Truman Capote: ένα εκκεντρικό πολύπλευρο ταλέντο

Αν μόλις στα 24 σου χρόνια και με το πρώτο σου έργο, καταφέρνεις να ταράξεις τα νερά του καθωσπρεπισμού της αμερικανικής κοινωνίας των πρώτων ετών μετά τον πόλεμο, τότε το όνομά σου θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία. Ό,τι ακριβώς συνέβη και με τον Truman Capote!

Γεννημένος το 1924 στον αμερικανικό νότο και μάλιστα στην πατρίδα της Jazz, την Νέα Ορλεάνη ο Truman Capote αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες φωνές της σύγχρονης αμερικανικής πεζογραφίας. Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από το διαζύγιο των γονιών του και τις αδιάκοπες μετακινήσεις από τόπο σε τόπο μέχρι το 1933 όπου και εγκαταστάθηκε μαζί με την μητέρα του και τον σύζυγό της, Joseph Capote στην Νέα Υόρκη. Ήδη από την ηλικία των οκτώ ετών, ο μικρός Truman Capote είχε εκδηλώσει την επιθυμία να γίνει συγγραφέας και στην ηλικία των δεκαεπτά είχε προσληφθεί από το περιοδικό New Yorker.

Η ενασχόλησή του με την συγγραφή, απέδωσε καρπούς ήδη από το πρώτο του διήγημα με τον τίτλο Μύριαμ, που κέντρισε την προσοχή του εκδότη Bennett Cerf . Ο εκδότης της Random House υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο και το βιβλίο με τίτλο Other voices, other rooms εκδόθηκε το 1948. Το επόμενο βιβλίο του με τίτλο Breakfast at Tiffany’s εκτίναξε την φήμη του στα ύψη και μεταφέρθηκε στην κινηματογραφική οθόνη το 1961 με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Audrey Hepburn.

Advertisements
Ad 14

Στο βιβλίο αυτό ο Truman Capote παρουσιάζει την ιστορία της νεαρής Holly, μιας κοπέλας από την αμερικανική ύπαιθρο η οποία πλέον μένει στο Μανχάταν και προσπαθεί να μπει για τα καλά στην κοσμική ζωή της Νέας Υόρκης. Η Holly δεν εργάζεται και επιβιώνει με τα χρήματα που λαμβάνει από εύπορους άνδρες στους οποίους κάνει παρέα και ελπίζει κάποια στιγμή στο μέλλον να παντρευτεί έναν από αυτούς. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Truman Capote, η Holly δεν είναι πόρνη ή ελαφρών ηθών αλλά μία σύγχρονη αμερικανή Geisha. Βήμα βήμα, η ιστορία της Holly έχει να μας διδάξει πολλά!

Διαβάστε επίσης  Ένας ευτυχισμένος θάνατος, ή μια ευτυχισμένη ζωή;

Ο Truman Capote αποτέλεσε μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική περσόνα καθώς πέρα από την συγγραφική τέχνη, ασχολήθηκε με την υποκριτική αλλά και την μουσική. Ανοιχτά ομοφυλόφιλος σε δύσκολα χρόνια, είχε πολλούς φίλους όπως η σπουδαία συγγραφέας Harper Lee (σύμφωνα με κριτικούς ο χαρακτήρας του Ντιλ στο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» είναι εμπνευσμένος από τον Truman Capote) αλλά και άσπονδους εχθρούς όπως ο Gore Vidal ο οποίος είχε δηλώσει πως «…ο Truman Capote κατάφερε να μπει –με καποια επιτυχία- σε ένα κόσμο που εγώ κατάφερα –με καποια επιτυχία- να βγω από αυτόν.»

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Truman Capote πάλεψε με τους εθισμούς του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Πέθανε μόλις στα 59 του χρόνια αλλά στην σύντομη ζωή του κατάφερε να γράψει βιβλία που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται ως αριστουργήματα.

Στην ελληνική γλώσσα έχουν κυκλοφορήσει, μέχρι σήμερα, τα παρακάτω έργα του:

(2017)           Εν ψυχρώ, Εκδόσεις Πατάκη

(2008)           Μουσική για χαμαιλέοντες, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2008)           Τρούμαν Καπότε: Η αλληλογραφία του, Μεταίχμιο

(2007)           Καλοκαιρινό ταξίδι, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2007)           Πρόγευμα στο Τίφφανυς, Alter – Ego ΜΜΕ. Α.Ε.

(2006)           Εν ψυχρώ, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2006)           Όλα τα διηγήματα, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2005)           Άλλες φωνές, άλλοι τόποι, Μεταίχμιο

(2005)           Όταν οι προσευχές εισακούονται, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2004)           Πρόγευμα στο Τίφφανυς, Εκδόσεις Πατάκη

(1997)           Κάποια Χριστούγεννα, Άγρα

(1997)           Πρόγευμα στο “Τίφανυς”, Εκδόσεις Πατάκη

(1993)           Όταν οι προσευχές εισακούονται, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1991)           Μύριαμ, Ερατώ

(1991)           Ο καλεσμένος, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1989)           Μουσική για χαμαιλέοντες, Οδυσσέας

(1969)           Εν ψυχρώ, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Με καταγωγή από Καβάλα και τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη, γράφω για όσα διαβάζω και με συναρπάζουν ή για όσα ακούω και πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν. Αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που ζουν για να γράφουν και όχι όσους γράφουν για να ζουν. Μαζί θα μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς, θέματα πολιτισμού αλλά και όση μουσική μπορώ να αγγίξω! Μπορείτε να με βρείτε στο paul.iakovidis2010@gmail.com!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην