Μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη στην καρδιά της Κίνας

26 Δεκεμβρίου 2019

βιβλιοθήκη

Αρχιτεκτονικό θαύμα χαρακτηρίζεται η βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης Τιανζίν στην Βόρεια Κίνα. Οι επισκέπτες της, βιβλιόφιλοι και μη, καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο για να θαυμάσουν το μοναδικό της στυλ που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από το μέλλον.

Αυτή η πενταόροφη, φουτουριστική βιβλιοθήκη καταλαμβάνει μια έκταση 33.700 τετραγωνικών μέτρων και έχει χωρητικότητα έως και 1,2 εκατομμύρια βιβλία! Ωστόσο, αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η τεράστια σφαιρική δομή που δεσπόζει στο κέντρο και τα καμπυλωτά ράφια τριγύρω της που δίνουν την αίσθηση ότι ο επισκέπτης περπατά στο εσωτερικό ενός γιγάντιου ματιού. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιβλιοθήκη πήρε γρήγορα το ψευδώνυμο «Το Μάτι του Μπινχάι».

βιβλιοθήκη

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο πρώτος και δεύτερος όροφος διαθέτουν αίθουσες ανάγνωσης, στους ενδιάμεσους ορόφους υπάρχουν αίθουσες ανάπαυσης και γραφεία, ενώ ο πέμπτος όροφος λειτουργεί και ως χώρος συνεδριάσεων. Υπάρχει, επίσης, ένα «βουνό βιβλίων» που χρησιμοποιείται ως μέσο για να φτάσει κανείς στα πιο υψηλά επίπεδα. Η βιβλιοθήκη, όμως, συμβουλεύει τους νεαρούς αναγνώστες κάτω των 14, τα άτομα που φορούν τακούνια καθώς και τους λιγότερο αθλητικούς να αποφύγουν την αναρρίχησή του.

βιβλιοθήκη «Το Μάτι του Μπινχάι» σχεδιάστηκε από την ολλανδική εταιρία MVRDV σε συνεργασία με ντόπιους αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μόλις τρία χρόνια, πιο γρήγορα, δηλαδή από κάθε άλλο έργο που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρία. Τα εγκαίνια έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 και την πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας της, η βιβλιοθήκη δέχθηκε πάνω από 70.000 επισκέπτες. Είναι αξιοσημείωτο πως ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, κάποια σαββατοκύριακα, πάνω από 36.000 άτομα από όλο τον κόσμο έρχονται να την θαυμάσουν.

Η ιδιαίτερη αυτή βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του πολιτιστικού κέντρου του Μπινχάι, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 900 στρεμμάτων και χτίστηκε με σκοπό την αύξηση του τουρισμού της Τιανζίν. Το πολιτιστικό κέντρο περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα κτήρια, το Μουσείο μοντέρνας τέχνης, το Μουσείο μοντέρνας πόλη και βιομηχανικής ανακάλυψης, το κέντρο παραστάσεων και, φυσικά, το «Μάτι του Μπινχάι», που συνδέονται μεταξύ τους με έναν εντυπωσιακό διάδρομο με γυάλινο ουρανό.

Περισσότερες πληροφορίες για την μοναδική βιβλιοθήκη της Τιανζίν μπορείτε να βρείτε εδώ.

Advertising

βιβλιοθήκη

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

3 μυθιστορήματα κλασσικής λογοτεχνίας για να χουχουλιάσεις το φετινό φθινόπωρο

Ο γλυκός ερχομός του φθινοπώρου παίρνει την σκυτάλη από ένα υπέροχο ρομαντικό και ζεστό καλοκαίρι…

Βιβλίο

Η Freida McFadden και το φαινόμενο The Housemaid: Από τις σελίδες στην οθόνη

Η γυναίκα πίσω από τα ανατριχιαστικά θρίλερ Η Freida McFadden είναι το όνομα που έχει…

Βιβλίο

Πούτζι: Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ιστορίας

Με μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ιστορίας, αποφάσισε να ξεκινήσει τη συγγραφική του καριέρα ο ιστορικός…

Βιβλίο

Ernest Hemingway: Ο θρύλος της αμερικανικής λογοτεχνίας

Ο Ernest Hemingway αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας…

Βιβλίο

Ο Κανένας απέναντι στο ρόδο του

Αν για κάτι αναγνωρίζεται ανεξαιρέτως ο Adorno, μες στις ποικίλες περιοχές της σκέψης του, είναι…

Βιβλίο

Ρεβέκκα: Το μυστήριο της Δάφνης Ντι Μωριέ

Το «Ρεβέκκα» της Δάφνης Ντι Μωριέ είναι ένα γοτθικό μυθιστόρημα γεμάτο ένταση. Η ιστορία εξελίσσεται…

Βιβλίο

Το υπουργείο του χρόνου: αγάπη, καθήκον και ιστορία

Το μυθιστόρημα Το υπουργείο του χρόνου της Kaliane Bradley, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και…