
Η “Σκοτεινή μου Βανέσα” της Κέϊτ Ελίζαμπεθ Ράσελ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός μόλις τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για ένα βιβλίο επίκαιρο και αρκετά “σκοτεινό”. Κάποιες φορές αναγκάστηκα να το αφήσω λίγο στην άκρη, προτού καταφέρω να συνεχίσω.
Η ιστορία της Βανέσας γεννά πολλούς προβληματισμούς. Είναι αρκετά ενημερωμένα τα κορίτσια σήμερα για τα όρια της αγάπης και της κακοποίησης; Πως θα αντιμετωπίζαμε κάτι παρόμοιο; Είμαστε σε θέση να προστατέψουμε κάθε έφηβη κοπέλα από όλα εκείνα τα ανθρωπόμορφα τέρατα που θα προσπαθήσουν να ξεδιψάσουν την αρρώστια τους;
Τιμωρούνται πραγματικά οι ένοχοι;
Είναι άραγε σκοτεινή η Βανέσα ή απλά εγκλωβίστηκε σε έναν σκοτεινό κόσμο;
Λίγα λόγια για την υπόθεση
Στη συνέχεια μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο οπισθόφυλλο.
ΕΙΧΕ ΑΠΛΩΣ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΕΥΤΕΙ.
ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΣ.
Η Βανέσα Γουάι ήταν δεκαπέντε ετών όταν τα έφτιαξε με τον καθηγητή της των αγγλικών. Τώρα, στα τριάντα δύο της, κι ενώ το κίνημα του #MeToo ξεσκεπάζει το ένα μετά το άλλο τα σεξουαλικά εγκλήματα πανίσχυρων ανδρών, μια άλλη παλιά μαθήτρια του Τζέικομπ Στρέιν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η Βανέσα ακούει συγκλονισμένη το νέο. Πιστεύει ακόμη πως η δική της σχέση με τον Στρέιν δεν ήταν κακοποίηση, αλλά έρωτας. Είναι σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί τώρα να απορρίψει την πρώτη της αγάπη χωρίς να απορρίψει τον ίδιο τον έφηβο εαυτό της; Να δεχτεί πως ο άντρας που την καθόρισε ήταν κάτι άλλο από αυτό που πίστευε ως τώρα; Και πως ίσως η ίδια δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, αλλά ένα από τα πολλά θύματά του;
Ένα προκλητικό, εθιστικό βιβλίο για τη μνήμη και το τραύμα, την έξαψη της εφηβείας και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη συναίνεση, τη συνενοχή και τη θυματοποίηση. Ένα βιβλίο-δυναμίτης, που δίκαια ειπώθηκε ότι χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή.
Ξεδιπλώνοντας τη Βανέσα
Η “Σκοτεινή μου Βανέσα” ήταν ένα από τα βιβλία που δεν δίστασα να σας προτείνω πριν λίγο καιρό. Διαβάζοντάς το τώρα δεν μπορώ παρά να σας το προτείνω ακόμη πιο ανεπιφύλακτα. Η ιστορία της Βανέσας είναι απλά συγκλονιστική. Μπορούμε άραγε να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιες γυναίκες αυτή είναι η ιστορία της ζωής τους;
Η Βανέσα σε νεαρή ηλικία γοητεύτηκε από τον καθηγητή της. Όταν εκείνος δεν δίστασε να προχωρήσει τη σχέση τους, αν και αρχικά σοκαρίστηκε, στη συνέχεια το δέχτηκε εύκολα. Πάντα ξετρύπωναν βέβαια ψήγματα της ζοφερής αλήθειας από το υποσυνείδητό της. Ο τρόπος που αυτός ο άντρας χαλιναγωγούσε το άγουρο μυαλό της κάθε άλλο παρά ερασιτεχνικός ήταν.

Κατάφερε να επιβάλλει τη θέλησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται η Βανέσα αυτουργός της σχέσης τους. Εκείνη, εγκλωβισμένη σε μια ερωτική ψευδαίσθηση, αποδείχτηκε ότι τον είχε ανάγκη όπως το οξυγόνο που ανέπνεε.
Η ζωή της νεαρής κοπέλας έπειτα κατακλύζεται από επαγγελματικές δυσκολίες και ανεπιτυχείς προσπάθειες για σχέση. Πάντα γυρίζει στο σημείο μηδέν, τον άντρα που τη σημάδεψε ανεξίτηλα.
Με διαρκείς αναδρομές από το παρελθόν στο σήμερα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αποτύπωμα που έχει αφήσει στη ψυχοσύνθεση της πρωταγωνίστριας η ολέθρια αυτή σχέση. Αρνείται μέχρι το τέλος ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και επιμένει ότι όσα έζησαν με το μεσήλικα καθηγητή της ήταν αποτέλεσμα αγνού έρωτα. Αποδίδει την αέναη κατηφόρα που ακολουθεί η ζωή της στο δικό της “σκάρτο” χαρακτήρα και όχι στην τραυματική εφηβική ηλικία.
Αναμφίβολα η Κέιτ Ελίζαμπεθ Ράσελ έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά με το πρώτο της αυτό βιβλίο.

Η “Σκοτεινή μου Βανέσα”…
…είναι ένα βιβλίο ακριβώς όπως περιγράφεται και στον τίτλο: σκοτεινό.
Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, μεταφέρει άμεσα τις σκέψεις και τα όσα ζει η Βανέσα. Σκληρές σκηνές που σε πλημμυρίζουν απέχθεια και ο τρόπος που το μυαλό της προσπαθεί να τις φέρει στη σφαίρα του φυσιολογικού, μας συνοδεύουν μέχρι το τέλος. Όσο για τη δικαίωση, μάλλον θα ήθελα κάτι πιο δραστικό.
Ενίοτε πρέπει να διαβάζουμε και σκοτεινά βιβλία για να ελευθερώσουμε λίγο φως στον πραγματικό κόσμο.