Σκοτεινή Κληρονομιά: δεισιδαιμονίες ή ένα σκληρό παρελθόν;

Το μυθιστόρημα Σκοτεινή Κληρονομιά του Γιώργου Αγγελίδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell και ήρθε για να σε γεμίσει εφιάλτες και μυστικά του παρελθόντος. Τα γεγονότα που νομίζεις ότι έχουν θαφτεί μαζί με τους ανθρώπους που τα έζησαν ή ακόμα και τα προκάλεσαν, έρχονται κάποια στιγμή να στοιχειώσουν όσους έφτασαν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Ή μήπως όχι; Μήπως τελικά όλοι βρίσκονται εκεί που πρέπει για λόγους που δεν κατανοεί κανείς μέχρι να δει την πλήρη έκβαση της ιστορίας.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

•Σελίδες: 456
•Ημερομηνία Έκδοσης: 10/2023
Σε κάποια μέρη το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ
1940 – Η ορφανή Άννα αναζητά καταφύγιο σ’ ένα καθολικό μοναστήρι στην άλλη άκρη του νησιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Παρά τον αρχικό της δισταγμό, είναι αισιόδοξη πως στα πρόσωπα των μοναχών έχει βρει μια νέα οικογένεια. Σύντομα ανακαλύπτει πως πίσω απ’ τα καλοκάγαθα προσωπεία των κατοίκων του μοναστηριού της Κυράς των Αγγέλων κρύβονται σκοτεινά μυστικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη λογική της.
1996 – Η Έμμα πασχίζει να τα βγάλει πέρα μεγαλώνοντας μόνη της την κόρη της, βουλιάζοντας στα χρέη και την απελπισία. Όταν πληροφορείται πως ένας άντρας που δεν έχει γνωρίσει ποτέ της άφησε στη διαθήκη του ένα μοναστήρι σ’ ένα νησί στην άλλη άκρη του κόσμου πιστεύει ότι είναι το θαύμα που ζητούσε. Φτάνοντας εκεί, ωστόσο, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως νόμιζε και πως το σκοτάδι καραδοκεί στους διαδρόμους του καταραμένου μοναστηριού απ’ όταν πριν μισό περίπου αιώνα όλοι του οι κάτοικοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μέσα σε μια νύχτα.
Σήμερα – Ένα μουμιοποιημένο πτώμα ανακαλύπτεται στη μέση ενός θαμμένου από βάτα πλυσταριού θυμίζοντας έκπτωτο άγγελο, αφυπνίζοντας φρικτές μνήμες απ’ το παρελθόν και κάνοντας τους ντόπιους να ψιθυρίζουν ξανά και ξανά την ίδια φράση: Η Κυρά των Αγγέλων!
 Τελικά, σε κάποια μέρη το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«Πολυεπίπεδη πλοκή, δυνατοί χαρακτήρες, μυστήριο και αγωνία». -Γιάννης Πανταζόπουλος, Lifo
«Θα γραφτούν πολλά καλά λόγια για αυτό το βιβλίο. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ καλύτερο».
Κυριάκος Αθανασιάδης, συγγραφέας, συντάκτης Athens Voice

Σκέψεις για το βιβλίο Σκοτεινή Κληρονομιά

Σκοτεινή Κληρονομιά
harlenic.gr

Μερικές φορές δε ξέρεις πώς να ξεκινήσεις να γράφεις για κάτι που διάβασες. Και όλες αυτές οι φορές για μένα ήταν όταν ένα βιβλίο ξυπνούσε έντονα συναισθήματα και εμπειρίες μέσα μου και με σημάδευε με τα γεγονότα του. Θα είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τον Γιώργο, ειδικά όταν διάβασα και την περίληψη του καινούριου του βιβλίου. Τον Γιώργο τον γνώρισα πρώτη φορά πριν χρόνια στην παρουσίαση του 3ου βιβλίου που έκλεινε την τριλογία του Η Αυτοκρατορία του Φεγγαριού. Όχι μόνο αγόρασα όλη την συλλογή εκείνη την ημέρα, μα ένιωσα μέσα από τα λόγια του ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να βιώσει και να μοιραστεί συναισθήματα και καταστάσεις, τα οποία κάποιοι θα έκρυβαν καλά μέσα τους. Εκείνη την ημέρα ένιωσα να με εμπνέει να γράψω ξανά και αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ, θυμάμαι όταν πήγα να μου υπογράψει τα βιβλία, του το είχα αναφέρει μάλιστα.

Διαβάστε επίσης  Παιχνίδια του θρόνου στο Βυζάντιο, Διαγωνισμός Διηγήματος

Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα έρχεται να μου αποδείξει πόσο δίκιο είχα σε όλα όσα ένιωσα από την πρώτη φορά. Γεμάτο με καταστάσεις, συναισθήματα και βιώματα που ο περισσότερος κόσμος, είτε περιγράφει με ψυχρή λογική, είτε αποφεύγει εντελώς, εκείνος είναι εδώ να τα αναλύσει και να μας δείξει ότι υπάρχουν παντού γύρω μας. Έχει μπλέξει μία σκοτεινή ιστορία που κυνηγάει γενναιές ανθρώπων και τους αναγκάζει να έρθουν αντιμέτωποι με όσα υπάρχουν καλά κλεισμένα μέσα τους, με ψυχικά νοσήματα και τις απολήξεις αυτών στην καθημερινότητα.

