!["Σαν νορμάλ", Διονύσης Μαρίνος[Εικόνα:Ρίτα Μπαούση]](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2024/03/IMG_20240318_164654.jpg)
[Εικόνα: Ρίτα Μπαούση]
Μετά το πολύ συγκινητικό μυθιστόρημά του με τίτλο “Μπλε Ήλιος” (Μεταίχμιο, 2021), ο Διονύσης Μαρίνος επιστρέφει με το “Σαν Νορμάλ”, ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο λογοτεχνικό εγχείρημα, καθώς πρόκειται για ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, ένα κολάζ διηγημάτων με ήρωες που μπλέκουν σε ένα πρωτότυπο αφηγηματικό γαϊτανάκι, περνώντας και επηρεάζοντας ο ένας τη ζωή του άλλου, πολλές φορές εν αγνοία τους. Τι είναι, όμως, το Σαν Νορμάλ;
”Είναι μια πόλη τόσο ήρεμη και γαλήνια, που συνέβαιναν καθημερινά διάφορα περίεργα περιστατικά. Ληστείες άνευ ουσίας, περίεργες εξαφανίσεις ανθρώπων, ανάρμοστοι έρωτες. Είχε και τσίρκο, αλλά κι αυτό δεν ήταν ένα κλασσικό θέαμα που μπορούσες να δεις σε μια κανονική πόλη. Το Σαν Νορμάλ ήταν αυτό ακριβώς που έλεγε το όνομά του.”
Όσο προχωρά η ανάγνωση του βιβλίου, τόσο οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται πως ο Μαρίνος δόμησε ένα φανταστικό λογοτεχνικό σύμπαν- με στέρεα βάση την αναμφισβήτητη εκφραστική του δεινότητα- όπου αλλόκοτα γεγονότα λαμβάνουν χώρα, παράξενες καταστάσεις, που μοιάζουν απόλυτα φυσιολογικές, συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Στους ήσυχους δρόμους αυτής της επινοημένης πόλης, άνδρες και γυναίκες, παράξενα ζώα, νάνοι, εν δυνάμει κι αποθανόντες συγγραφείς, διασταυρώνουν τη μοίρα τους, παραδίδοντας στους αναγνώστες ένα απολαυστικό κείμενο, το οποίο άλλωστε είναι και το ζητούμενο.
[Εικόνα:Ρίτα Μπαούση]
Γνωρίστε τον συγγραφέα
![Διονύσης Μαρίνος[Πηγή : kathimerini.gr]](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2024/03/Capture-1463-300x188.jpg)
[Πηγή : kathimerini.gr]
O Διονύσης Μαρίνος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του δανειστικού τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και επί τρία χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων (μεταφρασμένη λογοτεχνία). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Μπλε ήλιος (2021).