Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ο Σεπτέμβρης του Καβάφη

«Ο Σεπτέμβρης του 1903»

Σεπτέμβρης του 1903

Τουλάχιστον με πλάνες ας γελιούμαι τώρα·
την άδεια την ζωή μου να μη νιώθω.

Και ήμουνα τόσες φορές τόσο κοντά.
Και πώς παρέλυσα, και πώς δειλίασα·
γιατί να μείνω με κλειστά τα χείλη·
και μέσα μου να κλαίει η άδεια μου ζωή,
και να μαυροφορούν οι επιθυμίες μου.

Τόσες φορές τόσο κοντά να είμαι
στα μάτια, και στα χείλη τα ερωτικά,
στ’ ονειρεμένο, το αγαπημένο σώμα.
Τόσες φορές τόσο κοντά να είμαι.

 

Το Ποίημα αυτό του Καβάφη συγκαταλέγεται μεταξύ των Κρυμμένων έργων του Ποιητή, ενώ για μια ακόμη φορά το θέμα που θίγεται είναι ο έρωτας και η μοναξιά που κατατρέχει τον Ποιητή. Όπως είναι γνωστό, ο Καβάφης γνώριζε πως οι επιλογές του στο θέμα του έρωτα την εποχή εκείνη ήταν κατακριτέες. Έτσι, στο γνώριμο πλαίσιο της καβαφικής Ποίησης, ο Ποιητής μένει μόνος του και το μόνο που του έχει απομείνει ως συντροφιά είναι οι αναμνήσεις και πιο συγκεκριμένα οι αναμνήσεις για τη ζωή που δεν έζησε. Η θύμησή του όμως είναι ακόμα πιο σκληρή, διότι ταξιδεύει πίσω και θυμάται τα γεγονός και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, αλλά εκείνος δεν αξιοποίησε τίποτα. Φοβόταν, ένιωθε ντροπή και δείλιαζε μπροστά σε κάθε πιθανότητα να πραγματοποιήσει όσα ήθελε. 

Ωστόσο, όλοι οι ενδοιασμοί που ανάγκαζαν τον Ποιητή να υποχωρεί και να κρατά τα όνειρά του κρυφά, ήταν φοβίες για ορισμένα ενδεχόμενα και φυσικά δεν σχετίζονταν με όλα τα άτομα που πέρασαν από τη ζωή του. Επί της ουσίας, το ενδεχόμενο ανταπόκρισης των συναισθημάτων και των επιθυμιών του ποιητή ήταν το ίδιο με της απόρριψης. Γι’ αυτό καθώς τα συλλογίζεται όλα αυτά μετανιώνει κάπως για την ατολμία εκείνης της εποχής. ίσως θρηνεί τα χρόνια που άφησε να περάσουν χωρίς να πραγματοποιήσει όσα ήθελε. 

Σαν τελευταία του επιλογή, στη δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα της μοναξιάς του τώρα, ξεγελά συνειδητά τον εαυτό του με πλάνες και φαντασιώσεις. Άλλωστε, μόνο αυτές τον βοηθούν, ώστε να σηκώνει το βαρύ φορτίο της μοναξιάς του, αφού κοντά του κανένα πρόσωπο δε βρίσκεται να τον συντροφεύει. Οι φαντασιώσεις που πλάθει στο μυαλό του ο Ποιητής, από της κάποτε φλογερές επιθυμίες του παρελθόντος, φαίνεται πως λειτουργούν ως υποκατάστατο μιας ζωής, η οποία όμως δεν υπάρχει τώρα. Σκέψεις για όνειρα ανεκπλήρωτα, για ευκαιρίες χαμένες, για μια ζωή που δεν ήρθε στο φως. 

Μια καλή μέρα ξεκινάει με μια κούπα καλό καφέ (για εσάς, εγώ τους έχω κόψει). Αν δεν γράφω κάτι, τότε ψάχνω με τι θα καταπιαστώ. Ξεκινώ να γράφω γιατί μου αρέσει και απολαμβάνω το ταξίδι γιατί δεν ξέρω που θα με οδηγήσει. Πάντα με καλή διάθεση, πάντα αληθινά : Vincit omnia verita (η αλήθεια υπερισχύει όλων)

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Το πιο Χριστουγεννιάτικο Βιβλιοπωλείο: Μια ζεστή ματιά στον κόσμο της Jenny Colgan

Jenny Colgan: Η βασίλισσα του feel-good που θα ήθελες για θεία στα Χριστούγεννα Το πιο…

Βιβλίο

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο: πως το τολμηρό στυλ γραφής του Hubert Selby Jr. αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη απόγνωση

    Θα ομολογήσω πως, επί πολλά χρόνια αφότου παρακολούθησα την ταινία «Ρέκβιεμ για ένα…

Βιβλίο

Μοραβαζίν, όπως Μπαρνταμού

Το Κακό στη λογοτεχνία ασκεί μεγάλη γοητεία στους δημιουργούς -και περισσότερο προκαλεί πονοκέφαλο στους θεωρητικούς-…

Βιβλίο

Η Ώρα του Αστεριού: Η τελευταία νουβέλα της αινιγματικής Κλαρίσε Λισπέκτορ

    Κλαρίσε Λισπέκτορ: το διαμάντι της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας Η Βραζιλία έχει κάθε λόγο να…

Βιβλίο

Η βαλκανική πατριαρχία από τα μάτια της Μπουζάροφσκα

” O άνδρας μου” είναι ο τίτλος ενός ακόμα διαμαντιού, ύμνου στο γυναικείο φύλο. Πρόκειται…

Βιβλίο

Ο Θεός δεν σταμάτησε στο Μπέργκαμο

Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν κάνει σαν να μην υπάρχεις, όπως πάντα. Το κίνημα…

Βιβλίο

Λογοτεχνικές διαδρομές στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για διάβασμα. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος,…