Advertisements
Ad 14

Δεν θα αποκαλύψω πολλά, διότι δε θα ήθελα να φανερώσω κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε μόνο διαβάζοντας το βιβλίο. Θα πω, όμως, πως όλα τα πρόσωπα του βιβλίου και οι ιστορίες τους που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας μέσα από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, από την πλευρά της Έμμας και της κόρης της και από την πλευρά της Άννας, είναι τόσο ζωντανές και αληθινές που σε κάνει να μην μπορείς να αναπνεύσεις όσο συνεχίζεις την ανάγνωση.

Έχω δει πολλούς συγγραφείς να έχουν πάνω από έναν κεντρικό χαρακτήρα στα βιβλία τους. Μα ο Γιώργος δεν κάνει απλά αυτό. Καταφέρνει να φτιάξει χαρακτήρες που περπατάνε και μιλάνε μπροστά σου ολοζώντανοι. Οι χαρακτήρες του δεν είναι απλά αληθινοί, είναι άτομα που γνωρίζεις, είναι άτομα που έχεις ακούσει γι’ αυτούς ή είναι εσύ σε κάποια στιγμή της ζωής σου. Δε στέκομαι στην ιστορία που εξελίσσεται, στέκομαι στον ψυχισμό τους και στα συναισθήματά τους. Στις αποφάσεις τους, στα βάσανα που ζουν καθημερινά. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι ζουν και τι πράττουν, αλλά και με το πως μας δείχνει μία αληθινή οπτική για την ψυχική υγεία σε πολλά σημεία. Και αν κάποιος το έχει περάσει, ξέρει να αναγνωρίσει τα σημεία αυτά πολύ καλά. Μπορεί στο συγκεκριμένο κείμενο να βλέπουμε κάποια πράγματα στο μέγιστο και ίσως χειρότερο σημείο, μα δε λείπουν οι απλές λεπτομέρειες που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι το συναίσθημα αυτό, την κίνηση αυτή, την σκέψη αυτή, την έχεις βιώσει.

Διαβάστε επίσης  Άννα Καρένινα: Οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από το έργο

Θέλω να πω ότι πέραν όσων ανέφερα, η ίδια η ιστορία ήταν μία αποκάλυψη, ειδικά με τα γεγονότα της που έτρεχαν συνεχώς και δεν ήξερες τι θα αντιμετωπίσεις στις επόμενες σελίδες. Στην αρχή, ένιωσα ότι ίσως ήταν υπερβολή να έχουμε δύο χαρακτήρες που βιώνουν πράγματα και δεν ξέρουν πως να εξηγήσουν. Ένιωσα πως ίσως προτιμούσα να ήταν ο ένας για να μην έχει τέτοια συνεχόμενη ένταση. Μέχρι που κατάλαβα ακριβώς γιατί γινόταν αυτό. Τότε όλα μπήκαν στην θέση τους και απλά σας προτείνω να το αγοράσετε άμεσα και να απολαύσετε την υπόθεση και τα όσα έχει να σας πει πίσω από αυτήν.

Βιογραφικό σημείωμα Γιώργου Αγγελίδη συγγραφέα του βιβλίου Σκοτεινή Κληρονομιά

harlenic.gr

Ο Γιώργος Αγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία με ειδίκευση στη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του Πολιτισμού και του Κινηματογράφου. Η τριλογία fantasy Η Αυτοκρατορία του Φεγγαριού (2015-2017) ήταν το πρώτο του λογοτεχνικό έργο. Το 2017, υπέγραψε το σενάριο της δημοφιλούς παράστασης Δικός Σου, η οποία απέσπασε το βραβείο κοινού στα 6α Queer Theater Awards. Το 2018, το μικρού μήκους σενάριό του Cicada εκδόθηκε στο Χόλιγουντ και απέσπασε σειρά βραβείων και διακρίσεων (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Μικρού Μήκους και Βραβείο
Courage & Fortitude στο Fresh Voices Screenplay Competition 2018-2019, Επίσημη Επιλογή στο Orlando Film Festival 2019 κ.ά.). Το 2020 εκδόθηκε στο Λος Άντζελες το σενάριό του Stigma, ενώ κυκλοφόρησε online η ταινία μικρού μήκους Morosis. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα λογοτεχνικών συλλογών. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνικών βιβλίων και παιδικών τηλεοπτικών σειρών και ως επιμελητής στον ιστότοπο Will o’Wisps. Συνεργάζεται εθελοντικά με τη θεατρική και κινηματογραφική ομάδα της Κιβωτού του Κόσμου.

Διαβάστε επίσης  Βιβλιοπροτάσεις για να μπείτε στο γιορτινό κλίμα

Ερωτευμένη με το φανταστικό και ό,τι έχει να κάνει με μύθους και περίεργα πλάσματα. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1994, κατοικεί πλέον στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Όταν δεν είναι κρυμμένη μέσα στα βιβλία της σίγουρα βρίσκεται πίσω απ’ την οθόνη του υπολογιστή γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα ή άρθρα. Το μυθιστόρημά της με τίτλο "Απρόσμενο Ξύπνημα" μετράει 200.000 προβολές στο Wattpad, την παγκόσμια πλατφόρμα ανάγνωσης βιβλίων. Τις στιγμές που δεν διαβάζει, φωτογραφίζει βιβλία για τον λογαριασμό της στο Instagram. Τελοιόφοιτη πλέον στον τομέα του Marketing με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον στα Social Media.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη