Ήρθε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών!

Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε.

Τάδε έφη ο Κώστας Καρυωτάκης και νομίζω ήρθε η ώρα να βάλουμε την ποίηση στην ζωή μας, για τα καλά αυτόν το Σεπτέμβρη.

Από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, σε εμβληματικούς χώρους της πρωτεύουσας, με συμμετοχή 70 ποιητών από 16 χώρες του κόσμου.

Στις αρχές Μαρτίου 2011 τρεις ποιητές, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ο Γιώργος Μπλάνας και ο Ντίνος Σιώτης πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν τον Κύκλο Ποιητών, ένα πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, μη επαγγελματικό σωματείο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι λόγοι είναι προφανείς: Εδώ και μερικά χρόνια, παρά τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς για σημαντικούς θανόντες ποιητές μας, η ελληνική ποίηση, οι ίδιοι οι δημιουργοί, αυτοί που ζουν και γράφουν σήμερα, βλέπουν τα έργα τους να βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής, της πνευματικής και της εκδοτικής ζωής. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερα λογοτεχνικά περιοδικά αφιερωμένα αποκλειστικά στην ποίηση, το έργο των ζώντων ποιητών εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του αναγνωστικού κοινού.

Έπειτα από πολλές συζητήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως έπρεπε να γίνει κάτι σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι, πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν σε μια σειρά από ποιητές των οποίων το έργο εκτιμούν και να τους ζητήσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να βγει η ποίηση από το περιθώριο, το έργο των ίδιων να γίνει γνωστό στο κοινό και να δημιουργηθεί μια κοινότητα δημιουργών όπου οι ποιητές, παλαιότεροι και νεώτεροι, θα μπορούν να συναντούν τους ομοτέχνους τους, να ανταλλάσσουν απόψεις, να διαβάζουν τα έργα τους και να επικοινωνούν μέσω των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών του Κύκλου Ποιητών με τους αναγνώστες.

Η ανταπόκριση υπήρξε ενθουσιώδης – κι αυτό αποδεικνύει πως η πρωτοβουλία τους έπρεπε να είχε ληφθεί από καιρό.

Η ποίηση που γράφεται σήμερα στη χώρα μας δεν υπολείπεται στο ελάχιστο, αν τη συγκρίνει κανείς με την ποίηση άλλων χωρών. Είναι καιρός στη χώρα των μουσών να δείξουμε ότι οι μούσες της ποίησης (η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Ερατώ και η Πολύμνια) εξακολουθούν να εμπνέουν όσους επέλεξαν να τις υπηρετήσουν. Και κυρίως: ότι δεν είναι λίγοι – και δεν είναι μόνοι.

Advertising

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του athenswpf.eu

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Τσαρλς Μπουκόφσκι: Η φωνή των παριών και του περιθωρίου

Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι (Charles Bukowski) γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1920 στο Άντερναχ της Γερμανίας, μοναχογιός…

Βιβλίο

Rachel Cusk: μια αυτοβιογραφική αφήγηση για την εμπειρία του χωρισμού

Η Rachel Cusk είναι αναμφίβολα μία από τις πιο ευρηματικές και διεισδυτικές συγγραφείς της σύγχρονης…

Βιβλίο

The Summer I Turned Pretty: Από τις σελίδες της Jenny Han στο συγκινητικό φινάλε της Prime Video

  Η τριλογία που μύριζε καλοκαίρι   Η Jenny Han μας σύστησε το 2009 την…

Βιβλίο

Όσα παίρνει ο άνεμος: Το κλασικό έργο της Μάργκαρετ Μίτσελ

  Το Όσα παίρνει ο άνεμος ( Gone with the wind) της Μάργκαρετ Μίτσελ είναι…

Βιβλίο

Τρεις διάλογοι με τα μάτια του Τρούμαν Καπότε

  Ο περίφημος δημιουργός του “Πρόγευμα στο Τίφανις”, Τρούμαν Καπότε συνήθιζε να προκαλεί τόσο με…

Βιβλίο

Λένα Μαντά: Το βιβλίο που θα γίνει τηλεοπτικό φαινόμενο

Η Λένα Μαντά δημιουργεί πάλι έναν κόσμο γεμάτο συγκινήσεις, όπου οι ζωές πέντε γυναικών μπλέκονται…

Βιβλίο

Αν Μπροντέ: Η ξεχασμένη Μπροντέ και το αριστούργημά της

  Η Αν Μπροντέ, η ξεχασμένη αδελφή της διάσημης λογοτεχνικής οικογένειας, σπάνια βρίσκεται στο προσκήνιο.…