Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέσα από τον Πολυχρόνη Κουτσάκη

Ελευθέριος Βενιζέλος Έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Κάποια από αυτά ασχολούνται με την πολιτική του σταδιοδρομία, κάποια άλλα με τις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει. Λίγα όμως είναι εκείνα που ασχολούνται με την προσωπική του ζωή.Ελευθέριος Βενιζέλος

Το βιβλίο

Ελευθέριος Βενιζέλος : Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει ως στόχο να αναδείξει τον έρωτα του Βενιζέλου για την Μαρία. Την γυναίκα με την οποία έκανε 2 παιδιά και η οποία λίγο αργότερα πέθανε. Ο θάνατός της συντάραξε την ψυχολογία του Βενιζέλου και τον ανάγκασε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να ζήσει σε έναν δικό του πένθιμο κόσμο. Όμως, όταν βρήκε το κουράγιο να σταθεί και πάλι στα πόδια του κατάφερε να πετύχει όλα εκείνα για τα οποία έχει μείνει γνωστός. Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης λοιπόν, αναδεικνύει την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου όχι μόνο ως τον πολιτικό που έβγαινε μπροστά στις δύσκολες στιγμές αλλά και ως τον άνθρωπο που έχει αισθήματα, τον άνθρωπο που ερωτεύεται, που πονάει. Τον άνθρωπο που τα έβαλε με θεούς και δαίμονες για να πετύχει τους στόχους του. Την γυναίκα του δεν την ξέχασε ποτέ, όσες γυναίκες κι αν πέρασαν από τη ζωή του. Ενδεικτικά από το βιβλίο, όταν του ανακοινώνουν ότι πέθανε η γυναίκα του,

“Το αγοράκι, ο Σοφοκλής, βγήκε υγιέστατο. Αλλά… ξέρετε… η μόλυνση… Ένα ηλίθιο, φοβερό λάθος της μαμής …” Έχω προβάρει τσι κουβέντες  μου όσο πιο καλά μπορώ. Μπαίνω στο καθιστικό, γυρίζει και με κοιτάζει με κείνα τα μάτια που θα σταματούσανε και θεριό, ανοίγω το στόμα μου και, πριν βγει η πρώτη λέξη, αρχίζω να κλαίω δυνατότερα απ’ ότι θυμούμαι να ‘χω ξανακλάψει. Μπορεί να ‘μια εικοσιτριώ χρονώ και να μην έχω ζήσει πολλά στη ζωή μου. Αλλά τούτο το ουρλιαχτό του Βενιζέλου, στοίχημα πάω πως δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Στο βιβλίο η αφήγηση γίνεται από τα πρόσωπα που περιτριγυρίζουν τον Βενιζέλο, κάποια υπαρκτά και κάποια άλλα που έχουν δημιουργηθεί από τον συγγραφέα. Επίσης, η κρητική διάλεκτος είναι εμφανής σε όλο το βιβλίο.

Διαβάστε επίσης  Μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη στην καρδιά της Κίνας

Κάποια ιστορικά στοιχεία του βιβλίου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν έφυγε για την Αθήνα, το έκανε ηττημένος. Στην πρωτεύουσα θα γνωρίσει την αποθέωση και μία σειρά από εκλογικές νίκες, οι οποίες και θα τον “ανεβάσουν” ακόμα παραπάνω στα μάτια των Ελλήνων. Όμως, οι Κρητικοί θα αρχίσουν να αντιδρούν καθώς πιστεύουν ότι ξέχασε την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Όλο και περισσότερα προβλήματα θα αρχίσουν να προσθέτονται στην πρωθυπουργική ζωή του Βενιζέλου. Ακόμα κι όταν θα λύνει ένα, άλλα τόσα θα προσθέτονται. Τελικά, θα πετύχει μέσω των βαλκανικών πολέμων την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Όμως, ο στόχος του Ελευθέριος Βενιζέλος συγγραφέα δεν είναι να δώσει βάση μόνο σε αυτά τα προβλήματα. Για τον Πολυχρόνη Κουτσάκη, δίνεται βάση στις σχέσεις του με τους γύρω του και του να αναδειχθεί ποιος ήταν πραγματικά ο Βενιζέλος. Να μπορέσει ο απλός άνθρωπος να κατανοήσει κάποιες από τις πλευρές του Βενιζέλου. Τελικά, ο Βενιζέλος θα πεθάνει το 1936, χαρούμενος που θα μπορέσει να δει και πάλι από κοντά την μεγάλη του αγάπη, την Μαρία.

Συνοπτικά…

Είναι δύσκολο ένα βιβλίο να καταφέρει να σου δημιουργήσει τόσα συναισθήματα, να σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι παρών στις διάφορες αποφάσεις που έπαιρνε ο ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του. Η Κρητική Επανάσταση, οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι εξορίες, οι Συνθήκες, οι έρωτες με τις γυναίκες που γνώριζε και οι τσακωμοί με κοντινά του πρόσωπα είναι κάποια από τα στοιχεία που συμπληρώνουν το συναισθηματικό πορτρέτο του μεγάλου αυτού πολιτικού.


Ελευθέριος Βενιζέλος
Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πατάκη.

Είμαι 21 ετών και σπουδάζω Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και η αδυναμία μου. Επίσης, με ενδιαφέρει η φιλοσοφία και τα διάφορα "παρακλάδια" της, όπως η πολιτική και η μεταφυσική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.