Η ζωή όπως είναι: 24 μικρές ιστορίες από την Ηρώ Σκάρου

Η ζωή όπως είναι της Ηρώς Σκάρου. Πηγή εικόνας: thebook.gr

Η Ηρώ Σκάρου μας παρουσιάζει 24 μικρές ιστορίες από καθημερινούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας. 24 ιστορίες τόσο σύντομες αλλά τόσο ουσιαστικές. Πρωταγωνιστές είναι άτομα όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων.

Διαβάζοντας το βιβλίο αναρωτήθηκα πόσοι από εμάς βιώσαμε ή ακούσαμε για ανάλογες περιπτώσεις. Η κυρία Σκάρου παρουσιάζει με έντονο ρεαλισμό αυτές τις ιστορίες. Αν και είναι δύσκολος ο ρεαλισμός να αποτυπωθεί σε ένα βιβλίο ωστόσο η συγγραφέας έχει πετύχει να τον μεταφέρει αυτούσιο στις λέξεις που χρησιμοποιεί. Η Ηρώ Σκάρου ψυχογραφεί ήρωες και καταστάσεις δίνοντας στον αναγνώστη να παρακολουθήσει το μακρύ ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης. Εξού και ο τίτλος του βιβλίου «Η ζωή όπως είναι». Δικαιωματικά αφού η ζωή του καθενός έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Άλλες φορές είναι στα κάτω της και άλλες στα πάνω της.

Πιάνοντας το νόημα όλων αυτών των ιστοριών διαπιστώνουμε ότι ο κοινός στόχος των ηρώων είναι να γευτούν την ζωή τους και να την κατανοήσουν. Η πένα της συγγραφέως είναι καθοριστική πάνω στις αποφάσεις των ηρώων. Παρουσιάζει την αληθοφάνεια και αποφεύγει τις περιττές αναφορές και τις λεπτομέρειες. Ένα δείγμα ότι ο τρόπος γραφής της είναι το εισιτήριο για τα επόμενα βιβλία της που ανυπομονούμε να κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι το βιβλίο της κυρίας Σκάρου «Η ζωή όπως είναι» είναι ένα πολύ καλό δείγμα γραφής ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Αυτό το λέω διότι το συγγραφικό εγχείρημα της Ηρώς Σκάρου κερδίζει τον αναγνώστη για το πλούσιο λεξιλόγιο, τα ηχηρά μηνύματα και τις ζωντανές εικόνες που αναδύονται από τις σελίδες του.

Διαβάστε επίσης  Το παραμύθι χθες και σήμερα

Η ζωή όπως είναι της Ηρώς Σκάρου κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένας επιστήμονας μελετά τους παράγοντες της μακροζωίας ενώ μια νοικοκυρά αποκαλύπτει τις αιτίες ενός πρόωρου θανάτου. Ένα αγόρι που αρνείται να μιλήσει γράφει την ιστορία του στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου κι ένας Έλληνας της διασποράς διαβάζει τη δική του σε αλλεπάλληλα στρώματα καταστροφής. Ένας νεαρός κρατούμενος ονειρεύεται τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι κι ένας μεσόκοπος πωλητής τον αντικρίζει όπως είναι πραγματικά. Οικογενειακά μυστικά ξεδιπλώνονται σε παραχωμένα σημειώματα ενώ κάποια παραμένουν αθέατα σε μία ορθάνοιχτη ντουλάπα.

Ζεύγη παρόμοια και αντίθετα, οι ήρωες των 24 διηγημάτων μοιράζονται στιγμές μιας καθημερινότητας, κάποιες φορές απροσδόκητης, που μοιάζει όμως αναπόφευκτη. Κινηματογραφικά καρέ που, όπως κι αν μονταριστούν, προβάλλουν ένα πανόραμα της ζωής όπως είναι.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Ηρώ Σκάρου

Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε σε θέσεις επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Άλλαξε πορεία ύστερα από μία εκπαίδευση στη διδασκαλία της γιόγκα.

Σκάρου
Πορτραίτο της συγγραφέως Ηρώς Σκάρου. Πηγή εικόνας: magnesianews.gr

Με τη συλλογή διηγημάτων της «Μια χαρά είναι» (Εκδόσεις Γκοβόστη, 2018) ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία του περιοδικού ο Αναγνώστης. Αγαπά τη μικρή φόρμα και τα μεγάλα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,