
Ιδού ένα βασικό ερώτημα: Αγοράζουμε ακόμα βιβλία μαγειρικής; Παιδικές αναμνήσεις με φέρνουν σε σπίτια γεμάτα βιβλία. Ανάμεσα σε λογοτεχνικά βιβλία μπορεί να έβρισκες ιστορικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες ακόμα και βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής. Ή ακόμα ορθότερα έβρισκες περιοδικά μαγειρικής, καθώς δεν είχαν την κλασσική μορφή βιβλίων. Φυσικά το πιο τρανταχτό παράδειγμα διαχρονικού βιβλίου μαγειρικής ήταν και θα είναι ο Τσελεμεντές.
Αίγλη ή μαρασμός;
Τα βιβλία μαγειρικής ανά τα χρόνια έχουν βιώσει τόσο την αίγλη όσο και την αφάνεια. Αυτός ο μαρασμός φυσικά είναι αποτέλεσμα της ανοδικής χρήσης του διαδικτύου. Δεν μπορούμε όμως να πούμε πως τα βιβλία μαγειρικής βιώνουν σήμερα τη χειρότερη τους περίοδο. Αυτό γιατί δεν υπάρχει αυξανόμενη έκδοση βιβλίων. Θα λέγαμε μάλιστα ότι εκδίδονται «λίγα και καλά». Οι εκδοτικοί, ή καλύτερα οι σεφ, οι ζαχαροπλάστες ή οι διατροφολόγοι είναι επιλεκτικοί και σκεπτικοί πριν την έκδοση ενός βιβλίου. Δεν είναι σύνηθες ένας πρωτοεμφανιζόμενος σεφ να εκδίδει βιβλίο συνταγών. Η έντυπη τάση ακολουθεί την δημοσιότητα του ειδικού συγγραφέα. Αυτός ο κύκλος περιλαμβάνει το ταλέντο του σεφ / ζαχαροπλάστη, την προβολή του στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση, την καινοτομία του στις γεύσεις, την επαφή του με τον κόσμο και άλλα πολλά που τον καθιστούν Νο1 στην καρδιά του κόσμου αλλά και στο βάθρο της τέχνης του.

Διαμάχη : διαδίκτυο ή έντυπη μορφή συνταγών
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν αγοράζουμε ακόμα βιβλία μαγειρικής, πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στον εαυτό μας. Είναι πολύ πιθανό, σε μια μικρή έρευνα στον κοντινό μας κύκλο, να διαπιστώσουμε πως οι περισσότεροι επιλέγουν να ψάξουν στο διαδίκτυο. Φυσικά στο διαδίκτυο παρέχουν πληθώρα συνταγών οι οποίες ταιριάζουν διαφορετικά σε κάθε άτομο. Οι γεύσεις και τα μαγειρικά εγχειρήματα εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μια κλασσική συνταγή είναι εύκολο να την αποθηκεύσεις και να την μάθεις, μια περίπλοκη, απαιτητική όμως όχι. Εκεί έρχεται η σημαντική βοήθεια που προσφέρει το διαδίκτυο. Αυτή η διαλλακτικότητα σε συνταγές, υλικά, τρόπους και χρόνους δίνουν στο άτομο την δυνατότητα να επιλέξει την κατάλληλη για αυτό.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τα θετικά της έντυπης μορφής βιβλίων μαγειρικής. Το να έχεις μια σταθερά ή να έχεις βρει τον ιδανικό σεφ ή ζαχαροπλάστη σε διευκολύνει από το ψάξιμο στην χαοτική πλατφόρμα πληροφοριών του διαδικτύου.
Η αγορά βιβλίων μαγειρικής είναι μια τάση που απευθύνεται σε λίγους ανθρώπους.
Γιατί μιλάμε για μαρασμό των βιβλίων μαγειρικής;
Αρχικά όλα ξεκινούν από την περιορισμένη έκδοση βιβλίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Αυτή η μείωση είναι απότοκο της διαμάχης διαδίκτυο – βιβλίο. Μετέπειτα τα λίγα βιβλία που εκδίδονται φαίνεται να είναι ακριβά για το μεγαλύτερο ποσοστό του αγοραστικού κοινού. Ακριβά πάντα σε συσχέτιση με το πόσο θα χρησιμοποιηθούν ή πόσο αναγκαία είναι για το άτομο.
Επιπρόσθετα, προσωπικά θεωρώ πως όταν μια κατηγορία βιβλίων αρχίζει και προσφέρεται δωρεάν, ως ένθετο σε κάποια εφημερίδα ή περιοδικό, ή με κάποιο προϊόν στην αγορά, έχει πτωτική πορεία. Δεν μπορούμε να συνδέσουμε αυτό το γεγονός με τη αξία του βιβλίου μαγειρικής αλλά με την δημοτικότητα του και την γενικότερη τάση αγοράς. Και ένα σημαντικό παράδειγμα είναι οι εγκυκλοπαίδειες. Εδώ ήταν ξεκάθαρη η νίκη του διαδικτύου.
Ως ένα άτυπο συμπέρασμα, θα πούμε πως πάντα το αγοραστικό κοινό προκαθορίζει την άνθιση ή τον μαρασμό οποιουδήποτε προϊόντος. Στην παρούσα κατάσταση δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό τείνει προς την χρήση διαδικτύου και ελάχιστο ποσοστό στην συνδυαστική ή ολοκληρωτική χρήση βιβλίων μαγειρικής. Και φυσικά όταν μιλάμε για χρήση αναφερόμαστε και στην αγορά βιβλίων.

Νέα μορφή – νέο περιεχόμενο στα βιβλία μαγειρικής
Τα βιβλία μαγειρικής πλέον αρχίζουν να αλλάζουν μορφή και περιεχόμενο. Διαμορφώνουν ταυτότητα ανάλογα με την κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση του κοινού, εστιάζουν περισσότερο σε «ζητήματα – κλειδιά» για την ζωή του ανθρώπου και συνδυάσουν το ευ ζην με την καλή κουζίνα. Στην νέα εποχή βιβλίων, εισέρχεται ο όρος διατροφή – ευ ζην με στόχο όχι απλά το οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και στα οφέλη που προσφέρουν στον άνθρωπο. Οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στα γευστικά ταξίδια αλλά και στην καλύτερη ψυχολογία του ανθρώπου και στην διατήρηση της υγείας του. Η τάση προς το πιο υγιεινό τρόπος ζωής επηρέασε φυσικά και το περιεχόμενο των βιβλίων μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διατροφής.
Επίσης η διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις των ατόμων έφεραν συνταγές μοναδικές και εξιδεικευμένες για συγκεκριμένες ομάδες, όπως vegans ή raw διατροφή.

Αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία μαγειρικής / διατροφής / ζαχαροπλαστικής
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μερικά εξαιρετικά βιβλία μαγειρικής, από αγαπημένους σεφ και ζαχαροπλάστες, που μπόρεσαν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια την αξία και την αγάπη προς την έντυπη μορφή βιβλίων μαγειρικής και διατροφής.
Μερικά παραδείγματα:
- Ψυχο-γαστρονομία – Εμμανουηλίδου Καλλιόπη, εκδόσεις Μεταίχμιο
- Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις – Πετρετζίκης Άκης, εκδόσεις Ψυχογιός
- My Greek Vegan Food – Εύα Μονοχάρη Ιωάννα Παυλάκη, εκδόσεις Πεδίο
- Μόνο σοκολάτα – Πετρετζίκης Άκης, εκδόσεις Ψυχογιός
- Δε Κούκμπουκ – Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), εκδόσεις Μίνωας