Οι μινιατούρες και ο ξύλινος κόσμος τους, ένα παιδικό βιβλίο που θίγει το ζήτημα της σωματικής αναπηρίας

μινιατούρες

Από τις εκδόσεις Διάνοια κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες το παιδικό βιβλίο της Θεοδώρας Παπαζιάκα με τίτλο “Οι μινιατούρες και ο ξύλινος κόσμος τους” με εικονογράφηση του Δαμιανού Λιάνου.

Ήρωας του βιβλίου είναι ο μικρός Μάριος, ένας νεαρός, όπως όλοι οι συνομήλικοί του, με τη διαφορά ότι ο Μάριος “είχε γεννηθεί αναγκασμένος να έχει για συντροφιά το αναπηρικό αμαξίδιό του“. Παρόλα αυτά “ήξερε καλά τι θα πει αγάπη και αυτό τον έκανε ευτυχισμένο“. Ο Μάριος, όπως όλα τα παιδιά έκανε όνειρα, ανάμεσα σε αυτά ήταν να αποκτήσει μια σειρά από μινιατούρες. Όταν τελικά τις απέκτησε “Το γραφείο του γέμισε με τα στρατιωτάκια, αυτά που έδειχνε η τηλεόραση και τόσο καιρό λαχταρούσε. Ο Μάριος εκείνη τη νύχτα δε κοιμήθηκε καθόλου. Ακόμη και υπό το φως των κεριών ήταν εκεί στο αμαξίδιό του, παρέα με τη φαντασία του, που έπλαθε δικούς της κόσμους, μέσα στους οποίους οι μινιατούρες του πολεμούσαν για το καλό, έστηναν παγίδες, έτρεχαν και συνομιλούσαν. Είχε σκεφτεί μάλιστα να φτιάξει γι’ αυτές και ένα σπίτι…Οι φιγούρες αυτές, όπως είχε φανταστεί, είχαν γίνει οι πιο καλοί του φίλοι…Το ξημέρωμα βρήκε τον Μάριο να προσπαθεί να μείνει ξύπνιος, με ένα σωρό σενάρια στο μυαλό του που ήθελε να πραγματοποιήσει παίζοντας. η κούρασή του όμως νίκησε και σιγά σιγά έγειρε το κεφάλι του στους ώμους και αποκοιμήθηκε.”

Ο μικρός Μάριος μέσα από τις μινιατούρες του έφτιαξε τον δικό του υπέροχο κόσμο, τον κόσμο που ονειρευόταν. Έτσι παρόλο που ήταν καθηλωμένος στο αμαξίδιό του βρήκε τον τρόπο χάρη στα αγαπημένα του παιχνίδια να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά περίπου από 6ετών και θίγει το ευαίσθητο θέμα της αναπηρίας. Είναι ένα βιβλίο που τα βοηθά να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και μια όμορφη αφορμή ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε με τα παιδιά, που δεν αντιμετωπίζουν κάποια σωματική δυσλειτουργία, για τη διαφορετικότητα, καθώς και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, όμως ο Μάριος μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία, να αποκτήσουν ένα νέο πρότυπο και η ιστορία του ήρωά μας, να γίνει η αφόρμηση ώστε να αρχίσουν να φτιάχνουν και τις δικές τους ιστορίες και τα υλοποιούν δικά τους όνειρα.

Είναι ένα πρωτότυπο και ξεχωριστό βιβλίο που ολοκληρώνεται με την όμορφη και διαχρονική, εικονογράφηση του Δαμιανού Λιάνου. “Οι μινιατούρες και ο ξύλινος κόσμος τους”, δεν είναι ένα παραμύθι μόνο για παιδιά, αλλά στέκεται ικανό να περάσει τα δικά του μηνύματα ακόμη και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

μινιατούρες

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Οι Επιβάτες της Αποβάθρας 5: Η δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης

Πόσες φορές έχουμε προσπεράσει αγνώστους μέσα στο μετρό, χωρίς να φανταζόμαστε πόσα θα μπορούσαμε να…

Βιβλίο

5 Βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσεις το διάβασμα. Είτε πίνεις τον…

Βιβλίο

Ο Νίκος Δαββέτας «φυλακίζει» τη μνήμη στη νουβέλα του με τίτλο «Η δεσμοφύλακας»

Το πιο πρόσφατο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Δαββέτα είναι η νουβέλα με τίτλο «Η…

Βιβλίο

Βορράς και Νότος: Όταν η αγάπη συναντά την κοινωνική αντίθεση

Το «Βορράς και Νότος» της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ρομαντική ιστορία.…

Βιβλίο

Αγώνες Πείνας: Η αρχή

Πώς ξεκίνησαν οι Αγώνες Πείνας; Όλοι ξέρουμε τους Αγώνες Πείνας: τα βιβλία, τις ταινίες, την…

Βιβλίο

Βρυκόλακες και Υπαρξισμός: Anne Rice

Οι βρυκόλακες αποτελούν κάτι παραπάνω από απέθαντα πλάσματα με κοφτερούς κυνόδοντες και ακατάσβεστη δίψα για…

Βιβλίο

Τελικά η έπαυλη Μπλάι του Henry James ήταν στοιχειωμένη;

Μετά από την αφήγηση του αρχιεπίσκοπου του Καντέρμπουρυ, ο Henry James αποφάσισε να μεταφέρει στο…