Από την Άλκη Ζέη τον καιρό της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών

«Τώρα όλοι αλλάξανε- η μαμά κι ο μπαμπάς κι αυτός ο ίδιος. Μονάχα η Αντιγόνη έμεινε ίδια, βάζει ακόμα κάθε βράδυ τα εξήντα οχτώ κουρελάκια της, γράφει ποιήματα σε ένα δεμένο κόκκινο τετράδιο» Άλκη Ζέη

«Τώρα όλοι αλλάξανε- η μαμά κι ο μπαμπάς κι αυτός ο ίδιος. Μονάχα η Αντιγόνη έμεινε ίδια, βάζει ακόμα κάθε βράδυ τα εξήντα οχτώ κουρελάκια της, γράφει ποιήματα σε ένα δεμένο κόκκινο τετράδιο» Άλκη Ζέη - Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Το βιβλίο  «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» είναι εφηβικό μυθιστόρημα γραμμένο απο την Άλκη Ζέη, κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο Παρίσι.  Εκεί ζούσε το διάστημα που στην Ελλάδα είχε εγκαθιδρυθεί το καθεστώς της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1971 από τον εκδοτικό οίκο ΚΕΔΡΟΣ.

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένα αγόρι με το όνομα Πέτρος, το οποίο σε ηλικία 9 ετών ζει το ξέσπασμα του πολέμου του 1940 και μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.  Στο πρώτο μέρος του βιβλίου η ιστορία ξεκινάει με το θάνατο ενός τριζονιού που είχε ο Πέτρος στις 27 Οκτωβρίου του 1940. Είμαστε ακριβώς μια ημέρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια του Πέτρου κατά την διάρκεια του δύσκολου χειμώνα της κατοχής. Συνεχίζοντας, στο τρίτο μέρος το σχολείο του Πέτρου ξεκινάει να δίνει συσσίτιο και ο Πέτρος σταδιακά αντιλαμβάνεται την έναρξη των αντιστασιακών οργανώσεων και τα αντίποινα των κατακτητών. Το τέλος του βιβλίου έρχεται στις 12 Οκτωβρίου του 1944, μια μέρα μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων.

 

Από το οπισθόφυλλο:
Ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει. Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού. Δεν πρόλαβε όμως. Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του. -Σήκω, να σαι ντυμένος. Έγινε πόλεμος! Δεν ακούς τις σειρήνες; Ήταν 28 του Οχτώβρη του 1940. Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες. Άραγε, έτσι να ναι και στ αλήθεια; Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με τους γονείς του, την αδελφή του, τον παππού του και τη χελώνα του, το Θόδωρο. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στο μεγάλο του περίπατο μ όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες, από τον Οχτώβρη του 1940, ώς τον Οκτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε.

Διαβάστε επίσης  Έρωτας και Λογοτεχνία: η ερωτική ζωή των λογοτεχνών

Μια καλή μέρα ξεκινάει με μια κούπα καλό καφέ (για εσάς, εγώ τους έχω κόψει). Αν δεν γράφω κάτι, τότε ψάχνω με τι θα καταπιαστώ. Ξεκινώ να γράφω γιατί μου αρέσει και απολαμβάνω το ταξίδι γιατί δεν ξέρω που θα με οδηγήσει. Πάντα με καλή διάθεση, πάντα αληθινά : Vincit omnia verita (η αλήθεια υπερισχύει όλων)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό