Μαίρη Σέλλευ – Η ζωή της μέσα από ένα μυθιστόρημα

Μαίρη Σέλλευ
Πηγή: womantoc.gr / Μαίρη Σέλλευ

Η ημερομηνία γέννησης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου σύμφωνα με τις απόψεις των αστρολόγων. Οι θέσεις των πλανητών και οι χιλιομετρικές αποστάσεις, που μεταβάλλονται στο διάκενο του διαστήματος επηρεάζει σωματικά και ψυχικά την ανθρώπινη οντότητα, η οποία αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από υγρά. Έτσι, αναλόγως με το κλίμα της υφηλίου και την τοποθέτησή της στο ηλιακό μας σύστημα διαμορφώνονται κάποια χαρακτηριστικά. Βέβαια, πέρα από αυτά τα δεδομένα υπάρχουν και οι συνθήκες του τοκετού που επηρεάζουν το χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όμως γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά, ποιος ο λόγος; Η πραγματική αιτία της παράθεσης των παραπάνω πληροφοριών είναι η έρευνα που πραγματοποιήσαμε για τη συγγραφέα Μαίρη Σέλλευ, την δημιουργό του κλασικού μυθιστορήματος ¨ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ¨. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, κι εμείς από τα παιδικά χρόνια. Την ανατροφή της Μαίρης ανέλαβε αποκλειστικά ο πατέρας της, Γουίλιαμ Γκόντγουιν καθότι η μητέρα της, Μαίρη Γουόλστονκραφτ , απεβίωσε λίγες μέρες μετά τη γέννηση της. Σε ηλικία 15 χρονών, ο πατέρας της αναγνώρισε στη κόρη του το ανήσυχο πνεύμα της και τον επαναστατικό χαρακτήρα της. Το 1812, μετά από επίσκεψη, σε φιλικό σπίτι στη Σκωτία η διάσημη καλλιτέχνης γνωρίζει τον ποιητή Πέρσι Σέλλευ. Αυτός την κλέβει και την παντρεύεται στην Ελβετία μετά το θάνατο της γυναίκας του, Χάρριετ Γουέστμπρουκ .

Μαίρη Σέλλευ
Πηγή: Ιanos.gr

Όπως διαπιστώνουμε, λοιπόν, η ζωή της Σέλλευ ήταν αρκετά σκοτεινή από τα πρώτα χρόνια και ιδιαίτερα έντονη. Η διαμόρφωση της προσωπικότητάς της επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτό και διαφαίνεται ξεκάθαρα στα δημιουργήματα της. Βέβαια, η ημερομηνία γέννησης της έρχεται σε αντιδιαστολή με το γεγονός αυτό . Γεννήθηκε 30 Αυγούστου του 1797 , στην πιο γλυκιά εποχή του χρόνου, στη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Όμως, σε αυτή την τόσο γλυκιά εποχή του χρόνου η Σέλλευ σε βρεφική ηλικία έχασε τη μητέρα της. Φυσικά και η συνέχεια δεν υπήρξε διαφορετική για τη συγγραφέα, αφού ο πατέρας της, μετά από τη φυγή της μαζί με τον Γκόντγουιν, ήταν απόμακρος απέναντί της και όταν η κόρη του ζήτησε μία οικονομική βοήθεια αυτός της αρνήθηκε. 

Διαβάστε επίσης  Ο τρόπος των Ποιητών

Αρχικά το πρώτο της παιδί γεννιέται πρόωρα και πεθαίνει. Στη συνέχεια αρχίζει να βελτιώνεται η καθημερινή διαβίωσή της, αφού ο άντρας της κληρονομεί την περιουσία του παππού του και η Μαίρη γεννάει τον Γουίλιαμ τον πρώτο της γιο. Δυστυχώς, μετά τον γάμο οι δύο καλλιτέχνες δέχονται τρία απανωτά χτυπήματα. Αρχικά, πεθαίνει η κόρη τους από την πρώτη γυναίκα του Πέρσι και μετά ο γιος τους. Στο τέλος, το βρέφος που κυοφορούσε η Μαίρη εκείνη την περίοδο πεθαίνει λόγω αποβολής. Ο Πέρσι σώζει τη γυναίκα του από ακατάσχετη αιμορραγία βάζοντας την μέσα σε μπανιέρα με πάγο.

