Η επινόηση της μοναξιάς, το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Paul Auster

«Το να γράφεις λογοτεχνία σημαίνει μια ζωή μοναξιάς.» — Paul Auster

Ο Paul Auster γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι γονείς του είναι πολωνικής καταγωγής. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Κολούμπια. Σπούδασε αγγλική, γαλλική και ιταλική λογοτεχνία. Ξεκίνησε στο λογοτεχνικό χώρο ως μεταφραστής και ως ποιητής, για να καταπολεμήσει τη φτώχεια και εξέδωσε πέντε ποιητικές συλλογές. Στη συνέχεια επιδίωξε να ασχοληθεί με την πεζογραφία, την σκηνοθεσία.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο «η Επινόηση της Μοναξιάς», την συλλογή του «Η Τριλογία της Νέας Υόρκης» (1985-1986), την οποία συνθέτουν τα βιβλία «Γυάλινη Πόλη», «Φαντάσματα», «Το κλειδωμένο Δωμάτιο» και  γνώρισε τεράστια επιτυχία. Γράφει ιστορίες μυστηρίου με μεταμοντέρνο στιλ και έχει έντονη ενασχόληση για υπαρξιακά θέματα. Το αναγνωστικό κοινό τον έχει αποδεχτεί παγκοσμίως και βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των συγγραφέων. Επιπλέον, είναι μέλος της  Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 Το περιεχόμενο του έργου

Paul Auster

Πηγή εικόνας : lavart.gr

Το πρώτο του πεζογραφικό έργο, η «Επινόηση της Μοναξιάς», δημοσιεύτηκε το 1982 και αποτέλεσε σταθμό για τη συγγραφική πορεία του Paul Auster. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό δοκίμιο αλλά περιέχει ταυτόχρονα και στοιχεία μυθιστορήματος. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί βιογραφικές καταγραφές και κάνει μνεία σε φιλοσοφικά ζητήματα.
Ο όρος μοναξιά αποτελεί οξύμωρος στο έργο του Paul Auster, καθώς ο ίδιος επισημαίνει την αξία της μνήμης για να έρθει σε επαφή ένα πρόσωπο με ένα άλλο. Ωστόσο, το μέσο για να αναζητήσει κανείς την μνήμη είναι η απουσία επαφής και επικοινωνίας, η οποία οδηγεί στην περιθωριοποίηση. Έτσι, ο συγγραφέας καταφεύγει στη δημιουργία του λογοτεχνικού έργου.
«Η Επινόηση της μοναξιάς» χωρίζεται σε δύο αυτοβιογραφικά μέρη. Το πρώτο μέρος ονομάζεται «το Πορτρέτο ενός Αόρατου Ανθρώπου» και γράφτηκε όταν πέθανε ο πατέρας του. Ο Paul Auster βίωνε μια πολύ δυσάρεστη περίοδο, εφόσον είχε γεννηθεί το παιδί του και βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο. Μοναδική αδιέξοδο έβρισκε στο χαρτί, η ποίηση λειτουργούσε ως παρηγοριά και ελάττωνε το συναισθηματικό του φορτίο.
«Το Πορτρέτο ενός Αόρατου Ανθρώπου» στο βιβλίο η «Επινόηση της Μοναξιάς» σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός μυστήριου πατέρα. Είναι ένας εσωτερικός μονόλογος, μια απολογία, όπου επισημαίνεται η σχέση του συγγραφέα με τον πατέρα του. Χαρακτηρίζει τον πατέρα του αόρατο, άγνωστο και τονίζεται η καθημερινή του συναισθηματική απουσία από τα μέλη της οικογένειας «Ακόμη και πριν από το θάνατο του ήταν απών και από πολύ καιρό οι πιο κοντινοί του άνθρωποι είχαν μάθει να δέχονται αυτή την απουσία, να την αντιμετωπίζουν σαν θεμελιώδη ιδιότητα της ύπαρξης του.»
Πρόκειται για ένα συγκινητικό έργο για τη σχέση πατέρα- γιου, αλλά δεν εξιδανικεύει τις ανθρώπινες αδυναμίες. Ο Paul Auster ανασύρει στη μνήμη του το πορτρέτο του ψυχρού πατέρα του, μέσω της ζωντάνιας των εικόνων, και αναβιώνει το παρελθόν μέσω των αντικείμενων του παρόντος από την επίσκεψη στο σπίτι του πατέρα . Επιπλέον, τα λιτά εκφραστικά μέσα, η έλλειψη συναισθηματικών εξάρσεων ενισχύουν την νοσταλγία του πατρικού προτύπου.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου η «Επινόηση της Μοναξιάς» ονομάζεται «Βιβλίο της Μνήμης» και αποτελεί συνέχεια του πρώτου. Η αφήγηση μετατρέπεται από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη και αλλάζει το ύφος. Ο Paul Auster αφηγείται τη ζωή του, ως πατέρας πλέον, αλλά αποστασιοποιείται από το συγγραφικό εγώ, είναι ο Α. Μ’ αυτό τον τρόπο, επιθυμεί να διερευνήσει με αντικειμενικότητα την προσωπική του ιστορία.

Διαβάστε επίσης  Το Κέλυφος κυκλοφόρησε στις 5 Μαρτίου 2018 από τις εκδόσεις ΑΝΙΜΑ.

Η επινόηση της μοναξιάς

Advertising

Πηγή εικόνας : provocateur.gr

Ο Paul Auster φέρνει στο φως ένα γεγονός, το οποίο η οικογένεια του προσπάθησε να παραδώσει στη λήθη, την δολοφονία του παππού του από τη γιαγιά του. Επίσης, η διεξοδική έρευνα  του συγγραφέα για την οικογένεια του πατέρα του συνδέεται με έννοιες, όπως η τρέλα και η ένδεια.

Ωστόσο, έχει ασκηθεί έντονη κριτική για το δεύτερο μέρος του βιβλίου η «Επινόηση της Μοναξιάς», καθώς η αφήγηση του είναι αποσπασματική και παρουσιάζονται γεγονότα, τυχαίες στιγμές που διαδραματίστηκαν στο παρελθόν. Επίσης, ο Paul Auster παραθέτει αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπως και στο πρώτο βιβλίο. Εντούτοις,  παρατίθενται συχνά αποφθέγματα συγγραφέων ή επιστημόνων, τα οποία δημιουργούν χάσμα στην συνοχή του έργου. Στην πραγματικότητα ο Paul Auster στο δεύτερο μέρος θέλει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε συγγραφέας, τα βιώματά του και τις υπαρξιακές του αναζητήσεις.

Τέλος, η «Επινόηση της Μοναξιάς» έχει ως θεματικό κέντρο την πατρότητα. Αξιολογεί τη σχέση με τους γονείς του και επισημαίνει την επίδραση της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Αναπόσπαστο στοιχείο του συγγραφικού του έργου αποτελεί το συναίσθημα της μοναξιά ενός άντρα που τον υποχρεώνει να βρίσκεται σ’ ένα δωμάτιο.

Advertising

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Βιβλιογραφία

βικιπαίδεια

oanagnostis.gr

diastixo.gr

Advertising

Πηγή κεντρικής εικόνας : literature.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025