Μάριαν Ντάσγουντ θεωρούσε τον συνταγματάρχη πολύ μεγάλο για την ηλικία του τον οποίο, κατά τις δικιές της εικασίες, πιστεύει ως ανίκανο να ερωτευτεί και να αγαπήσει. Από την άλλη ο Συνταγματάρχης Μπράντον συμπαθεί από την αρχή τη νεαρή γυναίκα και της δείχνει το ενδιαφέρον του. Είναι ένας σοβαρός, ήσυχος και ευγενής άνθρωπος. Η σχέση τους περνάει από διακυμάνσεις κατά την πάροδο του χρόνου. Η νεαρή κοπέλα, όμως, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Τζων Γουίλλομπυ αλλά ο έρωτας τους όσο υπέροχα ξεκινάει άλλο τόσο άδοξα καταλήγει.

Στο τέλος του μυθιστορήματος βλέπουμε ότι η Μάριαν Ντάσγουντ παντρεύεται τελικά τον Συνταγματάρχη Κρίστοφερ Μπράντον. Ένας έρωτας που έμεινε χαραγμένος στη μνήμη των αναγνωστών διότι είχε ένα αίσιο και ευτυχισμένο τέλος.

Τζέιν Έϊρ και Έντουαρντ Ρότσεστερ, στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ, «Τζέιν Έϊρ»

Η Τζέιν Έϊρ είναι άλλη μία πολυαγαπημένη ηρωίδα της παγκόσμιας λογοτεχνίας πλασμένη από τη πένα της Σαρλότ Μπροντέ. Η Τζέιν Έϊρ ήταν μια βασανισμένη ηρωίδα που όμως ανέδειξε ένα πολύ δυναμικό χαρακτήρα στην ενηλικίωση της. Γνώρισε τον Έντουαρντ Ρότσεστερ όταν προσελήφθη ως κουβερνάντα στο σπίτι του. Έτσι λοιπόν η Τζέιν Έϊρ και ο Έντουαρντ Ρότσεστερ έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορηματικά ζευγάρια της κλασικής λογοτεχνίας που όμως η σχέση τους έληξε κάπως άδοξα.

Διαβάστε επίσης  Book Photography: 5+2 εύκολες ιδέες που θα "απογειώσουν" το instagram feed σου
της κλασικής λογοτεχνίας
Πηγή εικόνας: athensmagazine.gr

Η Τζέιν και ο Έντουαρντ αν και εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες και από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, συναντήθηκαν όταν και οι δύο βίωναν την ίδια ψυχική κατάσταση. Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους τους έφερε στα πρόθυρα του γάμου όμως μετά την αποκάλυψη ενός τρομερού μυστικού ήρθε η κατάρρευση της σχέσης. Η Τζέιν Έϊρ φανερά προδομένη και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εγκαταλείπει το σπίτι και αφήνει το παρελθόν πίσω της.

Στον επίλογο

Αυτά λοιπόν ήταν τρία από τα πιο αγαπημένα μυθιστορηματικά ζευγάρια της κλασικής λογοτεχνίας. Τα μυθιστορηματικά ζευγάρια που αν και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας μας ωστόσο έχουμε την εντύπωση ότι κάποιοι, κάπου και για κάποιο λόγο μπορεί να έχουμε ζήσει κάτι από αυτά που έζησαν. Τέτοιου είδους έρωτες περιγράφονται με ρομαντισμό και παρουσιάζονται ιδανικά στις σελίδες των βιβλίων. Παραμυθένιοι έρωτες οι οποίοι είτε με αίσιο είτε με άδοξο τέλος παραμένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο.

 

Διαδικτυακές πηγές

Δεληγιώργη, Φ. (2019). Μεγάλοι έρωτες στην παγκόσμια λογοτεχνίας. Ανακτήθηκε από vivlionorizontes.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/2/2023).

Φουκούναγκα, Κ. (2011). Τζέιν Εϊρ. Ανακτήθηκε από rizospastis.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/2/2023).

Περηφάνια και Προκατάληψη (2022). Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Περηφάνια_και_Προκατάληψη. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/2/2023).

Κύριος Ντάρσι (2021). Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Κύριος_Ντάρσι. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/2/2023).

Ελίζαμπεθ Μπένετ (2021). Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Ελίζαμπεθ_Μπένετ. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/2/2023).

Τζέιν Έϊρ (2022). Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Τζέιν_Έιρ. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/2/2023).

Λογική και ευαισθησία (2020). Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Λογική_και_ευαισθησία. (Τελευταία πρόσβαση στις 10/2/2023).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα