Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Bertrand Bookstore : Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο.

9 Σεπτεμβρίου 2017

Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Πορτογαλία. Το βιβλιοπωλείο Bertrand Bookstore άνοιξε το έτος 1732, στην Λισαβόνα, στην οδό Rua Direita do Loreto.

Ο ιδρυτής του βιβλιοπωλείου ο Peter Faure, Γάλλος στην καταγωγή, μαζί με άλλους ομοεθνής του βιβλιοπώλες μετακινήθηκαν στην Πορτογαλία. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το βιβλιοπωλείο Bertrand αποτέλεσε το σημείο έλξης των ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος. Μάλιστα, φαίνεται ότι αυτοί οι Γάλλοι βιβλιοπώλες ανέπτυξαν δραστηριότητες και δημιούργησαν μια παράδοση εκτυπωτών και τυπογραφείων γαλλικής καταγωγής στην Πορτογαλία. Ο Pedro Faure, ο οποίος ήδη από το 1727 ασχολούνταν με τις τυπώσεις έχοντας το κατάστημα στην οδό Cordoaria Velha, αποφάσισε και άνοιξε βιβλιοπωλείο το 1732, το οποίο αρχικά μάλλον είχε το όνομα του ιδιοκτήτη του. Στη συνέχεια, όμως, ο Pierre Bertrand, Γάλλος κι αυτός στην καταγωγή, παντρεύτηκε την κόρη του ιδιοκτήτη και το βιβλίοπωλείο δεν άργησε να μετονομαστεί σε «Peter Faure & Bertrand Brothers».

Το 1753, ο Pedro Faure πεθαίνει και το βιβλιοπωλείο μένει στον γαμπρό του. ‘Όμως, ο σεισμός του 1755, που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Λισαβόνας, μαζί και το πρώτο κατάστημα Bertrand, ήταν μια νέα πρόκληση για το βιβλιοπωλείο.

Ο Pierre Bertrand αντιμετώπισε μεγάλη πίεση, αναγκαζόμενος να βρει μια νέα τοποθεσία για να στεγάσει το βιβλιοπωλείο. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Capela de Nossa Senhora das Necessidades σε ένα μέρος που ονομάζεται “Senhor Jesus da Boa Morte”. Ωστόσο, 18 χρόνια αργότερα, όταν η πόλη είχε αναδιαμορφωθεί, το μετέφερε και πάλι πίσω στη Λισαβόνα, στην οδό Rua Garrett 73-75, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα. Η τοποθεσία του βιβλιοπωλείου μένει σταθερή, σε αντίθεση, με τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι έχουν αλλάξει πολλές φορές μέχρι και σήμερα.

Σταδιακά το βιβλιοπωλείο Bertrand έγινε αλυσίδα βιβλιοπωλείων που εξαπλώθηκαν σε όλη την Πορτογαλία με 53 καταστήματα. Μάλιστα αποτέλεσε την μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Πορτογαλία. Σήμερα, το πρώτο εκείνο κατάστημα εντυπωσιάζει με τις τεράστεις ξύλινες βιβλιοθήκες του και αποτελεί τον πόλο έλξης των ίδιων των Πορτογάλων, αλλα και των τουριστών.

Τον Απρίλιο του 2010, η “Livraria Bertrand” κέρδισε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για να είναι “το παλαιότερο ενεργό βιβλιοπωλείο”.

 

Bertrand Bookstore

 

https://www.youtube.com/watch?v=2IiO7WNOzME

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Η τέχνη του να ζεις χωρίς να κυνηγάς την τελειότητα: Μαρκ Μάνσον

Το βιβλίο του Μαρκ Μάνσον «The subtle art of not giving a f$ck» ή αλλιώς…

Βιβλίο

«Αδέσποτες Σκύλες»: Η γυναικεία εμπειρία στο μικροσκόπιο της Ντάλια δε λα Σέρδα

Το βιβλίο «Αδέσποτες Σκύλες» της Μεξικανής Ντάλια δε λα Σέρδα, αν και πρωτόλειο, κατάφερε να…

Βιβλίο

Πώς διαλέγω το επόμενο βιβλίο μου: το αιώνιο δίλημμα κάθε αναγνώστη

Το πώς διαλέγω το επόμενο βιβλίο μου είναι το αιώνιο δίλημμα κάθε αναγνώστη και αυτό…

Βιβλίο

Το κορίτσι του ημερολογίου: Η πρώτη επαφή με τον Sebastian Fitzek

Το νέο βιβλίο Το κορίτσι του ημερολογίου, του συγγραφέα φαινόμενο Sebastian Fitzek κυκλοφόρησε πρόσφατα από…

Βιβλίο

Αναγνωρίζοντας τα “Στ’χειά και τις Στοίχαινες”

Μια πρωτότυπη ιδέα από την ομάδα Δημιουργικής Γραφής Λιμεναρίων Θάσου, έλαβε σάρκα και οστά με…

Βιβλίο

Ruth Ware: Η σύγχρονη βασίλισσα του ψυχολογικού θρίλερ

Όταν σκέφτεσαι σκοτεινά μυστικά, απομονωμένα σπίτια και ιστορίες που σε κάνουν να κρατάς την ανάσα…

Βιβλίο

H στιγμή του θανάτου μου

Η στιγμή του θανάτου δεν είναι κάτι δεδομένο, κι ας τον αποκαλούν “μόνη βεβαιότητα”. Δεν…