Μαίρη Σέλλευ
Πηγή: thetheatrecomments.weebly.com

Πολλοί δεν γνωρίζουν την πραγματική ιστορία του αριστουργήματος ΄΄ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ΄΄ της Μαίρη Σέλλευ. Όλα ξεκίνησαν από μία προτροπή του εραστή της αδερφής της συγγραφέως, του λόρδου Βύρωνα να γράψουν μία τρομακτική ιστορία. Η λογοτέχνης δεν μπορούσε να γράψει κάτι, ώσπου μία μέρα κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης ειπώθηκε ως εικασία ότι υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει κάποιος στη ζωή αν διαπεράσει το σώμα του στατικός ηλεκτρισμός. Αυτή η σκέψη δεν άφηνε την Μαίρη Σέλλευ να ησυχάσει καθόλου με αποτέλεσμα να επιδοθεί στη συγγραφή του πασίγνωστου δημιουργήματος.

Advertising

Η Μαίρη Σέλλευ βίωσε τον χαμό πολλών συγγενικών προσώπων, ίσως το έργο της να αποτυπώνει και να εκφράζει μία κρυφή και υποσυνείδητη επιθυμία να αναστήσει τους αγαπημένους της ανθρώπους. Η διάσημη ιστορία φόβου περιγράφει με μεταφορικό τρόπο την πραγματικότητα της και δημιουργεί ποικίλους συνειρμούς στους αναγνώστες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγγραφή ανήκει στον άντρα της και ότι αυτός μόλις απέκτησε φήμη το μυθιστόρημα το αφιέρωσε στη γυναίκα του.

Διαβάστε επίσης  Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο: απομυθοποίηση του έρωτα

Συνεχίζοντας, λοιπόν, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σχέση της αγγλίδας με έναν έλληνα, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ο οποίος της δίδασκε ελληνικά ενώ αυτή του μάθαινε αγγλικά. Ο Σέλλευ έδειχνε να ενοχλείται με τις σχέσεις φιλίας που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ τους, αλλά εκτιμούσε και αυτός τον έλληνα ευγενή. Έπειτα ακολουθούν και άλλες στεναχώριες για την αγγλίδα, ο Πέρσι πνίγεται σε ποταμό στο Λιβόρνο. Η Σέλλευ  αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 53 ετών το 1851 στο Λονδίνο . Ο προσωπικός της γιατρός είχε υποψίες ότι είχε αναπτύξει όγκο στον εγκέφαλο.

Λόγια της Μαίρη Σέλλευ για το “ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ¨

«Πίεσα τον εαυτό μου να σκεφθεί μια ιστορία. Σκεφτόμουν, στοχαζόμουν, μάταια όμως. Ένοιωθα εκείνο το κενό που δημιουργεί η ανυπαρξία της έμπνευσης, που είναι η μεγαλύτερη δυστυχία της συγγραφικής δουλειάς, αισθανόμουν εκείνο το κενό που νιώθεις, όταν το φοβερό Τίποτα απαντάει στις αγωνιώδης επικλήσεις μας. Ήταν μία η ώρα το πρωί κιόλας. Η βροχή χτυπούσε μονότονα κι αδιάκοπα πάνω στα τζάμια του παραθύρου και το κερί μου κόντευε να σβήσει, όταν μέσα στο μισόφωτο είδα να ανοίγουν τα νωθρά κίτρινα μάτια του πλάσματος· ανάσαινε βαριά και τα μέλη του ταράζονταν από μια σύσπαση. Πώς μπορώ να περιγράψω τι ένιωσα μπροστά σ’ αυτή την καταστροφή ή πώς να σκιαγραφήσω τη θλιβερή ύπαρξη που με τόσους ατέλειωτους κόπους και φροντίδες είχα προσπαθήσει να φτιάξω; Τα μέλη του ήσαν σε κανονικές αναλογίες και του είχα διαλέξει όμορφα χαρακτηριστικά. Όμορφα! Μεγαλοδύναμε θεέ! Το κίτρινο δέρμα του μόλις και σκέπαζε τους μύες και από κάτω τους τις αρτηρίες· τα μαλλιά του ήσαν κυματιστά και γυαλιστερά μαύρα· τα δόντια του είχαν τη μαργαριταρένια ασπράδα· όλα αυτά όμως τα πλούσια στολίδια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να έρχονται σε φρικτή αντίθεση με τα ξεθωριασμένα μάτια του που φαίνονταν να έχουν σχεδόν το ίδιο χρώμα με τις σταχτιές κόγχες που ήταν βαλμένα, με τη ρυτιδωμένη επιδερμίδα και τα κατάμαυρα χείλη του».

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Συλλέκτης χρόνου" του Μίλτου Γήτα.
Advertising

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν υλοποιηθεί άπειρες μελέτες σχετικές με το εν λόγω μυθιστόρημα. Το λογοτέχνημα της Σέλλευ χρησιμοποιείται ως διδακτικό αντικείμενο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Φυσικά έχει μεταφερθεί στην κινηματογραφική οθόνη και τη θεατρική σκηνή. Η ειλικρίνεια αυτού του έργου είναι το μυστικό της μεγάλης απήχησης που έχει.

Η συγγραφέας συνδέει τον κόσμο των λέξεων και τον υλικό-υπαρκτό κόσμο με έναν φανταστικό και συμβολικό τρόπο προκαλώντας τον θεατή να νοιώσει οίκτο αλλά και θαυμασμό για την ηρωϊδα της ιστορίας. Ουσιαστικά παρουσιάζει τη ζωή της μέσα από ένα σκοτεινό και ταυτόχρονα φωτεινό περιβάλλον που η επιστήμη μάχεται με τη ζωή. Η έκβαση βρίσκει, όπως είναι επόμενο, νικήτρια τη δεύτερη με τον άνθρωπο να τιμωρείται για την ύβρη του. Ο ηλεκτρισμός είναι η εξέλιξη και η τεχνολογία, αλλά μέχρι που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία; Πως να εξηγηθεί κάτι άλογο, η ίδια η ζωή και η ύπαρξη; 

Πηγές: 

1. «Μαίρη Σέλλευ , η συγγραφέας του ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ» : http://theatrecomments.weebly.com/pirhoomicronsigmaomegapiiotakappaomicrontauetatauepsilonsigmaf-write/8837111 , Τελευταία πρόσβαση 29/7/2020 .

Advertising

2 .«Τι σχέση είχε η συγγραφέας του «Φρανκενστάιν» με την Ελλάδα. Γιατί ο άνδρας της ζήλευε τον Μαυροκορδάτο; Τα ατελείωτα ερωτικά σκάνδαλα και η στιγμή της έμπνευσης…»
https://www.mixanitouxronou.gr/ti-schesi-iche-i-singrafeas-tou-frankenstain-me-tin-ellada-ke-giati-o-andras-tis-zileve-ton-mavrokordato-ta-ateliota-erotika-skandala-ke-i-stigmi-tis-empnefsis/,τε
λευταία πρόσβαση 30/7/2020

3.Μαίρη Σέλλευ : https://flix.gr/cinema/mary-shelley-review.html , Τελευταία πρόσβαση 30/7/2020.

4. Μary Shelley :https://web.archive.org/web/20070218012730/http://www.freeinfosociety.com/site.php?postnum=735   Τελευταία πρόσβαση 30/7/2020

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις