Μαρία Φώσκολου: Μία “Αγνή Εκδίκηση”

Η Μαρία Φώσκολου μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο “Αγνή Εκδίκηση”. Ο τίτλος μας δημιουργεί πολλές ερωτήσεις. Πώς μπορεί μία εκδίκηση να είναι αγνή; Μήπως πρόκειται για την εκδίκηση κάποιας κοπέλας με όνομα Αγνή; Και γιατί άραγε να θέλει να εκδικηθεί; Ερωτήματα που όλα λύνονται αμέσως με την περιγραφή που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Είμαι η Αγνή και μου ανήκουν όσα εγώ θέλω να μου ανήκουν. Όσα και όσοι αποφασίσω εγώ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλώς παράπλευρες απώλειες σε έναν πόλεμο για την κατάκτηση της δικής μου κορυφής. Δεν θα διστάσω να βγάλω από τη μέση όποιον τολμήσει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά μου. Είμαι η Αγνή και η Εκδίκηση είναι όλη ΔΙΚΗ ΜΟΥ!» Χάρης, Αριάννα, Αγνή. Τρεις τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, ένας δυνατός δεσμός κι ένα αρρωστημένο πάθος. Πώς αλλάζει η ζωή σου όταν γνωρίζεις τον αληθινό έρωτα; Πόσο εύκολα απαγκιστρώνεσαι από το παρελθόν και τι γίνεται αν αυτό δε θέλει να σε αφήσει; Ο Χάρης έχει μια ελεύθερη σχέση με την Αγνή. Δεν τον ενδιαφέρει η δέσμευση μέχρι που γνωρίζει την Αριάννα. Χωρίς δεύτερη σκέψη ακολουθεί την καρδιά του. Η Αγνή όμως έχει άλλη γνώμη. Το κενό της απουσίας του οδηγεί το μυαλό της σε αχαρτογράφητες περιοχές. Τίποτα δεν έχει τελειώσει μεταξύ τους, αντίθετα όλα τώρα ξεκινούν. Στα παιχνίδια του μυαλού τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…

 

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την συγγραφή;

Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν αρκετά μικρή. Είχα ανακαλύψει από πολύ νωρίς ότι μου αρέσει το διάβασμα αλλά στα εφηβικά μου χρόνια άρχισα να γράφω στίχους και μικρές ιστορίες. Αυτό άρχισε να αλλάζει αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ως ενήλικη πλέον αποφάσισα πως είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσω τον εαυτό μου και στη μεγάλη φόρμα. Ένιωθα πια έτοιμη έτσι ώστε να μπορέσω να φτιάξω μία ολοκληρωμένη ιστορία σε μορφή μυθιστορήματος.

Advertisements
Ad 14

 

Ήταν δύσκολη η ενασχόληση σας με την συγγραφή; Πόσο χρόνο χρειάστηκε για να βρείτε κάποιον εκδοτικό οίκο;

Η διαδικασία της συγγραφής δεν μου είναι ποτέ δύσκολη. Όταν θα κάτσω να γράψω ξέρω ότι θα μπορέσω να το κάνω όπως ακριβώς θέλω.

Όσο για το πόσο χρόνο χρειάστηκε να βρω κάποιον εκδοτικό οίκο, οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το γεγονός στάθηκα πολύ τυχερή. Είμαι από εκείνους που τα βιβλία μου επιλέχθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αξιολόγηση τόσο των Εκδόσεων Πηγή όσο και των Εκδόσεων Υδροπλάνο στις από τις οποίες κυκλοφορούν τα βιβλία μου. Έτσι είχα την τύχη να τα δω πολύ γρήγορα τυπωμένα στο χαρτί.

Διαβάστε επίσης  O Samuel Bjørk στην Αθήνα!

