Η υπόθεση
Στο παιδικό βιβλίο «Άνεμος αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ραδαμάνθυς, περιγράφεται το επεισοδιακό ταξίδι δύο μαγισσών. Η μάγισσα ΣουΜουΤου, γαλουχημένη με ανθρωπιστικές αξίες, αποζητά την αλλαγή μέσω του κοσμοπολιτισμού, που ισοδυναμεί με τη θέαση νέων τόπων και την εξοικείωση με ξένους πολιτισμούς. Η μάγισσα Μπούρδου Μπούρδου, συνοδοιπόρος της στο ταξίδι και χωρίς καμία ανθρωπιστική αξία πλέον, αποπειράται μέσω αυτής της διαδρομής να καταπολεμήσει τη μοναξιά της. Το ταξίδι της αλλαγής αποδεικνύεται, βέβαια, μακρύ, καθώς περιλαμβάνει μια πληθώρα τοποθεσιών αλλά και μια αναπάντεχη γνωριμία με τον μικρό Ευτύχη.
Θα κατορθώσει η Μπούρδου Μπούρδου να αντιμετωπίσει τη μοναξιά της και να αναπτύξει φιλίες;
Θα μπορέσει ο Ευτυχής να αντιδράσει απέναντι στη βία και τον εκφοβισμό που δέχεται;
Και τελικά… θα φυσήξει ούριος άνεμος αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου;
Τα μηνύματα
Η ανάγνωση οποιουδήποτε παιδικού βιβλίου, δεδομένου ότι απευθύνεται σε αδιαμόρφωτους ακόμα ανθρώπους, δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τον παιδευτικό της χαρακτήρα. Η αναζήτηση των ιδιαίτερων μηνυμάτων, που αυτό μεταδίδει, καθίσταται ως εκ τούτου αναπόφευκτη. Η ανίχνευση τέτοιου είδους στοιχείων στο παιδικό βιβλίο «Άνεμος αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου» αποδεικνύεται εύκολη. Ήδη από τον τίτλο, άλλωστε, γίνεται φανερό ότι αυτό περιλαμβάνει ταξίδια, που ακόμα κι ως αφηγηματική εμπειρία έχουν να προσφέρουν πολλά. Με την αναφορά σε ποικίλους ιστορικούς τόπους κι αξιοθέατα, όχι μόνο η πολυπολιτισμικότητα προωθείται, αλλά κι οι μικροί αναγνώστες αποκομίζουν σημαντικές γνώσεις, όπως αυτές γύρω από τις όμορφες Καρυάτιδες.
Η αξία ενός παιδικού βιβλίου, βέβαια, δε μπορεί να περιοριστεί μόνο στη μετάδοση γνώσεων, αφού τότε δε θα διέφερε σε τίποτα από τα σχολικά εγχειρίδια. Σε ένα καλό παιδικό βιβλίο, η ενσυναίσθηση, πάντοτε, καλλιεργείται. Στην περίπτωση του παιδικού βιβλίου «Άνεμος αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου», αυτό επιτυγχάνεται μέσω της προσέγγισης κοινωνικών ζητημάτων, όπως εκείνο του σχολικού εκφοβισμού. Στις σελίδες του, οι μικροί αναγνώστες δύνανται να εντοπίσουν την εναλλακτική πρόταση απέναντι στο απάνθρωπο του εκφοβισμού, την υιοθέτηση ανθρωπιστικών αξιών. Ένα σύνολο από λέξεις – κλειδιά, οι οποίες παρέχουν πρόσβαση στον θησαυρό που αποκαλείται ενσυναίσθηση, παρελαύνουν· μερικές μονάχα από αυτές: αγάπη, συγγνώμη, υποστήριξη, φιλία, ειλικρίνεια, δεύτερη ευκαιρία, ευχαριστώ…
Πόσο διαφορετικές θα ήταν, άραγε, οι ανθρώπινες σχέσεις, αν κάθε παιδί ασπαζόταν αυτές τις έννοιες και τις διατηρούσε ως παρακαταθήκη στην ενήλικη ζωή του;
Τότε, μάλλον, ναι… Θα φυσούσε ευνοϊκός άνεμος αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου.
Λίγα λόγια από τη συγγραφέα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη Πάτρα. Από παιδί η αγάπη μου ήταν το σκίτσο και η γκραβούρα, μια αγάπη που με ακολουθεί έως και σήμερα. Σιγά σιγά, όσο μεγάλωνα, ανακάλυπτα ότι ένα χαρτί και ένα μολύβι είναι η καλύτερη παρέα. Το παιχνίδι με τις λέξεις, το παιχνίδι με τα χρώματα, ανακατεύτηκαν και έγιναν ένα με τον καιρό. Είμαι εκπαιδευτικός στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας, ανθρωποστάσι ζωής, καθώς καθημερινά ξετυλίγω και πλέκω μαζί με τους μαθητές μου τον κόσμο της γνώσης και της επιβίωσης.
Σπούδασα στην ΑΣΠΑΙΤΕ και έκανα το μεταπτυχιακό «Γηριατρική και Χρόνια Νοσήματα» στην Ιατρική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχω τιμηθεί με βραβεία και επαίνους σε Περιβαλλοντικά προγράμματα και σε προγράμματα Αγωγής Υγείας. Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφορεί και το πρώτο μου βιβλίο «Τα αντιεφιαλτικά σεντόνια της θάλασσας (2017)».