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για την μέχρι τώρα συγγραφική σας πορεία αλλά και για τα έργα σας;

Εγώ βρίσκομαι πολύ μικρό χρονικό διάστημα στο συγγραφικό χώρο μιας και το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο Πόσο Αντέχει Μία Καρδιά κυκλοφόρησε από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή τον Σεπτέμβριο του 2020. Όπως καταλαβαίνετε όσον αφορά το κομμάτι της έκδοσης μιλάμε για μία πορεία που μετράει κοντά δύο χρόνια.

Λίγο καιρό αργότερα τον Ιούνιο του 2021 εκδόθηκε και το δεύτερό μου μυθιστόρημα το Δύο Ζωές Ένα Παζλ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο και σήμερα έχω τη χαρά να έχω στα χέρια μου το τρίτο μου βιβλίο. Κυκλοφορεί και αυτό από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο με τίτλο Αγνή Εκδίκηση.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο “Αγνή Εκδίκηση¨.

Πρόκειται για μία αρκετά σύγχρονη ιστορία μιας και κινείται στη δεκαετία που μας πέρασε. Είναι ένα μυθιστόρημα όπου σαν κατηγορία θα έλεγα ότι έχει μέσα το κομμάτι του κοινωνικού μυθιστορήματος αλλά και μία δόση ψυχολογικού θρίλερ. Είναι μία ιστορία διαφορετικήή όπου θίγει διαφορά θέματα και καταρρίπτει κοινωνικά στερεότυπα.

Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου εκτός από έναν έρωτα που θα συναντήσουμε, για τον οποίο ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει και μερικά πράγματα στο οπισθόφυλλο, θα συναντήσουμε και ανθρώπους που νοσούν. Ήρωες όπου η αρρώστια τους δεν γιατρεύεται τόσο εύκολα μιας και τα σημάδια της ψυχής δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαφανιστούν όπως εκείνα του σώματος.

 

Το βιβλίο σας μιλάει για έναν έρωτα, αυτόν του Χάρη με την Αριάννα, ο οποίος όμως αφήνει ένα κενό στην καρδιά της Αγνής. Η Αγνή σαν πληγωμένη γυναίκα αναζητά την εκδίκηση. Πως εμπνευστήκατε αυτή την πλοκή;

Το βιβλίο βασίζεται καθαρά στη μυθοπλασία. Όπως καταλαβαίνετε δεν έχει κανένα σημείο που να πατάει επάνω σε πραγματικά γεγονότα και κάθε σύμπτωση θα ήταν τυχαία. Ωστόσο η έμπνευση για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε όταν αποφάσισα να γράψω για έναν μεγάλο έρωτα. Μπορεί το βιβλίο να μην έγινε αμιγώς αισθηματικό όπως υπολόγιζα στην αρχή όμως νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερο σε αυτή τη μορφή που βρίσκεται τώρα.

 

Είναι αρκετά συχνό στις μέρες μας το φαινόμενο του τρίτου προσώπου σε μία σχέση ή η διάλυση μιας σχέσης για την δημιουργία μιας άλλης πιο σοβαρής. Πιστεύετε ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται πιο εύκολα από τους άντρες, παρά από τις γυναίκες;

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα φύλου το αν απατούν περισσότερο οι γυναίκες ή οι άντρες. Πιστεύω απλώς πως όταν κάποιος είναι με το ένα πόδι έξω από μία σχέση είναι σαν να έχει αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό. Αυτός που θα το δει θα μπει και θα καλημερίσει τον οικοδεσπότη. Αν εκείνος τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες τότε θα συνεχίσει την επίσκεψη του. Έτσι ακριβώς είναι και με τις σχέσεις. Αν κάποιος από τους δύο αφήσει το παράθυρο ανοιχτό, όλο και κάποιος θα μπει και αν του αρέσει θα θελήσει να μείνει. Τότε αρχίζουν και τα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε δύο αντίτυπα του βιβλίου "Ένα τραγούδι για το αύριο" από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Το βιβλίο σας θίγει θέματα τα οποία θα λέγαμε ότι είναι ταμπού για τα ελληνικά δεδομένα, όπως αυτά της ψυχικής υγείας και της ανάγκης για έναν καλύτερο πλανήτη. Πώς πήρατε την απόφαση να θίξετε αυτά τα τόσο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα;

Η συγγραφή μιας ιστορίας δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη και τρόπος έκφρασης για μένα. Όταν ξεκίνησα λοιπόν να γράφω την Αγνή Εκδίκηση δεν είχα υπολογίσει ότι θα έφτανε στο σημείο που έχει φτάσει πια. Όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν μία συνειδητή απόφαση εξαρχής να μπω στα κομμάτια της ψυχικής υγείας και της οικολογίας, παρόλα αυτά προσπάθησα να τα αγγίξω μέχρι εκεί που μου επιτρέπεται. Ρώτησα, έψαξα, διάβασα, άκουσα για να γράψω όσα έγραψα και επίσης προσπάθησα όλα αυτά να γίνουν με τον απαιτούμενο σεβασμό. Ειδικά για το κομμάτι της ψυχικής υγείας μιας και πιστεύω ότι όλοι όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτή τη δίνη, έχουν ανάγκη από μία χείρα βοηθείας και όχι από κριτική και περιττές συμβουλές. Τελειώνοντας το βιβλίο κατά τη διάρκεια της επιμέλειας, τότε συνειδητοποίησα πραγματικά το τι είχα γράψει. Βλέπετε όταν είμαι μέσα στην ιστορία και την γράφω, είμαι περισσότερο στο μυαλό των ηρώων και όχι στου αναγνώστη. Όταν αρχίζω και την διαβάζω και εγώ σαν αναγνώστης πια καταλαβαίνω τι έχει γραφτεί.

 

Έχετε αποδώσει με πολύ ορθό και ωραίο τρόπο την διαταραχή παρανοϊκού τύπου. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτή την διαταραχή στο βιβλίο σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε ώστε να μαζέψετε πληροφορίες και να μπορέσετε να την αποδώσετε ορθά;

Το βιβλίο θίγει παθήσεις της ψυχικής υγείας όπως είναι η σχιζοφρένεια και η ψυχοπάθεια. Η επιλογή έγινε γιατί δεν μου αρκούσε να είναι απλώς μία ηρωίδα όπου κάνει τις τρελές της δίχως αυτές να δικαιολογούνται. Τα πάντα δικαιολογούνται στη συμπεριφορά όλων μας. Όλα από κάπου ξεκινούν, έχουν μία αφετηρία. Έτσι και της Αγνής η δική της αφετηρία βρίσκεται μέσα στην ψυχή της.

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε σταδιακά όσο καιρό γραφόταν αυτή η ιστορία, οπότε δεν μπορώ να δώσω ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να πούμε πόσο ακριβώς χρειάστηκε ώστε να μαζευτούν όλες αυτές οι πληροφορίες.

 

Η Αριάννα είναι μία βίγκαν πρωταγωνίστρια με έναν οικολογικό τρόπο ζωής. Ο βιγκανισμός είναι ένα ακόμη φλέγων θέμα της εποχής. Πώς πήρατε την απόφαση να αποδώσετε στην ηρωίδα σας αυτά τα χαρακτηριστικά;

Μου αρέσει να γράφω για όσα δεν γράφουν οι άλλοι. Μου αρέσει να γράφω αυτά που μου αρέσει και να διαβάζω. Οπότε παρόλο που εγώ δεν ακολουθώ τον βιγκανισμό πολλοί άνθρωποι γύρω μας έχουν ασπαστεί αυτόν τον τρόπο ζωής. Είναι κάτι που συναντάμε καθημερινά δίπλα μας συνεπώς δεν το θεωρώ κάτι ιδιαίτερο και τόσο ξεχωριστό. Απλά δεν έχουμε συνηθίσει να αναλωνόμαστε στις διατροφικές συνήθειες των ηρώων μας. Όμως για πολλούς ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη είναι η απλή τους καθημερινότητα. Άλλοι αρέσκονται στο να καπνίζουν άλλοι όχι, άλλοι αρέσκονται στο να γυμνάζονται άλλοι πάλι όχι. Έτσι συμβαίνει και με την επιλογή στον τρόπο διατροφής μερικών ανθρώπων. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε ταμπέλες σε όλα και να αρχίσουμε απλά να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητά του καθενός ως κάτι φυσιολογικό. Αν κάποιος δίπλα μου έχει επιλέξει τη χορτοφαγική διατροφή είναι δικαίωμά του, δεν μου πέφτει λόγος.

Διαβάστε επίσης  Ο υιός του Νείλου: ένα μυθιστόρημα που δεν θα σας απογοητεύσει

Όπως καταλαβαίνετε η Αριάννα, είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Δεν έχει κάτι το ξεχωριστό επάνω της επειδή είναι βίγκαν.

 

Λένε πως πολλοί συγγραφείς ταυτίζονται με τους ήρωές τους και είναι δύσκολο να τους αποχωριστούν μόλις ολοκληρωθεί το βιβλίο τους. Εσείς νιώθετε αυτό το συναίσθημα του αποχωρισμού; Έχετε δώσει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σας στην Αγνή ή στην Αριάννα;

Απολύτως κανένα! Αυτές οι δύο ηρωίδες είναι δύο αυτόνομες προσωπικότητες με το δικό τους χαρακτήρα. Δεν έχουν κανένα στοιχείο από τη Μαρία και όχι, δεν ένιωσα κάποιο άσχημο συναίσθημα όταν τις αποχωρίστηκα μιας και όταν ολοκληρώθηκε αυτό το βιβλίο ένιωσα μία μεγάλη ανακούφιση. Ήταν ένα βιβλίο που κατά τη διάρκεια της συγγραφής του, επειδή είχε και πάρα πολύ έρευνα με κούρασε αρκετά και θυμάμαι πως είχα ανάγκη πραγματικά να σταματήσω να διαβάζω και να γράφω εκείνη την περίοδο. Άρα είχα φτάσει στο σημείο που ήθελα να τις αποχωριστώ και να τις αφήσω να βαδίσουν πλέον μόνες τους.

Ο τρόπος γραφής σας διακατέχεται από έναν ρομαντισμό. Θα λέγατε πώς είστε τόσο ρομαντική και στην προσωπική σας ζωή;

Σαν γυναίκα μου αρέσει ο ρομαντισμός αλλά μέχρι ένα όριο. Επειδή είμαι και αρκετά ρεαλίστρια προτιμώ να πατάω γενικά στη γη. Ωραία τα ταξίδια στο φεγγάρι και στα αστέρια αλλά η βαρύτητα έχει μεγάλη δύναμη και με προσγειώνει καθημερινά.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζεται κάποιο νέο βιβλίο;

Αυτή τη στιγμή δουλεύω μία άλλη ιστορία η οποία είναι ακόμη πιο δύσκολη. Θέλω να πιστεύω ότι ο ασθενής θα επιζήσει στο τέλος και έτσι θα καταφέρω κι εγώ να την φτάσω ως το τέρμα.

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

 

Την Μαρία Φώσκολου θα την βρείτε και στα παρακάτω social media:

Facebook: https://www.facebook.com/MariaFoskolouWriter/

Instagram: https://www.instagram.com/foskolou.maria.author/?fbclid=IwAR2ETkMTDm_G1TxtPlay8VvhBjGm94gtBSb5Sr1AGUwUFJf8Yb-T_YmquF8

 

Ενώ τα βιβλία της θα τα βρείτε παρακάτω:

Πόσο αντέχει μια Καρδιά; https://www.pigi.gr/product/poso-antexei-mia-kardia/

Δύο ζωές ένα παζλ https://ydroplanobooks.gr/product/dio-zoes-ena-pazl/

Αγνή εκδίκηση https://ydroplanobooks.gr/product/agni-ekdikisi/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν